torsdag 21 oktober 2021

Rampljus

 


Denna veckan har vår lilla kommun verkligen fått stå i rampljuset.

Anledningen till det är KOMMUNPOETEN.  I lokala medier rapporterades det för några veckor sedan om att Tranemo kommun fått sin egen kommunpoet. Tyckte att det lätt  rätt så fånigt, men tänkte inte så mycket på mer på det. Ingen som jag har tänkt frottera mig med.

Under de senaste dagarna så har flera större tidningar, samt radio och Tv på riksnivå, haft artiklar och programinslag om den lilla fattiga kommunen som anställt en kommunpoet. Det har raljerats, dt har kritiserats och det har varit högst sakliga inslag. 

Tydligen ligger det till så att mannen i fråga, Jimmy Alm, 38, inflyttad till den lite annorlunda byn Uddebo ( i folkmun kallad Uddabo) sökt bidrag från Kulturbryggan om att få skildra olika företeelser i kommunen, med en dikt per vecka, samt ordna skrivarkurser. Dikterna, som han producerar, ska sedan ges ut i bokform. 

Kulturbryggan har tolv miljoner i statliga pengar att dela ut till "udda" projekt. Jimmy lyckades få 894 000 kr för att genomföra sin tanke. Allt ska inte gå till lön, utan lönen för en dikt i veckan ska ligga på 20 000 i månaden. resten ska gå till omkostnader... och bok (!)

Kommunen bidrar inte med några pengar, men de ställer sig bakom projektet.


Frågan om man ska använda skattepengar, om än statliga, till en sådan här grej, den är förstås kontroversiell. 
Flera "högre" kommuntjänstemän har uttalat sig positivt, kommunens lilla kulturelit är eld och lågor.

Jag tycker fortfarande att det är otroligt dumt med en kommunpoet, 20 000 i månaden för att skriva en dikt i veckan. Lite research behövs, men nog är vi ett antal som skulle kunna fixa det. För några hundralappar per dikt..... Om man nu tycker att det finns något värde att läsa en dikt om en händelse, eller ett företag i den lokala gratistidningen ....
.
Nej, det rimmar illa med alla de stora besparingar som man behövt göra inom framförallt skola, men även inom vård och omsorg, under senare år. 
Samtidigt så har ju vår lilla kommun fått enorm uppmärksamhet. Tranemo kommun är inte en helt okänd liten landsbygdkommun längre! Kom att tänka på ett ännu tokigare kulturinslag, som kommunen, tillsammans med kultur i Väst, genomförde på sensommaren. 
En kvinna, koreograf, anställdes för att göra dansföreställningar på perrongen vid stationen i Limmared.  Tåget längs Kust till kust-banan gör åtta stopp där dagligen, och för en del resande uppfördes dans som skulle handla om väntan. ( !!!!) 
Som avslutning på det några veckor långa projektet,  så skulle kvinnan dansa sig fram på banvallen,  3-4 kilometer,  mellan Limmared och Tranemo. 
Dummare än dumt, om ni frågar mej. 


Vore ju kul om vår kommun kom i rampljuset för något som är odiskutabelt positivt!


Och det gör den ju! Även om det inte kommer att få samma stora uppmärksamhet som kommunpoeten fått.
 Idag visades andra delen av slutaudition till retorikmatchen 2021. På lördag kl 11 sänds programmet i radions P4. Nu är det helt ok att tala om att Grimsåsskolan, för andra året i rad, gått vidare till kvartsfinal i den nationella tävlingen för sjätteklassare. Så otroligt kul! Så nu får vi se om lokalpressen och lokalradio nämner något om detta. eller om vi till och med kan  få lite uppmärksamhet från kommunen.

Kanske det finns någon av alla duktiga grimsåselever, som om några år kan söka pengar för att bli talskrivare. Pragmatiker som jag är, så anser jag att man har mer nytta av en retoriker än en poet. 

Bilderna är inte från Tranemo kommun, utan från en  utflykt till bokskogen i Ulås/Hinsekind, i Värnamo kommun. Den gjordes tillsammans med Konrad på veckans mormorstisdag. 
 
Här kommer veckans dikt, läst av självaste kommunpoeten.20 kommentarer:

 1. "All reklam är bra reklam" sägs det ju. Även om den kan tyckas löjlig eller negativ.
  Så nu är Tranemo helt klart "på kartan".
  Mitt inre lilla trotsiga barn kommer fram och tycker att det hela är rätt kul. Man kan också kalla det för motvalls-kärring. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar ju motvallskärting! Och är en i många fall. Här är jag motvals till kultureliten...Mest.

   Radera
 2. Av en ren slump såg jag faktiskt poeten på Kulturnyheterna. Så fruktansvärt töntigt - både killen och dikten. Men du vet ju - även dålig PR är PR. Å om Grimsås utmärker sig på det sättet är den lilla orten snart på allas läppar.
  Om kommunen kan anställa en kommunpoet för 20 000 kr i månaden, så kan kommunen kanske sponsra skolklassens framgångar i retorikmatchen med en liknande årssumma. Typ en resa till London/Paris eller någonstans. Det vore nog bättre investerade pengar tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra förslag!, och borde bli ett alternativt finaltal...Om man skulle komma så långt, så är det på temat"Jag har en dröm" man skriver.
   Underbart förslag!
   Nu betalar tydligen inte kommunen en krona till sin poet. Men jag tycker att 894 000 statliga kronor kunde använts bättre!

   Radera
 3. Så roligt att det gått så bra för er.
  Pengar är en konstig sak. Ibland finns inte en krona till det som verkligen behövs. Sen finns det hur mycket som helst till trams.
  Minns du tänkarhattarna som Laholms kommun köpte in för väldigt mycket pengar för 10-15 år sedan? Det var en sådan idiotgrej!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, tänkarhattarna gick mig förbi. Men det låter oerhört tramsigt! Det kan bli alldeles galet, då kulturen ska ha sitt!

   Radera
 4. Jag såg inslaget på TV om kommunpoeten. Reagerade på 20.000. Inte klokt för nästan ingenting. Tänk, så många som sliter i samhället med låga löner. Nej, det var reklam såklart.
  På tal om cykling, så fick jag två skapliga turer idag. Jag har 2 km till centrum, till köpcentrum längst bort 4 km, till sjukhuset 3 och till Kyrkans Gård 4. Inte långa sträckor i fint väder.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. 2 km funkar ju gott med vanlig cykel nästan alKram!ltid. Fyra km i fint väder. Men det kan vara gott att ha elcykeln och få lite extra skjuts med, iaf på längre sträckor.Kram!

   Radera
 5. Uppmärksamhet i alla ära och visst har den ett värde men ibland får man väga värdet på annat vis. Det är lite jobb för mycket pengar säger jag lite krasst. När men vet att andra verksamheter skriker efter pengar så tycker jag att det sticker lite i mina ögon.

  Kram och god kväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner det så också. Tycker att man borde skämmas över att pengar används till "ingenting" när man just dragit in 17 tjänster i den pedagogiska världen. 17 tjänster, det är mycket i en liten kommun. ( 11500 inv)
   Detsamma!

   Radera
 6. Nu bor jag inte i Tranemo kommun men jag reagerade starkt när jag läste om kommunpoeten. Uppskattar din analys av "läget". Statliga pengar till detta är ju bedrövligt. Skola, vård och omsorg har man ju bara dragit ner på. Hakar på BP:s förslag om att pengar kunde satsas på era duktiga elever som är med i retorikmatchen. Tack för länken. Har nu lyssnat. Hoppas att detta får minst lika stor uppmärksamhet. Säkert kan eleverna också skriva och läsa upp några dikter.
  Funderade på om inte dina tankar om denna kommunpoet vore något för både lokal och regionpressen.
  Nu när jag läst klart kunde jag gå tillbaka i inlägget och njuta av de vackra bilderna från din mormorstisdag.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är väl risk att uppmärksamheten inte blir så stor.
   Förra året var vi i final. Lokaltidningar och likalradio uppmärksammade detta. Kommunens hemsida hade också en artikel. Men inte ett ord från någon inom lärandesektionen. Märkligt!
   Det har varit ett antal insändare km poeten. Och nu är det som det är Inget man kan påverka.
   Bokskogen är vackrast under höst och vår. Ha det fint! Kram!

   Radera
 7. hörde om poeten i Tranemo i nyheterna, trevligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olika åsikter har vi !😊

   Radera
  2. dumt prata om skattepengar... människor behöver glädje och även dansare behöver arbete :)

   Radera
  3. Hm....glädje av kommunpoet? Kultursnobberi! Enligt mej! Dans är bra för dem som gillar det! Ha det fint!

   Radera
 8. Grattis till kvartsfinalplatsen!
  Jag såg också inslaget om poeten i Tranemo ... verkar ganska knäppt tycker jag! finns säkert bättre sätt att använda de pengarna!
  Fina bilder från bokskogen!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bokskogen är så fin nu! Får bli ett besök på tisdag igen!Kram!

   Radera
 9. Intressant att läsa din syn på poeten och allt runt om, du som bor där. Vi hörde och såg nämligen detta på TV och tyckte att nu hade det verkligen gått för långt. Betala pengar till något sådant, behövs de inte bättre på annat håll? Om inte så är det OK, men annars, nej. Min åsikt. Kanske hade jag haft en annan åsikt om dikterna lät bra, men det vet jag inte, det blev kalla handen direkt.
  Vackra bilder, tack för det.
  Kram och trevlig helg.

  SvaraRadera
 10. Vi är överens. Passerade kommunhuset då jag besökte centralorten på förmiddagen. Tänkte på poeten och tokigheten.

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas