onsdag 27 oktober 2021

Boknörd

 


Absolut! Boknörd, alltså.

Boken, det är mitt favoritträd. Året om.

På senhösten förvandlas bladen till guld. De gyllene löven singlar ner och lägger sig som en matta i bokskogen. 

Under vintern väntar de majestätiska träden, med sina släta gråa stammar, på att åter få slå ut.

Den skira vårgrönskan i bokskogen, den är svårslagen. Trots att lövmattan varit tjock, så finns det gott om vårblommor. I en del bokskogar härskar blåsipporna, i andra är det vitsipporna som slår ut sina kronblad i vårsolens sken.

Sommaren, ja, då råder en kompakt skugga under det täta lövverket. Under en solig dag ser man hur solstrålarna tycks forcera  de tjocka bladen, utan att riktigt lyckas tränga sig igenom.Bokskogar fascinerar mig.

En utflykt till en bokskog ger bilder på näthinnan, som sitter kvar i fler dagar.

Ännu bättre är ju om man kan fånga bilderna med kameran, och njuta av om och om igen.

Kanske är det bristen på bok här hemma, som gör mig till boknörd.

Visst finns det en och annan planterad bok här omkring också, men det är inte alls samma känsla som att uppleva en skog av bokar.Diskuterade med sjätteklassarna om boknörd är ett positivt begrepp eller ej, i samband med vår fortsatta resa i retorikmatchen. Jag anser att det är mer positivt än negativt. Jag tar gärna på mig epitetet nörd. Om det får ett prefix. Boknörd, blomnörd, naturnörd..... men inte bara ordet nörd, då blir det mera negativt.


Boknörd i dubbel bemärkelse, är jag det?

Skulle nog inte bli benämnd med den nördigheten. Men jag gillar både bokar och böcker. Är dock en lat läsare. Det ska gå fort att läsa. Det får gärna vara en tjock bok, men den texten ska kunna avläsas i hög hastighet. Och så ska man komma in i bokens handling relativt snabbt.  Har den inte fångat mej efter fyrtio-femtio sidor, så är det slutläst.

Är periodare vad det gäller böcker. Har inte läst något alls på flera veckor. I somras blev det massor av böcker lästa. Pocketböcker.  Som sedan lämnas vidare till Återbruket i Limmared. Klarar inte av att vara bibliotekskund. Är för ojämn i läsningen.... det blev ett antal böter så länge jag lånade på bibblan.... Så nu får det bli pockets, och jag kan läsa dem när andan faller på.Det här är en kille som gillar både böcker och att visats i bokskogen. Det är toppen, tycker mormor.


26 kommentarer:

 1. Då är jag verkligen en boknörd. Älskar bokskogen och läser oftast flera böcker i veckan. En och annan bok har vi här, men det är tur att de skånska bokskogarna finns på nära håll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bokskogen i närheten av Johannas hem i Värnamo, den är liten, men ack så vacker.
   Kul att "känna" en ÄKTA dubbelboknörd!

   Radera
 2. Nörd är absolut ett positivt begrepp beroende på vad man sätter före ordet nörd. Jag gillar med bokskogar.

  SvaraRadera
 3. Vad gäller böcker är vi helt lika. Exakt samma inställning till en bok och även inställning till biblioteket. Sälla jag träffat på en person som är såååå lik mina bokvanor. Jättekul!
  Nörd - det första jag tänker på är datanörd och då tänker jag alltid på Lisbeth Salanders speciella datanörd Wasp. Ser heller inget negativt i att vara nördig, bara man specificerar, annars blir det lätt negativt tänk.
  Har troligen aldrig gått i en bokskog. Men bok är min favo träsort - ljust och fint träd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det, så kan man tänka. Träslag, alltså. Måste bara kolla hur bokträ ser ut.
   I vårt hus är det mest furu/tall. Typiskt lantligt! Lite teak från anno dazumal, finns också kvar.
   Kul med en bokvanevän!

   Radera
 4. Kan instämma med dig och BP här vad gäller bibliotek och även i inställning till böcker. Var även här i tankarna om nörd inne på en "datanörd".
  Några bokskogar har jag strosat i och gjort det med största glädje och jag tycker även om träslaget.
  Njuter till fullo av dina vackra bilder som har ett guldlikt skimmer över sig.Sista bilden med barnbarnet är ju en prefekt sammanfattning. Glädje!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Datanörd har jag nog varit. I betydelsen att jag satt timtals vid datorn. Numera så tar datorn inte så mycket tid. Speciellt som jag inte bloggar varje dag, vilket jag gjorde i bloggandets begynnelse. Ha det gott på din resa!Kram!

   Radera
 5. Vilket ljuvligt inlägg och vilka ljuvliga höstbilder! Jag är definitivt en boknörd (ha, stavningskontrollen försökte ändra till bokförd). Eller rättare sagt ... jag är nog en trädnörd för jag älskar träd. Men bokskogar är något av det vackraste som finns. Här finns också små bestånd av planterade bokar men precis som du säger, det blir aldrig detsamma som de där stora fina bokskogarna.
  Ha en fortsatt fin höst!

  SvaraRadera
 6. När man bor i ett område med mycket barrträd, vilket jag gör, så njuter man nog av all ädellövskog. Björkskog har vi gott om. Det är också vackert! Kram!

  SvaraRadera
 7. Vilket härligt inlägg - och alldeles fantastiska bilder! Jag sällar mig till bägge begreppen av boknörd - jag älskar bokträd och jag älskar böcker! Att jag även är en svampnörd är ju allmänt känt :)
  Jag var förr en flitig boklånare på biblioteket, men missade ofta sista återlämningsdag ... så numer blir det oftast pocket även här - ja, förutom svampböckerna då :)
  Riktiga bokskogar är sällsynt här, men ett mindre bestånd finns några mil norr om Finspång och vid Omberg finns ett större bestånd, nästan som en skog. Annars finns många planterade, som t.ex. i slottsparken. Verkligen fantastiska träd - och en fantastisk miljö!
  Kram

  SvaraRadera
 8. På Omberg har jag gått i bokskogsskugga under en varm sommardag. Ljuvligt!
  Bibliotek är bra...men det passar inte alla, det är tydligt. Gillar pocket för att dom är sköna att hålla i. Lätta Och så är det bra att man kan handskas hur man vill med sina egna böcker. Hundöron är min specialitet.
  Tack för fina ord! Kram!

  SvaraRadera
 9. Jag kan bara hålla med dig. Både om bokskogen och om böcker. Jag har läst mycket i mina dar, men på senare år, ett fåtal. Vet ej vad det beror på.
  Vackra bilder bjuder du på som vanligt. Tack, det är så njutbart att gå i en bokskog.
  Ha en fin torsdag.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske bara blir så att man blir mindre intresserad med åldern. Märker själv att intressena avtar.
   Många lyssnar på ljudbok. Det klarar inte jag. Tankarna flyger i väg.
   Detsamma! Kram!

   Radera
 10. En bok, flera bokar, eller en bok, flera böcker! Tänk att båda två är både rätt, och fel.
  Höstens alla färger är underbara.
  Jag har så svårt att läsa böcker, men lyssnar gärna på ljudböcker. Förut hade vi ett bibliotek här i Linneryd, men kommunen valde att lägga ner det. Annars så hade vi en toppenperson på bibblan. Fast jag köper gärna ljudböckerna, så kan jag lyssna när jag vill.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ljudböcker kan inte min okoncentrerad hjärna lyssna på. Tankarna flyger iväg. Tur att det finns något för alla.Kram !

   Radera
 11. I den meningen är jag också en riktigt boknörd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så här års blir det extra nördigt! 🙂

   Radera
 12. Bok är ett vackert träd, hela året, vi har en med trefärgade blad i vår trädgård.

  SvaraRadera
 13. Jag gör som du. Läser böcker periodvis. Men att gå i bokskogar, det händer mera sällan. Dvs. nästan aldrig. Jag har bara gått i en sådan en enda gång. Det var en speciell upplevelse.

  SvaraRadera
 14. Vi är nog många periodare. Härligt när lässuget sätter in. Just nu känner jag inget sådant sug.
  Bokskogen hör väl till sydligare breddgrader. Kram!

  SvaraRadera
 15. Bokar är fina träd och jag skulle vilja påstå att bokskogar har det där lilla extra. Den första skira grönskan är ljuvlig och höstfärgerna är inte sämre.
  Även vanliga böcker är viktiga i min tillvaro. Just nu läser jag Arne Dahls senaste och den är bra.

  Kram och god fredag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ni har fina bokskogen i Skåne. Torup...Kan den heta så...har vi besökt flera gånger. Lite större bokskog än vad vi har längre norrut. Kram!

   Radera
 16. Hej boknörden! Var växer bokträden om inte hos dig? Här finns då inga, så jag är så avis på alla landskap söderöver med lövskogar...här tassar vi mest i barrmattor
  Pocketböcker gillas inte av mig, svåra att hålla öppna pga det mjuka omslaget, för liten text, för tunt papper, hahahaha. Men jag förstår hur du menar med ojämn läsning och att man blir stressad av att inte hinna med. Men man kan ju låna om? PÅ datorn! hur enkelt som helst! Vi är dock helt överens om att om inte 50 sidor ger mersmak då lägger jag ner! Finns så många böcker att läsa så jag tragglar inte i onödan...
  Ha en finfin helg/(Kram

  SvaraRadera
 17. Gillar pocket för att dom är lätta och hålla i. Och så kan jag göra minq hundöron. Inga bokmärken här inte. Kram!

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas