fredag 1 januari 2021

Tomt

 

Det blev en liten utflykt till jaktstugan i skogen igår förmiddag. Fika togs med, och så fick alla gå på upptäcktsfärd ute i skogen.

Det blir tomt när alla åkt hem.  
Har ju varit med om det ett antal gånger nu, eller... ja, väldigt många gånger. Är väl tjugo år som döttrarna mer eller mindre varit bortaboende, och då blir det tomt när de har åkt efter att varit "hemma" i Stockremma under några juldagar.  Har ofta känt samma tomhetskänsla efter midsommar, och då är det den gamla stugan i Halmstad som brukar bli tom och tyst. ( Fick f.ö. ett väldig längtan efter sommar, sol och Halmstad, just nu...)

      En mormor som är mycket nöjd över att alla tre barnbarnen gillar att läsa böcker.

Det är så kul att alla kunnat ses. även detta år.


En lampa är inte bra att ha med i bilden.  Ej heller en mobiltelefon på fotografens plats.   Ja, ja... alla är med ...nästan

"Alla", i betydelsen "alla" för mig,  var ändå inte med då vi träffades på nyårsafton. Pojkarnas pappa fattas. Någon måste ta hand om människor som bryter ben och armar, även om det är nyår.... 
Men vi hann  träffas lite "allihop" när familjen från Malmö körde norrut och gjorde ett stopp i Värnamo,  ett par dagar före nyårsafton.


Lite kul att få vara med på bild någon gång. Karin har ett otroligt bra fotoöga... 
....
Härligt uteväder. Eller.... hade man hoppats på snö kanske?  Lättare att ta sig runt var man vill i skog och mark när man slipper pulsa i snö, även om det kan vara bra för den som ¨bara är två år att få lite bärhjälp ibland.

Femtio meter utanför tomten...

Så här bor vi.... rena lyckan för hunden som bor i stan, att få komma ut på landet. Rena rama landet. Och dessutom knappast några smällare /fyrverkerier inom hörhåll.
Sen anser ju jag  att det måste vara tomt i huvudet, tomt på förståelse och förnuft, hos den som skjuter fyrverkeripjäser i flera dagar. De smällande sakerna är dessutom dyra, hur kan man vara så dum att man lägger ut en massa pengar på det som går över och förbrukas så snabbt, och som bara stör och förstör.
Anser dessutom att fyrverkeripjäser borde förbjudas i handeln, att det det bara skulle få förekomma officiella fyrverkerier, sådana som kommunen anordnar.

Pyjamasparty, dagen före nyårsafton. Johanna hade köpt matchande sovkläder till alla tre.

Kusinerna fick möjlighet att träffas i dagarna tre.  Johanna körde hit sina söner på onsdagen, så att de fick leka med Ava. De hämtades sedan hem igen på nyårsaftons kväll. Tråkigt, tyckte framförallt Konrad, som åkte hem till sig medan Ava stannade kvar hos mormor och morfar tills det blev ny dag och nytt år. 


 Nyårsaftonens bästa bild; Familjen som bor mitt inne i centrala Malmö, fotade i jaktstugans vedförråd. Rätt så långt från deras normala vardag. 



Roligt att få  systrarna Larsson på samma bild. Inte så ofta som de kan sitta ner i lugn och ro i samma soffa. 

Katten Fredrik gillar barn- och barn gillar honom. 


Det var några roliga dagar,för en mormor- och en morfar.
Även om det kan kännas lite tröttande under stundom, så blir man energipåfylld av allt det roliga.
Jag känner mig så priviligierad som haft möjlighet att träffa "alla " mina med jämna mellanrum, under det år, då många inte kunnat/vågat träffas. 

Vattenpölar är kul. Det finns en bra sådan, nära Konrads och Karl-Petters gård.

När jag var barn, så avbildades det gamla året med en gammal krokig man, med långt skägg och stödd på en käpp som gick ut ur tiden, medan ett nyfött barn var den som symboliserade det nya året, året som fortfarande var tomt och innehållslöst.
Jag gillar fortfarande den bilden. Ju äldre man blir så förstår man att tiden - livet - går i olika cykler.  Cyklerna går in i varann, påverkas av varann men  utvecklas och och får eget innehåll. Fascinerande.

Många anser att 2020 var ett skitår. Och det är klart, med tanke på corona-eländet, så var det ju så....men det behövde ju inte bli ett skitår för gemene man för det. Vår familj har inte varit drabbad, och det är  jag tacksam för. Sen inser jag ju att covid-tiden inte försvunnit för att det blivit 2021. Man  får nog vara extra försiktig nu ett tag, då viruset sannolikt fått ny luft under sina vingar, under jul och nyår.

Jag har saknat att inte kunna gå på teater, musikaler, konserter under 2020. Det senaste kulturevenemanget, det var " skönheten och odjuret" på Malmö opera på nyårsaftonen 2019. Längtar så efter kulturupplevelser igen. 
Även om jag fortsatt med arbete en dag i veckan, så blev ju 2020 året då jag(äntligen)  gick i pension. Ett stort steg efter ett arbetsliv på 45 år. Och ni vet ju vad jag tycker om livet som pensionär.... Tror ju också att det skulle varit helt annorlunda om vi kunnat gå på möten och evenemang som normalt ordnas i pensionärskretsar- som Grimsås ledighetskommitté eller PRO. Samt att kunna åka på resor, i grupp och med guide, helst vandringsresor, både inom Europa och inom Sverige....
Hoppas att tillvaron blir lite mer normal i detta år, så man kan ta tillvara de möjligheter som man har som "ung" pensionär.... 

Kusinerna gillar varann, även om det ibland blir kiv och bråk..... förstås. 

Det har varit roliga dagar. Nu känns det tomt. Fast ändå inte....för vill livet oss väl. så ses vi snart igen... och 2021 det är ett alldeles oskrivet blad.  Det är mitt eget ansvar att göra året så bra som det finns förutsättningar för.

Önskar alla ett gott 2021!








19 kommentarer:

  1. Visst blir det tomt när barnen åker. Om en stund ska sonen bege sig mot huvudstaden och sedan dröjer det ett tag innan vi ses igen,

    Även om Covid-19 har gjort året annorlunda så har inte allt varit dåligt. Jag tror att vi behöver fokusera på det som faktiskt varit bra för visst har det funnits glädjeämnen också.

    Kram och god fortsättning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis tyst är det också.. känns både gott och tomt. Är väl så det ska vara. Nu fokuserar vi på ett bra 2021.Kram!

      Radera
  2. Ja, vi har sällan övernattande barn här och i höst/vinter har vi inte träffats alls nåt man kan räkna. Hoppas det ändrar sig snart. Jag saknar B1 och B3, jag brukar hämta dem i skolan en en varannan vecka. Det har jag inte gjort på över två månader nu. Den stunden, när vi pratat om skolan, fikat, det var en vana som var flera år gammal. Klart att jag saknar B2 och B4 också, men vi har aldrig haft de rutinerna. Tror det är att vara behövd jag saknar.
    Annars tycker inte jag heller att året varit så illa som folk säger!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att vara behövd, det är nog jätteviktigt.
      Hoppas att du kan träffa slla dina barnbarn snart igen.
      Är roligt att ha dem för sig själv ibland, de båda "större"...om man nu är det när man är drygt tre och alldeles snart fyra...dom kan man prata om mycket med. Och massor har de att berätta.
      Nu hoppas vi på ett fint 2021!

      Radera
  3. Du är barnbarnsbakis som det heter;-) Än en gång har du/ni valt att "trotsa" Tegnells rekommendationer, och det gick ju så bra så. Tycker att du/ni gör helt rätt. Om man som pensionär tappar bort den "sociala" biten helt. bir man ju troligen galen. Och många äldre längtar ju efter sina barn och barnbarn sedan i mars. Facetime och Skype i all ära, men det är ju inte "the real thing".
    Fyrverkerier, ja, jag gillar dom, speciellt i år. Stora fyrverkeriet hölls av kommunen, ganska få "privata" fyrverkerier, och de få som fanns började vid klockan tre på eftermiddagen. Ingenting som jag stör mig på. Om folk vill bränna upp sina pengar och har samtidigt roligt så - varför inte. Det är ju upp till var och en vad man gör med sina pengar.
    Barnbarnen är himla söta. Gillar speciellt Ava med sitt fina lockiga hår. Å att hoppa i vattenpölar, japp det gjorde jag med när jag var liten. Och då fanns inte samma overaller som finns nu...
    God fortsättning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Ava är speciell med sitt lockiga hår. Ärvt från pappa och farmor. Gillar den mörkröda färgen som hon har. Rena önskefärgen.
      Jag/Vi är försiktiga i övrigt. Även om jag inte är ett dugg rädd för att träffa ett par friska grannar inomhus. Men dom är rädda...
      Det är ju i stora samlingar som det blir riskfyllt!
      Och vi var bara åtta igår..., eftersom pappa Martin hade bakjour.
      Vet ju hur illa djuren får av alla smällar. Speciellt många hundar men även hästar. Så därför tycker jag att smällare i flera dagar är ett otyg. Men ok i organiserad form runt midnatt vid nyår. Och vid andra organiserade tillfällen. God fortsättning på dej !

      Radera
  4. Om folk kunde hålla sig till att smälla raketer ett par timmar under nyårsnatten så skulle det vara bra. Men när det smäller från tidiga eftermiddagen till sent på småtimmarna... då vill jag förbjuda fyrverkerierna. Då är de ett otyg, som sätter skräck i hundarna. Och säkert många andra djur också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt överens med dej! Och speciellt som det börjar skjutas flera dag i förväg. Det är gott att bo långt ute på landet vid sådana tillfällen!

      Radera
  5. Härliga bilder från ett fint avslut på det gamla året och en bra början på det nya ... trevligt att få vara med på ett hörn- Klart det blir både tomt och tyst när alla lämnar, men samtidigt lite skönt att kunna njuta tystnaden en stund - sen börjar man snart längta efter dem igen :)
    Ännu en fördel med att bo på landet - man slipper alla smällare och annat otyg, som skrämmer både folk och fä!
    God fortsättning!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att hunden skulle slippa smällare, det var största anledningen till att det blev nyårsbesök i stället för julbesök. Vi hörde och såg fyrverkerierier från samhället tre km bort precis efter midnatt... Och det är ju ok. Eller föredömligt,rättare sagt.Kram!

      Radera
  6. Tittar in och vill önska dig ett bra färskt år 2021!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att se ditt namn igen. Önskar även dej ett fint 2021!

      Radera
  7. Vi firade jul och nyår med vår äldsta dotter och hennes familj. Det var inte så mycket smällande här på nyårsafton, men däremot var det några förståndsbefriade personer som höll på i mellandagarna. Jag tycker också att varje kommun skulle stå för smällandet och att det skulle var förbjudet att sälja till privatpersoner. Det är inget som vi behöver. God fortsättning. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Överens. Och härligt att ha någon att fira med i dessa tider. Kram!

      Radera
  8. Mirjam Halvarsson4 januari 2021 kl. 07:45

    Vilka härliga bilder på dina nära och kära och jag förstår verkligen att det känns tomt när dom har åkt men så skönt ändå att ni kunde träffas <3
    Hoppas att det kommer att fortsätta så och kanske att det blir ännu bättre detta år!
    Ha det fortsatt gott, kram på're

    SvaraRadera
    Svar
    1. Idag har vi träffat killarna igen. Hemma hos sej. Mormorstisdag blev en mormorsmåndag, så här i juletid.Kram!

      Radera
  9. Trevligt att få se alla fina fotografier på familjerna.
    Förstår att ni har haft en härlig helg. Det är ju, som du skriver, inte alla som har kunnat fira med sina nära och kära, inget att göra något åt. Vi får se framåt och hoppas på bättre tider.
    Jag saknar också detta med att resa och umgås lite. Vi är ju med i SPF:s pensionärsförening och de ordnas mycket där, men inget är sig likt nu utan vi får avvakta.
    Önskar dig ett fint och friskt år 2021, dig och de dina.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Var ju så jag tänkte, PRO blir nog bra. Och det kanske det blir, bara covid är under kontroll. Kram!

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas