lördag 30 januari 2021

Fyra

Fyra år!

Fyra år, de går både snabbt och långsamt.

Känns väldigt länge sedan den där lördagskvällen, som jag och maken satt i husets vardagsrum och väntade på att man skulle höra av sig från BB.  Det kom ett sms och en bild en stund in på söndagensmorgonen. 

Vilken lättnad!


Det är allt lite svårt att tänka att det fanns en tid utan den här stilige killen, ....


... eller hans  härlige lillebror. Samt kusinen i Malmö.

Precis, som så många andra uttryckt det; barnbarnen är det roligaste finns. Visst var det roligt med de egna barnen, men dem hade man alltid. De här små får man avnjuta i portioner. Det behövs lite återhämtning när man tillbringat en dag med små barn. 

Det är förstås skillnad i ålder, då man har egna barn och då man har barnbarn. I alla fall för vår del. Men jag kommer ihåg hur trött man var när barnen var små och man dessutom jobbade heltid.  Bra att  det då finns mor/farföräldrar som kan avlasta en del, så att föräldrarna kan få vila lite i sina egna intressen...


"Livets efterrätt". Personligen gillar jag inte det uttrycket. En efterrätt är snabbt övergående och dessutom finns det mängder med efterrätter som inte smakar så gott. 

Barnbarnen kommer jag att ha glädje av, så länge jag är i livet.

Kan ni förresten förstå mor/farföräldrar som helt klipper kontakten med sina barn och barnbarn?  Jag känner till barn som har det så. Vilken förlust för såväl den äldre som den yngre generationen.


En fyraårsdag innebär förstås en massa presenter. Mamman och pappan hade fixat födelsedagsvecka  med en paket varje dag under veckan. Ett stort paket kom med posten från farmor och farfar.  Och så kom vi med ett antal paket. 
Ett bokstavspussel, böcker och lego. Och ett "obligatoriskt" klädesplagg, i detta fall en tröja från Polarn och Pyret. ( Jättebra kvalitet på deras kläder... )
När man är fyra, så är man intresserad av bokstäver. Pusslet var snabbt klart, och Konrad kunde varenda bokstav. 
Jag tycker att det är så spännande att följa utvecklingen på de små, de utvecklas så snabbt såväl intellektuellt som motoriskt. När de egna barnen var små, så hann man inte riktigt reflektera över hur snabbt det gick.


Karl-Petter har namnsdag dagen före Konrads födelsedag. Karl.  Bra att kunna ge honom lite uppskattade presenter. Traktorbok och duplobilar, uppskattades förstås mer än tröjan med bokstavstryck.


Korvgrillning på familjens egen grillplats, passade jättebra.  Så fint i skogen, denna dag. 


Tänk att korv alltid smakar bra..... Speciellt om den är grillad utomhus.


Grillpoppade pop corn! Mums för en som är fyra!


Medan pappan och barnen åkte fyrhjuling hem, så tog mamman och mormodern ( morfar valde att stanna inomhus) en fin promenad i skymningen. 
Systemkameran skötte sig riktigt bra!


Tårtans garnering är mest tilltalande för den som är fyra. Samt att blåsa ut ljusen!


Lego, det är favorit-sysselsättning för denne fyraåring. ( även för hans lillebror)


När man är fyra, så kan man bygga efter manual. Det är jag imponerad av!











19 kommentarer:

  1. Grattis till er fina 4-åring! Visst är det alldeles underbart med barnbarn! Man behöver in te dra det tyngsta lasset utan man kan plocka russinen ur kakan och njuta på ett annat sätt. Sedan är det en självklarhet att vi gärna avlastar men eftersom jag jobbar heltid så blir det inte så mycket. Nästa helg när den lilla familjen ska flytta in i sitt nya hus då ska vi rå om lilla S hela lördagen och så tar farmor söndagen. Lilla I får hänga med under flytten för det ammas titt som tätt!

    Härliga bilder på fina killar <3 Visst är Lego toppen och det står sig generation efter generation!

    Kram och god lördag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Redan inflyttningsklart! Så gott för familjen att få sitt eget! Och så otroligt roligt med ett nytt hus att inreda från grunden!
      Ja, Lego är oslagbart. Båda killarna kan sitta timme efter timme och bygga. Väldigt utvecklande för såväl motorik sim kreativitet. Och roligt för stora och små.

      Radera
    2. Ja, nu är det klart och visst ska det bli skönt att få flytta in i något eget. De har bott inneboende sedan mars förra året när de sålde sitt hus och det tar på krafterna med två små barn.

      Jag minns själv hur mycket jag byggde med lego som liten. Då fanns ju bara basbitarna men det gick bra ändå. Vår son älskade också att bygga med lego och speciellt Lego Teknik var mycket uppskattat.

      Radera
    3. Kommer nog att bli kemiteknik för Konrad om några år. Han kan hålla på hur länge som helst med sitt lego. Duplo blir det ibland oxå.

      Radera
  2. Ja, samtidigt som det inte känns länge sen de små föddes, så har de varit med länge. Grattis till Konrad! Vilken bra födelsedag han fick. Jag tittar på Karl-Petters hårfäste och ser att det liknar B6s. Höga vikar... men det kommer med tiden.
    Lego var roligt redan när vi var små!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lego-bästa leksaken.
      Antagligen genetiskt, det där med hårfästet.
      Bra födelsedag blev det!

      Radera
    2. Jag undrar det. Tycker många väldigt blonda barn börjar så. Sen fyller det på😉men visst, genetiskt är det ju.

      Radera
    3. Ska bli spännande att se hur det utvecklas. Konrad hade ganska mycket och långt hår, när han var två.

      Radera
  3. Stort grattis till er 4-åring. Jag själv har också en fyraåring att fira i maj. Han tycker att hans födelsedag är snart. Jag försökte förklara att det är låååångt kvar till hans födelsedag. Nåja, han lär väl inse själv. Skönt att kunna tillbringa tid utomhus när det är fint väder och när corona härjar och sätter stopp för diverse kalasfiranden. Kram Emma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bi träffar ju den familjen varje vecka. Så vi umgås helt normalt. Träffar Karins familj också. När alla är friska Så känns det ok.
      Låter underbart med maj. Hoppas att tiden dit går snabbt! Kram!

      Radera
  4. Lego var bäst då och är det fortfarande. Tänk att Lego har utvecklats som det gjort och att det inte konkurrerats bort av dataspel. Minercraft är väl det närmaste man kom till lego på datorn.
    Stort GRATTIS till denna söta fyraåring! Pojkarna är så fina båda två, även om de inte alls liknar varandra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä, den större är mest lik pappas släkt och hos den mindre dominerar mammas drag. Från mormors släkt...
      Lego, helt otroligt bra! Jag tycker också att det är lite kul att bygga.

      Radera
  5. Vilket härligt gardenparty där i snön! Javisst är barnbarnen efterrätten. Mina kom dock så tidigt att jag själv var mitt uppe i eget företagande och jobbade förfärligt mycket. Umgänget med barnbarnen blev mest utfodring när de kom på besök. Lite synd. Nu är jag ju äntligen pensionär lagom tills att nästa generation anlänt, o jag hoppas att jag får vara med ett tag när de växer upp. Ännu har jag ju inte ens fått träffa de små töserna.Tyvärr bor vi ganska långt från varandra så även när pandemin är över blir det inga täta träffar, så glad över tekniken som tillåter all sorts kommunikation i alla fall. Fyra år är en härlig ålder!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju så olika när man får sina barn och barnbarn. Vi fick vänta länge. Men det spelar ju ingen roll nu. På ett sätt är det bra att ha små barnbarn när man är nybliven pensionär. Man har ju tid över och fortfarande en hel del ork kvar. Min mormor var 73 när jag föddes. Hon är en av de absolut viktigaste personerna i mitt liv.
      Hoppas att ni kan träffas snart, du och de små. Och tur att tekniken finns. Det är ju så jag träffar lilla Ava i Malmö mest. Men jag saknar att inte få träffa henne på riktigt, så ofta. Superskön tre och ett halvtåring. Får bli en resa till Malmö i februari. Över dagen. Funkar ganska bra....det blir ganska många timmar tillsammans, även om restiden t.o.r ligger på 5-6 timmar.

      Radera
  6. Vilken fin tårta ... och vilket trevligt grillparty! Visst är det härligt med barnbarnen! Vårt yngsta fyller fyra i april ... jag tycker de åren gått väldigt snabbt.
    Ha en fin dag!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Charlie och Konrad är jämngamla. Kanske därför jag alltid tittar till lite extra på din fine minsting.
      Tårtan var fin...men chokladtårta blir ganska kompakt. Trots två mellanlägg. Mer vuxrntårta än barntårta...men barnen äter gärna garneringen. Kram!

      Radera
  7. Men alltså, jag vänder ryggen till och du slänger in tre blogginlägg! Fina mörkerbilder och så var det något jag skulle kommentera men glömt på tre röda.
    4 år, en helrolig ålder och han ser glad ut också, födelsedagskillen,-))
    Håller med, svårt att tänka sig ett liv utan de små, så att vrida tiden tillbaka, nej tack!
    Söta bilder .-)) Barn och barnbarn är guld värda, våra barns farföräldrar brydde sig aldrig, de var hatade, så hade vi det.
    Kul med pyssel och vilka härliga bilder, lysande barnaögon, ja då gör det nästan ont i hjärtat!
    Grattis i efterskott till en ursöt 4 åring. Gulliga båda två! Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men så tråkigt att inte få ha någon kontakt med den äldre generationen.
      Ibland blir det rätt med inläggen, andra gånger så blir det långt emellan. Nu är det ju bilder som jag vill ha kvar...ser bloggen som min bildsamling. Offentlig, men lättillgänglig.
      Visst är barnbarn fina, det tror jag de flesta morföräldrar tycker. Kram!

      Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas