måndag 4 oktober 2021

Guld

 


Körde till Borås på förmiddagen. Konstaterade att nu är det naturens gulddagar som gäller, nu är hösten som vackrast. 

Det gäller att passa på att njuta av de vackraste av höstdagar. Så det fick bli en stillsam promenad med bästa kameran kring halsen.

 
Började med ett  varv i den höstiga trädgården.  Äpplena är egentligen skördade. De blev väldigt fina detta år. Men denna lilla bukett, som jag sannolikt har en bild på som blommor, direkt på stammen, de har fått sitta kvar.


Zinnian har gjort sitt. Få se om jag tar fröna och sparar till våren. Sparade en del fröer från frilandsväxterna från förra året och sådde i våras. De grodde väldigt dåligt! Kanske  går det bättre om jag driver upp dem i växthuset...


De sista astrarna. Märker att de som blommar nu, har betydligt kortare hållbarhet inomhus, än de astrar som var klara att ta in för en månad sedan....


Ska Socka följa med på en fotopromenad fram till "byn? Nix, han ville hellre var hemma och fånga möss. Tyvärr är han en riktig sadistkatt. Han leker bara med mössen och låter dem sedan springa iväg. Om de  överlever misshandeln eller ej, det vet vi ju inte. För egen del, så verkar han mest förvånad då mössen är försvunna. Var tog min leksak vägen?


Började gå längs byvägen. En ensam vädd fanns kvar längs vägrenen. Lite sensommarkänsla. Och så den där vemodskänslan! Jag tycker ju så mycket om hösten, och ändå infinner den sig allt som oftast.


Det gamla torpet, närmsta grannen, 4-500 meter bort, är vackert under alla årstider. Såg att ägarna var på besök i sitt sommarhus. Synd att ingen bor där permanent. 


Det har varit mycket rönnbär i år. Mycket rönnbär, det betyder ofta att det är ett bra äppelår.  Det beror bl.a. på att de år som det är dåligt med rönnbär, så angriper rönnbärsmalens larver äpplena. 


Spelar ett spel som heter Quizplanet på telefonen. Som namnet antyder, så är det ett frågesportspel. Man har fyra svarsalternativ till varje fråga. Igår frågades det om vilket som var Sveriges enda vildväxande poppelträd. Jag svarade fel, för jag hade inte en aning om att aspen är en art av poppel. Nu vet jag. Aspens blad blir till skakade guldlöv, innan de fälls. 


De unga rönnplantorna, de som inte burit bär, blir röda.



Lite mer sommarkänsla. Rödklöver hittar man längs vägkanterna från juni till i slutet av oktober. 


Gula hus passar extra bra in i höstlandskapet. 
På landet så har vi till 95% hus av trä. De flesta är röda, gula eller vita. Snyggt!
Så finns det några "bastarder", hus som är målade i grönt eller blått. Extremt fult, anser jag. Rent opassande. Men smaken är delad....
 

När marken är fylld av guld, så blir det ofta lite extra arbete för den som äger tomten. Man behöver räfsa. Fast jag är tveksam till om man egentligen behöver göra det. Nedbrytarna jobbar snabbt och till våren så är det mesta borta. Jag tror att man krattar för att de ska se snyggt ut. Vi brukar kratta bort löven från våra fruktträd. Det tunna och lätta björklövet, det som vi har mest av kring vårt hus, det vår ligga kvar.


Kul att det finns lite ungdjur kvar på byns största gård. Bonden blev skadad och behövde operera armen. Han blev sjukskriven ett halvår. Så länge är det svårt för en bonde att vara ifrån arbetet. så han avvecklade den allra största delen av sitt lantbruk, några år tidigare än planerat. 
Att vara bonde, det är det farligaste av alla jobb. De starka djuren och de tunga maskiner är orsak till många skador. Och tyvärr också till dödsfall.


Dags att vända om. 500 meter med bara skog... nej, det är roligare att gå genom det mera öppna landskapet.  Och visst ser omgivningen lite annorlunda ut, då man ser den från andra hållet... 


Asken, det är ett märkligt träd. Den slår ut  sina blad sist av alla träd på våren, och den tappar sina gulgröna höstblad tidigast av alla..


Lind och lönn- det blir en guldportal av det.


Alen, den har också ett annorlunda sätt att vara. Sommarens kottar sitter ännu kvar, och hängen som ska blomma i mars-april, har börjat bildas. Alens blad blir aldrig till guld, de står gröna från lövsprickning till lövfällning. 

Älgarna i källarfönstret i svåger och svägerskas hus, påminner om att det är älgjakt till helgen. Börjar på fredag. Märkligt! Normalt brukar älgjakten börja andra måndagen i oktober. Nu blir det till att hålla sig inomhus till helgen. Kanske blir läge att åka ner till Halmstad och stänga stugan. Ut i skogen, det vågar jag mig inte!


Fortfarande mycket blommor i svägerskans nyplanteringar.


En stekel hittar fortfarande nektar i nävan. 


Det är inte många dagar per år som älgtornet används. Till helgen lär det vara befolkat.


Under några hundra meter går vägen över en mosse. Odon och blåbärsris, guld i olika nyanser.


Röllekan ser inte ett dugg hösttrött ut.


Medan lönnlövet helt tappat greppet och fallit ner.  Fem månader, ungefär, fick det sitta fast på sin plats på det stora trädet. Nya knoppar är redan på gång...


Och där, bakom ormbunkar som sedan länge varit nedvissnade, men som ännu bär ett inslag av guld, där skymtar vårt hus. 

En skön promenad i maklig takt. Hösten  är vacker. Men vemodig. 

















25 kommentarer:

  1. Eloge och hatten av! Du är ju ett levande lexikon:-) Vilka kunskaper du har om blommor, träd och växter. Är väldigt imponerad måste jag säga. De enda jag kände igen var rödklöver och rönnbären. Du är fantastiskt duktig. Du och Anki skulle nog ha roligt tillsammans skulle jag gissa. Hon är ju också expert:-)

    Håller med dig att trävillor i skogen ska vara faluröda med vita knutar, eller gula. Vita hus är mera tveksamt. De passar inte lika bra in i naturen tycker jag.

    Din katt är lagt åt det sadistiska hållet alltså... undrar varifrån han har fått det anlaget;-) Du borde ju se några döda möss lite varstans om misshandeln ledde till döden. Det låter ju nästan som en allvarlig brottsskildring i Aftonbladet - hahaha:-)

    SvaraRadera
  2. Tack! Haha! Katter ÄR inga godhjärtade djur. Rovdjur av det värsta slaget!
    Antingen, hon är mycket mera kunnig än jag. Men visst skulle det vara kul att gå på natur-tur med henne.
    Lantistanten, hon kan inte mycket om storstadsfenomen.Uteliggare och nattklubbar, gallerior och innergårdar.... allt vad det kan vara.
    Ha det fint i 08-land!

    SvaraRadera
  3. Fantastiskt vackra bilder från din fina höstpromenad. Hade väldigt gärna följt med dig här. Tänk så mycket jag kunnat lära mig för blommor, växter i allmänhet, svampar fåglar m.m. är ett utvecklingsområde hos mig. Jag har mycket där som saknas. Bloggvännerna Anki och Lilla Syster har lärt mig en del men vägen att gå är lång.
    Intressant nu med älgjakten men jag tror det är bäst du håller dig från skogen.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi är kunniga i olika ämnen, beroende på var vi levt våra liv.Och bra att vi delar med oss av våra olika kunskaper.
      Tycker inte om älgjakt på helgen. Då vill jag att skogen ska vara öppen för alla. Men bara att acceptera och tänka om.
      Ha det gott ! Kram!

      Radera
  4. Såg idag när jag körde neråt att det ändrat färg. Inget som sågs när vi körde österut i helgen. Har hört av många att äppelskörden inte är bra, halva äpplet är dåligt redan på trädet. Vi har massor av äpplen, men fina är de flesta inte. Går att använda, men krävs ju många fler för pajer och sådant. Fin promenad du kom ut på! Höstens färger är fina!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äppelskörden varierar nog från plats till plats. Höstfärgerna tycks vara mer utbredda västerut.
      Önskar att vi får njuta av dem någon vecka!
      Kram!

      Radera
  5. Tack för den sköna höstpromenaden! Härliga bilder med en fantastisk höstkänsla!
    Massor med rönnbär även här, men trots det inte speciellt mycket äpplen på träden ... naturen är nyckfull.
    Ha en fortsatt fin höstvecka!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fint är det! Man får passa på att njuta! Kram!

      Radera
  6. Hösten är mycket vacker, fast alla årstider är vackra, var och en på sitt sätt. Det är vackra bilder som du bjuder oss på idag.
    Vi har haft mycket äpple i år, men det är dålig kvalité på dem i år, både mask och rönnbärsmal. Synd. Jag kollar i matkällaren och slänger ut en hel del äpplen som jag börjat ruttna.Fast vi har ingen möjlighet att äta upp alla nerplockade äpplen.
    Ha en höstfin dag! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mysterier finns det ju lite varstans. Kanske de kan ta hand om era äpplen? Kram!

      Radera
  7. Ja men det här var ju väldigt, väldigt trevligt. Tänk så mycket som finns att se och upptäcka på en promenad ... och att förmedla till oss andra på ett så trivsamt sätt. Och så ert idylliska hus på slutet bland vissnande men fortfarande vackra ormbunkar. Tack för en fin höstpromenad!

    SvaraRadera
  8. Så mycket blommor det ändå finns kvar så här sent. Höstfärgerna är så iögonfallande och det piggar upp. Ha det gott.

    SvaraRadera
  9. Vilket vacker natur du har omkring dig!

    SvaraRadera
  10. Ja, faktiskt finns det en hel del kvar att fotografera innan tråkiga november inträder.
    Tack för härlig höstpromenad med massor av njutbilder!
    Hösten är fantastisk. Jag skulle kunna bevara den och hoppa över vintern.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Heltv enig med dej! Hösten är alldeles för kort. Kram!

      Radera
  11. Måste leta rätt på dig på facebook-quizzen! Tycker det är ett roligt spel o man kan avbryta när som helst. Så vackert det är hos dig nu! Ja nästan överallt i landet förmodar jag, kan bara inte begripa vilken lag som säger att så snart löven är som vackrast kommer höstvindarna vinande så de flesta löv trillar ner!
    Sadistkatt, haha, ja de flesta katter gillar ju att leka innan de dödar. Du får sluta ge honom mat så han blir tillräckligt hungrig för att hugga ihjäl sina byten och äta upp dom!
    Kram från pörtet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Får säga det till maken. Katten ska ju göra nytta! Inte vara roa sig!
      Ska leta upp dej på Quiz Planet.
      Ja, det är lite retsamt av växterna, att göra sig fina och så bara kasta bort det fina!
      Kram!

      Radera
  12. Vilka underbara höstbilder från din promenad! Hösten har kommit lite längre hos er ser jag. Ett sådant lite torp skulle jag kunna tänka mig men ett hus måste ju skötas också...

    Kram och god onsdag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är synd att det inte används mer. Kram!

      Radera
  13. Det var många vackra bilder att njuta av. Fina blommor och höstliga naturbilder och allt däremellan.
    Trevligt att följa med på din promenad.
    Katten är så söt att den skulle vara sadist syns knappast. Men jag vet, jag har haft många katter och fick de tag i någon mus så lekte dom gärna. Kunde jag så förhindrade jag det. Tyckte så synd om den lilla varelsen.
    Ha det bra.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst gör man. Och ännu värre när det gäller fåglar. Av någon anledning. Ha det gott, Violeth!

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas