torsdag 7 oktober 2021

Torsdag

 


Höll på att göra mig i ordning för dagen, vid åttatiden i morse. Blicken sökte sig utanför sovrumsfönstret, för där ute såg det inte ut som vanligt.

Visst är det kul att se vilda djur tio meter från huset. Förstår inte vad det var som smakade så gott här, bland de helt nedvissnade, vårsådda blommorna. Ska röja rent här i morgon tänkte jag, vissna blommor är inge trevlig syn.


Synd att jag bara hade mobilkameran nära mig. Det var ju inte att tänka på, att hämta en bättre kamera. Minsta lilla rörelse innanför fönstret skrämmer ju bort djuren.


Katten var också väldigt intresserad av trädgårdsgästerna. I perennlandet, gillar jag inte att de är. Har blivit lite dåligt med höstblommor just här.  Ännu har de inte hittat till perennrabatten runt altanen. Fast där ska det inte bli så mycket kvar att äta. Tar nog bort det som är visset där i morgon också.


I övrigt har det varit en bra torsdag. 
Frissa, med klippning på morgonen, sen direkt till skolan. Lite förberedelser, lunch och lektioner. 
Många sjuka igen.
Fick veta att det första fallet covid, bland eleverna, har konstaterats. Grannskolan har ett antal konstaterade fall. Tråkigt, lite otäckt, även om jag känner mig trygg med att vaccinet ska ha sin verkan.


Maken hade plockat kantareller under dagen. Han var på väg att åka ut till skogen för att kolla kantarelltillväxten där, när jag kom hem. Det passade mig utmärkt att åka med, och få en promenad längs en skogsväg. Och visst fanns det en hel del kantareller. Så det får bli älggryta med kantareller till lunch i morgon. 
I morgon börjar ju älgjakten här.  Maken är byns svarta får, och har aldrig varit jägare. Men som markägare, så får vi ändå vår "del" av det eftertraktade köttet. Det gäller att göra åt det mesta av fjolårets tilldelning, innan det kommer en ny leverans. 


Blev en stund på altanen också. Gott väder. Brittsommar! Det blir nog ändå så att trädgårdsmöblerna åker in i garaget i helgen. För hur mycket man än vill hålla kvar sommaren och vackerhetshösten, så är det ju dags att förbereda sig för vintern....




20 kommentarer:

  1. Vilka exotiska vyer för en nollåtta - rådjur i trädgården. För ett antal år sedan hade vi ett litet rådjur här på innergården, men det försvann. Synd tycker jag, för lite lantliv skadar ju inte.

    Inte så dumt att vara markägare och då per automatik få en ration av älgköttet tilldelad. Den dealen låter perfekt ju! Kan du välja vilka "delar" du vill ha, eller blir det som det blir om man säger så.

    Frissa för min del imorgon.

    Så trist med ett Covid-fall i din skola, men det lär inte bli det enda tyvärr. Det är bara att vänja sig att pandemin inte är över än, inte på långa vägar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man får en back/låda med kött. Broderligt och systerligt delat. Det mesta gör vi köttfärs av.
      Tyvärr är det nog så att covid inte är över. Bara att tro på vaccinationens positiva effekter.

      Radera
  2. En trevlig syn med rådjuren i trädgården. Minns att vi på landet, på Värmdö, var måttligt roade att ha rådjuren runt huset. De åt med förkärlek våra blommor i rabatterna. Inte kul. Men ni bor ju mer i skogen och där är det ju mer av rådjuren och älgarnas marker. Kul att du hann fånga dem på bild.
    Vilken bra och omväxlande dag. Här fick du in och med det mesta av det bästa. Ja, Covidfallen kunde ni ju sluppit i skolan. Trist! Men skönt att du är vaccinerad.
    Trevligt med älgkött. Och älggryta med kantareller låter toppen.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är väl måttligt road att ha djuren i trädgården. Men som du skriver; vi bor ju på samma marker.
      Kram!

      Radera
  3. Det har vi också, både rådjur och älg…
    Äldsta barnbarnet,12 år, ska vaccineras nästa vecka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det hann inte denna elev göra. Älg var det länge sedan vi hade besök av. Få se om jägarna stöter på någon i skogarna.

      Radera
  4. Vilket trevligt besök du hade i din trädgård. Brukar det hända ofta?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte som vi ser. Men vi ser spåren, av klövar och av skövlade växter.

      Radera
  5. Väldigt fina djur som tittade in om till er. Hoppas bara de inte slaktade allt i växtväg.
    Jobbigt med Covid-19 men barnen vaccineras ju snart och är man själv vaccinerad på man försöka känna sig trygg med det. Hyfsat i alla fall...

    Kram och god kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänker så också. Men jag var ju naiv nog att tro att vi skulle slippa undan covid nu.
      Vi får hoppas att det lugnar ner sig snart!
      Kram!

      Radera
  6. Nog är det lite konstigt att rådjuren ska in i trädgårdarna när det fortfarande finns mycket mat i skogen. Kan jag tycka. Men så är det.

    Tyvärr kan man bli smittad av Covid fastän man har tagit båda sprutorna. Men då blir man förhoppningsvis inte så sjuk som om man var ovaccinerad. ( Precis det hände ett par som jag känner. De trodde verkligen inte att de hade covid... men så var det i alla fall). Så jag är fortsatt försiktig när jag är ute.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Barnen i åk 6 ska vaccineras i det närmaste. Jag, som hör till de orädda... Kanske dumdristiga... tänker att vaccinet ska skydda mig. Lite vanlig influensa är ju ok att ha.
      Blomknoppar på höstblommor, det måste vara riktigt godis för ett rådjur.

      Radera
  7. rådjur är mums! Skadar en hel del i trädgårdar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp! Rökt rådjurskött är väldigt gott!

      Radera
  8. Vet inte om rådjur räknas som vilda djur längre, skämt åsido. Jag är ingen jägare men ibland kan jag tycka att det borde skjutas av fler rådjur, i vart fall när de söker sig in i villaområden och går oblygt på gatorna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. De här båda borde vara lite mer rädda av sig än att vandra in och ut i trädgården.
      Fina att se på, men visst skadar de växterna.
      Förra året var det två älgar inne och skövlade ett plommonträd. De är värre än rådjuren.

      Radera
  9. När min yngsta bodde i Aplared hade de ofta besök i trädgården. Nu när de bor mer på vischan i Värmland nöjer sig rådjuren med en åker intill och där är även vildsvin.
    Härliga naturbilder!
    Kram och go fredag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. På gott och ont. Fina att se på, men tråkigt när de äter upp växterna. Detsamma till dej!

      Radera
  10. Angående körer. Alla i en kör är ju inte super, man gör så gott man kan, bara man inte sjunger falskt ;)
    Starta du en kör, det är så jätteroligt och engagerande och - nyttigt för själen!
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Få se om jag kan få ihop folk... Sen behövs några bra sångare... iaf så ska jag träna in ytterligare ett luciaframträdandw först. Kram!

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas