lördag 23 januari 2021

Våga

 


Vintern är borta! Hurra! 

Eller, nej, vintern är väl kvar, men snön är borta.  Det har varit regn, snöblandat regn och blåst i flera dygn. Nu hotas det med minusgrader, och det får man väl ta. Insåg, på dagens promenad, att jag får vänta två månader innan jag börjar titta efter de första tussilagorna  i dikeskanten, längst till vänster i denna bild.

Hemma igen, så väntade en semla. Jag är inte på något sätt semletokig, men några gräddiga bullar brukar det bli så här i början på året.

Den här semlan köpte jag igår, i vårt lilla samhälle. Grimsås har ca 700 invånare. Hundratalet av dessa bor, som vi, i byar utanför stationssamhället ( där tågen slutade att stanna för många år sedan).

För några veckor sedan öppnade ett bageri i den gamla privat-läkarmottagningens lokaler. Ett par i yngre medelåldern vågade satsa på att lilla Grimsås "behöver" ett bageri - och så småningom även en fikalokal. Jag är så imponerad över folk som vågar satsa. 


Två stora te-kakor, fyllda med grönsaker, brieost och rostbiff, beställde jag som gårdgens kvällsmål. Jättegoda! Riktigt rikligt tilltagna vad det gällde såväl storlek på brödet som fyllning.

Semlan var också god. Speciellt gott var det att få riktigt vispgrädde i semlan.

Det var kö utanför den lilla bagerilokalen igår eftermiddag. Så roligt att gensvaret blivit så stort. Hoppas bara att det håller i, att det inte bara är nyhetens behag. 


I lokalradio och i lokaltidningar har man  haft reportage om den avgående chefen för naturvetenskapligt centrum i Borås. ( Navet) Det är en kvinna som  jag haft en del kontakter med som no-lärare. Hon är jämngammal med mig, och gick nyss i pension, efter att hon fyllt sextiosju.

I reportagen berättar hon att hon och hennes man har köpt en gård en bra bit från det större samhälle, där man tidigare bott.  Pensionärstiden skulle inledas med en flytt från villa till gård.

Jag blir så imponerad över dem som vågar ta ett sådant stort steg. Som tror att det finns en tillvaro efter det att man avslutat sitt arbetsliv. Som har visioner och framtidstro, trots att man tillhör "seniorerna".


Lite bitterhet över min egen feghet, låter jag sippra fram . Jag önskar att jag vågat. I alla fall något. 
Samt att jag hade lite framtidstro.....

Ja, jag vet. Jag borde vara nöjd.  Och tacksam.  För jag har inget att klaga på.

Men.... jag kan inte låta bli att imponeras.... och att vara lite avundsjuk... på dem som vågar.

Det ligger en del i det där, med att hellre spänna bågen och låta den brista, än att aldrig göra försöket att sikta mot nya mål.




21 kommentarer:

  1. Jamen! Våga då! Det är aldrig för sent att börja på något nytt. Bara du vet vad du vill eller skulle vilja hålla på med.
    Måste säga att jag beundrar paret som öppnat bageri. Alla gillar väl att äta/fika oavsett om man bor i en stad eller en liten by. Håller bageriet bara bra kvalitet på sina produkter så lär de nog vara kvar.

    Däremot tycker jag att det är väldigt modigt eller ska jag säga dumdristigt att satsa på en gård när man är pensionär. Själv hade jag valt att köpa en lägenhet i en större stad md närhet till allt vad jag behöver när jag bli gammal. Ja, det har jag ju redan kommenterat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man tänker olika. Nä, jag vill inte ha en gård heller. Inte lägenhet, vill ha en köksträdgård.
      Det värsta är...jag vet ju Inte vad jag ska våga.... bara det att jag borde vågat...någongång!

      Radera
  2. Så goda kvällsmackor!
    Du får fundera ut något att våga😉

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp...men... då kanske jag inte vågar...🙂

      Radera
  3. Du behöver i alla fall inte våga dig på en flytt. För du bor ju helt perfekt, enligt mig. Men det kanske finns något annat som du tänker på.... Bara att göra det, vad är det värsta som kan hända?
    Jag har vågat några gånger i mitt liv. Det har inte blivit rätt alla gånger, men om man inte vågar en förändring så vet man ju inte. Och man dör inte av att allt inte går enligt planerna.
    Senast jag vågade så fyttade jag 40 mil norrut efter att jag gått i pension. Till Östersund där jag inte kände en enda människa (utom två av mina barn och deras familjer). Jag tycker själv att det var ganska vågat.., men det har gått bra. Lite synd att coronan kom bara, det begränsade mina chanser till nya kontakter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så härligt att flytta nära sina barn...och barnbarn. Det kommer en ny tid, då du får möjlighet att träffa nya kontakter.
      Så härligt att våga... jag vågar ju inte ens framföra många av mina tankar. Så här det alltid varit....samtidigt som jag kan vara väldigt frispråkig i mycket, och framförallt utanför familjen. Borde förstås varit tvärtom...undrar hur det kunde bli så....från det att jag var liten.

      Radera
  4. Man kan också inspireras av dem som orkar ta på sig stora projekt i mogen ålder, och göra man inte det själv ja då känner man nog att man inte räcker till. Hade jag följt mitt hjärta hade jag en getgård nu, men jag vet ju att kroppen inte fixar de utmaningarna. Vi har ju alla så olika förutsättningar så vi får inspireras av andra men kanske kan vi inte efterapa..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Getgård låter härligt. Men bundet och slitigt. Inget man sätter igång med i pensionsålder. Iaf inte ensam. Kram!

      Radera
  5. Jag imponeras också av alla dessa som vågar! Jag är en fegis och vill helst att saker och ting ska vara "som vanligt". Väldigt vågat att köpa sig en gård när man nått pensionärsåldern.
    Ha en fin söndag!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då är vi två fegisar! Nä, gård vill jag inte ha. Bara den lilla stugan vid sjön. 🙂

      Radera
  6. Så trevligt att det har öppnats ett konditori och fik i ett så pass litet samhälle. Hoppas att många gynnar dem även fortsättningsvis. Mackorna såg i alla vall väldigt goda ut.

    Ja, det där med att våga. Jag tror det sitter ganska så djupt rotat i oss och har med vår personlighet att göra. En del tänker "friskt vågat, hälften vunnet" medan andra tänker "man vet vad man har men inte vad man får". Dock tycker jag att man borde förverkliga fler drömmar. En stuga vid en sjö tycker jag låter som något bra att satsa på. När det gäller en hel gård då blir det däremot blankt nej från min sida. Men självklart så gör de helt rätt i att våga!

    Kram

    SvaraRadera
  7. Ibland tänker jag: Kanske är de modigast som stannar kvar . . .
    Men jag tycker också att det är så himla kul att läsa om dem som vågar satsa på nya verksamheter, särskilt på landsbygden. Blir riktigt glad när jag läser om bageriet OCH responsen.

    Ha det gott Anna-Lena!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Deras bröd var riktigt gott. Lite annorlunda än vad man är vän vid. Så det får bli fler besök.

      Radera
  8. Om nu inte tåget stannar behöver ni såklart ett bageri ,-) Härligt när det vågas satsa, Hoppas det går bra för dom. Smörgåsarna ser jättegoda ut. Min mamma älskar semlor, så hon får en varje gång vi kommer dit! Själv blir det väl en semla bara, inte min favorit men det hör ju till. Snart , tiden flyger ser vi tussilago igen. Här försvann snön , men nu snöar det igen, över en massa is, hjälp känner jag!
    Att köpa gård som pensionär låter bra, gillar också de som tar sina drömmar på allvar och förverkligar dem som mycket det går ,-)
    Jag tror inte du är feg, du verkar framåt. Du kanske inte önskar något annat just nu eller du är nöjd och trivs, det är ju verkligen inte fel det heller ,-)
    Ha det jättefint KRAM Primrose ,-) Jag tycker det verkar så mysigt när man läser om de som tar sin cykel och cyklar runt hela Europa med sina djur ,-)) Tältar där de kan. ,-))

    SvaraRadera
    Svar
    1. Isigt på sina ställen. Synd! Ännu värre när det kommer snö ovanpå, så att man inte ser isen.
      Semla hör till! Tycker för egen del att en småkaka är godare.
      Nä, just nu så är det bara våren som jag längtar till. Kram!

      Radera
  9. Här var det mycket gott att vila blicken på. Semlor, mackor och kaffe, inte dåligt.
    Fina vinterbilder, fast det inte verkar som vinter spå är det så i alla fall.
    Min feghet har hindrat mig ifrån en hel del i livet. Vet ej om det har varit bra eller inte, sådant får man kanske aldrig reda på.
    Kram och trevlig dag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då är vi fler som är fega. Och man vet som sagt inte vad som hänt om man vågat. Det kunde ju gått åt skogen. Kram på dej fina tjej!

      Radera
  10. INBJUDAN FRÅN ILLUMINATI BRODERHOOD 666

    Detta är en öppen inbjudan till alla som är intresserade av att bli en del av världens största konglomerat och nå toppen av din karriär. När vi börjar årets rekryteringsprogram och vår årliga skördefest är nära till hands, så bestämmer vi oss för att introducera dig till "New World Order".

    Vid denna tidpunkt försäkrar vi alla som är redo och trogna att bli medlem i denna stora organisation, att när han / hon blir fullvärdig medlem av Illuminati-brödraskapet automatiskt blir han rik, mäktig och känd i livet och uppnår alla deras hjärtan önskar och får också en månadslön på $ 500.000 USD. Vi är redo att förändra ditt liv, vi kan göra dina drömmar till verklighet.

    Det stora distriktet Illuminati erbjuder dig en livstidsmöjlighet att förverkliga dina hjärtat. Jag tror att alla på denna planet "Jorden" känner till ILLUMINATI, men för dem som inte vet så mycket om denna organisation, kommer jag att informera dig om det. Illuminati är ett hemligt samhälle som välsignar människans slag och uppfyller sina drömmar om att bli miljonär, miljardär och också främja deras olika affärer. Just nu tror jag att du vet mer om den här organisationen och det finns ingen anledning att vara rädd för någonting.

    Jag är inte här för att röra med dig eller spela spel för dig, eftersom det nu står många människor där ute som imiterar oss och hävdar att de är medlemmar i ILLUMINATI. Så brödraskapet kommer sedan till en slutsats om att globalisera denna organisation för att hjälpa dem som faktiskt är redo att bli en del av denna stora familj och de som vilseleds av bedragare. Nu tror jag att det här är din möjlighet att gå med i vår prestigefyllda organisation och göra dig själv och din familj stolt.


    Om du är intresserad av att gå med i den här stora organisationen eller för mer information. kontakta sedan vår Grand Lodge i Pennslyvania, USA via WhatsApp: "+1 (325) 261-7127" eller vår officiella e-postadress: [illuminati666grandlodge@gmail.com]

    Signerad: GRANDMASTER

    SvaraRadera
  11. Mitt vittnesbörd om hur jag blev Illuminati -medlem. Jag vill låta de människor som vill gå med i den stora Illuminati veta hur en fantastisk Illuminati -medlem har hjälpt mig. Han heter Lord Morgan. Hjälper mig att få tillbaka mitt liv från dödens skede. Utskrivs efter cirka 5 år och sex månader. Efter att ha blivit förrådd av så många medlemmar av Illuminati. Under åren var jag hopplös och ekonomiskt på golvet. Men en dag när jag surfar på internet stötte jag på posten som Great Illuminati -medlem, Lord Morgan, och sa att om du var medlem i Great Illuminati kan du vara känd, rik och framgångsrik i livet. Omedelbart kontaktade jag och jag förklarade allt för honom och han rekommenderade mig och hjälpte till och jag betalade för medlemsregistreringsformuläret som användes för att initiera mig och jag blev inledd i Illuminatis stora nya världsordning. Efter det gav de mig alla riktlinjer och berättade för mig att efter inledningen kommer alla nya medlemmar att belönas med summan av $ 1.000.000 i kontanter. Med hjälp av Lord Morgan. Jag var helt initierad som en fullständig Illuminati -medlem. Om du har misslyckats med bedragare tidigare eller letar efter någon som kan hjälpa dig att gå med, är mitt råd att du ska ge Lord Morgan ett försök. Det är din bästa chans att bli vad du vill i ditt framtida liv. Kontakta honom via e -post: feliamorganilluminati@gmail.com eller WhatsApp +2348056051569.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas