fredag 1 oktober 2021

Oktober

 


Oktober! Ofrånkomligt- nu är det höst. Bara att vänja sig vid mörkret. Och bara att inse, att de ljumma dagarna, mulna eller soliga, håller på att ta slut och inte kommer tillbaka förrän möjligen om ett halvår. 

Märker att det är lite olika från år till år, men detta år tycker jag mycket om hösten. Ja, inte då det spöregnar, som det gjorde igår... men lite duggregn är helt ok. "Mycket syre i luften då" brukar maken säga.... 


Oktober, det brukar betyda att jag höströjer i trädgården. Jag vet att en del anser att växterna ska stå kvar över vintern och klippas ner på våren. Jag har alltid klippt ner och röjt undan på hösten. Det känns som ett bra avslut på växtsäsongen, om inte annat.  Och jag njuter faktiskt av att se den höst- iordninggjorda trädgården, klar för att möta en ny vår så småningom.

Röjde ut i växthuset idag. Och tömde pallkragarna i grönsakslandet. 
Vi har ett litet växthus i plast. Felköp- men vad visste vi. Det hade varit bättre med ett växthus i glas. Det ser trevligare ut, och framförallt tror jag att det skulle vara mer hållbart.  De dubbla plastskivorna har en del skavanker efter ( tror jag ) åtta år. Hade det varit ett hus av glas, så kunde man lätt byta ut det som är trasigt. Har inte kollat om det finns plastskivor att köpa, men det kanske det gör..... Nåja, plasthuset lär nog hålla några år till.


Hör inte till dem som läser trädgårdsbloggar eller trädgårdsböcker. "Bra tant reder sig själv." Lite mitt motto i mycket... Men jag lyssnar gärna till de av mina vänner, som kan  lite mer än jag om odling.  Grannen hade lagt tomatskivor i såjord. Det började växa upp små tomatplantor direkt, berättade hon. Jag måste ju testa, så jag lade två cocktailtomater, med ursprung Egypten, delade i halvor i en kruka.
Det tog inte lång tid innan det började växa. 

Det visade sig att de tomatskivorna gav betydligt bättre skörd och betydligt finare plantor, än de som jag köpte på trädgårdsfirman. Fina, goda tomater har det ´blivit. De stora tomaterna, de är från plantan som jag fick av grannen, de mindre det är tomaterna vars "föräldrar" importerades från Egypten.

Förhoppningsvis kommer även de gröna tomaterna att mogna inom några veckor. 

Nästa år så tänker jag driva upp mina egna tomater. I några olika färger. Samt ha ett samarbete med grannen.... 


Lämnade kvar en frisk tomatplanta, med några klasar gröna tomater på, samt alla tagetes , som samsats med gurka och tomater och som fortfarande blommar för fullt. 
Ska bli spännande att se om det går att hämta röda tomater från växthuset, även i oktober.


Räknade ut att det är dryga halvåret sedan som jag sådde diverse små frön i balkonglådor och ställde in i växthuset. I början av juni hade det vuxit upp fina plantor, som jag planterade ut på olika ställen i trädgården. En del av astrarna har blivit mat till rådjur, frosten förstörde en del dalior och zinniablommor, men de allra flesta har varit till glädje där de blommat eller i en bukett inomhus. 
Det kan ha varit den sista buketten som gick att plocka, den som står på köksbordet sedan i morse. 

Ser redan fram emot att bläddra bland alla sorters fröer, som det bara kliar i fingrarna att skicka efter, då ljuset kommer tillbaka i början av april. 


Rosenskärna är ett säkert kort för frilandssådd. Klarade faktiskt två nätters frost i september, och blommar ännu.

Tog bort  tomma stjälkar, av det som en gång var vallmoblommor. Funderade på om jag ska så en växt som är så kortlivad som den. Så vacker, men överblommad på någon vecka. Få fortsätta fundera över vintern....


Dahliorna, som står vid garageväggen klarade sig bra. Gillade dalior förr, men .... nej,,, jag ska inte så några dalior nästa år. Tycker att  de är rätt tråkiga... 


Astrar, det är årets favoritblomma.  Sådde fem olika sorter. En grodde inte alls! Resten har verkligen levererat.  Det finns så många olika sorters aster, så det får bli både nya och gamla sorter, nästa år.  Samt zinnia. Båda är så tacksamma att plocka in, de står sig inomhus i två veckor. 

Det småregnar ute. Men det får bli en halvtimmes promenad ändå. För det gäller att ta vara på dagens ljus, njuta av vackerheten i höstfärgerna och den ljumma luften, som fredagen den första oktober bjuder på....12 kommentarer:

 1. Fina blommor du har! Vi är i husvagnen nu, jättefint väder, det känns hoppfullt 😊
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg det på Insta! Bra för er med sol... är ok med regnet här. Har hunnit vara ute en hel del idag ändå!Detsamma!

   Radera
 2. Jag älskar hösten (också) och den syrerika luften. Djuuuuupa andetag under promenaderna.
  Förr när jag hade lite mer att sköta om i vår trädgård så höststädade jag alltid också.

  Trevlig helg Anna-Lena!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gillar höstjobbet... I maklig takt! Tack det samma!

   Radera
 3. Vilken fin oktoberblandning!
  Jag har önskat att jag hade haft min pappas trädgårdsfingrar. Han hade en önsketrädgård med precis allt, när jag växte upp. Min mamma, som kom från Stockholm senast, var inte lika intresserad men hon fick lära sig.
  Astrar är verkligen höstblommor!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Astrar är extremt tacksamma.
   Jag har inga gröna fingrar. Möjligen lite fläckade av grönt.
   Men jag tycker om att ha en blommande trädgård. Och helst lite att skörda också. Kram

   Radera
 4. Fint med friskvård på detta sätt och att ta det i lagom takt. Och fint blir det. Alltid givande att genast se resultatet
  . Tack för tipset om att dela tomater och lägga i jorden. Ska helt klart testa.
  Roligt med alla vackra blommor du har och vackert är det.
  Kram!


  SvaraRadera
 5. Jo, det är energigivande att jobba i trädgården. Skottkärran ogillas dock av ryggen...
  Blev så förvånad över hur snabbt färska tomatkärnor kunde gro.
  Ha det fint! Kram!

  SvaraRadera
 6. Fantastiskt fina bilder som verkligen visar att du har gröna fingrar. Det där med tomatskivorna - så smart. Det hade jag aldrig kommit på själv kan jag ju säga.
  Sedan håller jag med dig att göra "skitgörat" under hösten, för det måste väl vara roligare att ta hand om en "fräsch" och rensad trädgård under våren, istället för att "städa upp "i april.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut ang. skitgörst och jag är fortfarande förvånad över hur lätt det är att odla tomater!

   Radera
 7. tomat är mycket tacksam att gro, lätt med egna frön... iordninggjord trädgård... låter som "Nu har jag dammsugit, behöver inte göra det mer!" Jag utnyttjar kraften av höstlöv, både näring och ny gjord. Fröställningar glädjer fåglar och vacker att titta på. Perenner ska man inte klippa på hösten, vattnet rinner ner och ruttnar...

  SvaraRadera
 8. Mycket att göra på våren ändå. Bra att ha storstädat på hösten.🙂

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas