torsdag 3 november 2022

Hemmavid

 Var ett tag sedan jag gick en riktig långpromenad här hemmavid. Långpromenad, det är för mej en promenad ( helst runda) som mäter mer än fem kilometer. 

Maken skulle åka till banken, och sedan handla inför det att två killar ska besöka oss från fredag till söndag. Lite egentid, alltså. Läge för en "långrunda".


Bestämde mig för "Gumpeborundan". Har inte gått hela den sträckan  på länge. 

Byväg några hundra meter och sedan asfaltsväg/landsväg en och en halv kilometer. Nerförsbacke mest. 

 Vi har en del märkliga bynamn/fastighetsnamn här hemmavid. Passerade tre av de fyra husen som benämns Flathult. Här har jag kommit fram till vägen som går mot Gumpebo... och senare Amnabo, 


Här hemmavid har vi en hel del mossmarker, mellan bydelarna. För att stabilisera vägen, med såväl rötter som bra vattenuppsugning, så finns det flera björkalléer,  De är vackra. Speciellt om man kör här på kvällen, då man de vita stammarna lyses upp av billyktorna. 


Använder panoramamöjligheten, då jag kommer till backen mot Gumpebo. 
I denna byn finns det fem hus. Ett av dem är bebott året runt. Två är sommarbostäder, och två står tomma. Antagligen för att de som äger husen inte får tummen ur och ser till att de används. 


Vid det vackra gamla huset i Gumpebo, numera sommarbostad, tar jag av från byvägen och in på en skogsväg.  Den vägen ska leda mig till nästa by, Spolabo. 


Solen värmer, då jag stannar till för att ta en bild på det vanligaste byggnadsverket här hemmavid.  Det lär finnas 130 jakttorn på Moghultsbyn marker. På Spolabobyns marker finns sannolikt ett antal tiotal torn... kanske fler.


En och en halv kilometer genom skog och föryngringsområden, och sedan öppnar sig landskapet. 
 ( Panoramabild igen )  Jag är framme i Spolabos utkant.


Tiotalet hus finns i byn. Det röda uppe på höjden är nybyggt. Här finns inga oanvända hus. Åldersfördelningen på byborna, sträcker sig från småbarn  över tonåringar, medelålders och några pensionärer. En by med fin utsikt, där uppe från toppen, där flera av husen är belägna.


Kommer bara till yttre gränsen av Spolabo, innan det är dags att svänga av igen. "Gunnars väg" är en välskött skogsväg, en väg som man brukar ha öppen även om det är snö.  Men den är tråkig. Fin skog, som ser likadan ut hela vägen, några uttjänta fågelholkar här och var... och mer eller mindre uppför uppför  i nästan två kilometer....


Här bor Gunnar. "Gunnar i Flathult". Jo, nu har jag kommit tillbaka till den första lilla byn som jag passerade, då jag gick på landsvägen. Gunnar är 95 år gammal. Hans fru gick bort för många år sedan. De båda pojkarna bor på ett par mils avstånd. Så där får han en del hjälp. Och så kommer hemtjänsten ett antal gånger per dag. 
Det var flera år sedan jag träffade på Gunnar. Jag brukade prata en stund  med honom, då han var utomhus på sommaren. Nu sitter han i rullstol, och är aldrig ute. Trots att han är en av våra närmsta grannar, så har vi aldrig haft någon annan kontakt än just byta några ord, då vi setts.


Brant nerförsbacke, och sedan är jag tillbaka på landsväg en kort bit innan jag når den välkända sträckan byväg, fram till vårt hus. Ett ensamt hus, med föryngringsområden som utsikt både mot norr och söder. Stockremma heter vår fastighet. Liksom ytterligare fyra fastigheter, med ett antal hundra meter mellan husen.

Blev det en långpromenad? Jo, enligt mej, så är 6.8 km en ganska så ordentlig runda. Knappa en och en halvtimme. Med fotostopp. 10 000 steg? Nix, det fattades några hundra. 

Energi föder energi. Så är det iallafall med mej. Så det blev att slänga ut mattor och städa huset (inte källaren dock) då jag kom hem. Maken missade det mesta av städningen, men tillbakaläggande av mattor, det kom han inte undan. Fick förstås ont i ryggen av allt gående, dammsugande, moppande, vridande och stående. Men det är avhjälpt!  Postural Yoga är superbra! Men det ska jag berätta om en annan gång. 

En del av er tar oss bloggvänner med på rundor hemma hos er, lite då och då. Det är kul att se hur era omgivningar ser ut.  Vi bor ju på så olika platser....Så ni, som inte visar så många bilder som jag, ta gärna lite foton och visa hur det ser ut hemmavid hos er, när ni är ute och går en runda.  KOrt eller lång, det spelar ju ingen roll...






22 kommentarer:

  1. Visst är 6, 8 km en rejäl runda, jag brukar vara nöjd med min 5 km. Du bor så lantligtoch fint, kan nästan känna doften av höst hemma hos dig! Jodå, jag brukar fota lite när jag är ute i mina omgivningar!
    Ha det fint!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, du har visat en del vackra bilder. Men det vore kul att följa med på din joggingrunda med ännu fler bilder.🙂//Anna-Lena

      Radera
  2. Tycker verkligen det är en långgrunda du gav dig ut på!
    Det ser trevligt ut i dina trakter!
    Ha en fin kväll i ditt nystädade hus! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skog, skog och skog! //Anna-Lena

      Radera
  3. Det var en rejäl runda. Extra plus för alla roliga ortsnamn som du passerade. Ovanliga och aningen "småländskt".
    En som går i dina fotspår, eller rättare sagt som går runt i Nyköpingstrakten är ju Stefan. Anki visar ju också bilder från sina promenader. Ja, jag vet att jag inte bidragit med vandringar. Kan bero på att min rygg tvärvägrar att promenera. Men jag bjuder ju på tråkiga bilder från innergården;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Din innergård dugercgott. Har en ganska tydlig bild kring hur det ser ut i din närmaste omgivning..//Anna-Lena

      Radera
  4. Tack så mycket. Det var intressant att få följa med dig på din runda. Men bra att jag kan gå i min takt, för du går alldeles för fort för mig. 6.8 km på den tiden, inte dåligt. Vi har ju också stegmätare på oss då vi är ute och vandrar, men det blir inte alls dom sträckorna eller längden på promenaderna nu längre.

    Vackra bilder, små byar blandade med skog och stigar, härligt.
    Oj, så städning på det. Du har verkligen energi.
    Ha det fint och kram från mig,
    Wiolettan

    SvaraRadera
  5. Roligt att gå med på era morgonpromenader. I maklig takt.
    Jo, "Gumpeborundan"är fin. Man går förbi flera små byar.
    Inget högt tempo... Inte ens 5 km/h. Men det blev några fotostop oxå...
    Har varit på bio och sett "Bränn alla mina brev". Allmänbildande. Duktiga skådespelare.
    Jo, jag har energi. Är glad så länge den finns kvar. Men nu är jag sömnig! Go natt! //Anna-Lena

    SvaraRadera
  6. Jag har tittat på bilder, fixar inte läsningen, men har njutit av bilderna, som sagt.
    Kram och ha det fint!

    SvaraRadera
  7. Skönt med en långrunda och egentid. För antar att det inte blir så mycket av den varan när barnbarnspojkarna kommer. Instämmer helt i att en långrunda är mer än 5 km.
    En fin tur och fina bilder.
    Just ortsnamn är roliga och intressanta och berättar ofta något om trakten.
    Kram och önskar dig en fin helg. Säkert fartfylld.

    SvaraRadera
  8. Kul att följa med på dina rundor. Väldigt olika från mina, förstås. Kram//Anna-Lena

    SvaraRadera
  9. Gick tidigare rundor på upp emot milen, men numer säger kroppen ifrån efter 5-6 km ... men visst är det härligt att komma ut och gå.
    Jättefina bilder från din omgivning och alltid trevligt att få följa med på dina rundor!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är roligt att se hur olika vi bor. Kram//Anna-Lena

      Radera
  10. Härlig höstpromenad. Nu har vi god koll på avstånd på våra promenader. Sonen hade med sig klocka med GPS på vår vandring i Cornwall, och han visste att det var 4-500 meters höjd där vi vandrade vid havet...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hu Då är det lite otäckt! Trodde inte det var så höga klippor där... Har fortfarande en dröm om att åka med på resan nästa år. Trots höjden.//Anna-Lena

      Radera
  11. En bra promenad tycker jag och en lagom sträcka dessutom. Det är roligt hur det ser ut där andra bloggare bor så vid tillfälle ska jag dokumentera en promenad lite bättre.

    Önskar en fortsatt fin fredag nu!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. 👍 Kul att se olika miljöer //Anna-Lena

      Radera
  12. En fin promenad, och fina bilder. "På landet" får vi speciella namn. Här är det Stefan och Lisa i byn. Vi bor i Linneryds by. Vem/vilka är Stefan och Anne-Louice Karlsson?
    Ha en fin dag! Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Trodde att du hette Elisabeth ! Kram! /Anna-Lena

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas