onsdag 2 november 2022

Biobesök

 Det är mer än två och ett halvt år sedan jag var på bio. Då såg jag,  med bara någon veckas mellanrum,  "Catwalk" och "Min pappa Marianne". Bra filmer båda två.  Filmerna gick på Bio Tranan i Tranemo. Nära och bra, tar en kvart att köra ner till centralorten. Inga problem med parkering. Biljettpris, hundralappen jämt.

Så kom covid.

När  det blev ok att gå på bio igen, med eller utan restriktioner, så var bion i Tranemo nedlagt. Borde kanske tagit mer betalt för biljetterna,.... eller så var det andra orsaker än ekonomin, som gjorde att  biografen, som f.ö. är inrymd i gymnasieskolans aula, inte öppnade igen.

I våras stod det klart att Tranemo skulle bli "filmårskommun" 2022. I samarbete med filmfestivalen i Göteborg skulle kommunen och en nystartad filmförening få möjlighet att visa biofilm igen. 

Det har inte blivit så många visningar under året, och då man haft filmföreställningar, så har det varit väldigt smala filmer. När året nu går mot sitt slut, så tycks det ha blivit rena ketchupeffekten. Idag visades "Triangle of sadness", i morgon visas "Bränn alla min brev" och om en dryg vecka visar man "När kräftorna sjunger".

Klart man vill gå på bio när det bjuds på kvalitetsfilm.

https://www.youtube.com/watch?v=1Q6005GJsDw

I eftermiddag har jag varit på bio. Ruben Östlunds prisbelönta film ( Guldpalmen) var riktigt, riktigt bra. Två och en halv timme gick  snabbt, och utan den minsta träsmak. En film som hade många bottnar, och som framförallt visade på hur makt kan förändras utifrån vilken situation man befinner sig i.

Hade lockat med mej två av de "unga pensionärsvänninorna" i byn. Så efter filmen kunde vi diskutera den, samt livet i allmänhet, över en god sallad på utmärkta Pizzeria Stella.

I morgon har maken lovat att åka med. Då blir det en helt annan slags film, En kärlekshistoria. En otrohetsberättelse. Verklighetsbaserad. Sannolikt ganska tragisk. 

https://www.youtube.com/watch?v=-DIxHED0Nxw

Bio två dagar i följd. Ja man får passa på när det bjuds. Och har man inte varit på bio på två och ett halvt år, så är det helt ok, tycker jag.


Funkar ju inte för mej att publicera ett inlägg utan en enda bild.

Plockar ut några favoriter från början av veckan.


Fortfarande ett fåtal blommor i trädgården. Med betoning på fåtal. Denna pensé härstammar från frö från tidigare års blommor. 


Mormorstisdag. Härligt  väder.  Ut med traktorn! 


Pappan i familjen hade sågat ner en massa grenar på en lönn, som står mitt i trädgården. En kul lekplats för killarna. Konrad plockade fram diverse grejer och "öppnade" affär. Hönorna hittade mycket av intresse att picka i sig.  Och visst kan man mata hönor direkt ur handen!


Från dagens promenad. Ömsom sol, ömsom regn. Vackert och fortfarande ljummet i luften mitt på dagen. Men träden, de är avlövade nu.

November! Senhöst... och biotid. 





22 kommentarer:

  1. Vad roligt att det blivit fart på bion i Tranemo. Och visst är det en speciell känsla att se en film på bio. Både vad gäller upplevelse,ljud och bilden.

    "Triangle of Sadness" har jag sett. Riktigt bra. Bränn alla mina brev har jag läst och även sett filmen.
    "Där kräftorna sjunger" har jag läst men gillade nog filmen mer.
    Trevligt också med besök på "lokal" efter filmen och prata om den. Det tillför ju extra mycket.
    Klart du vill ha med bilder!
    Jättefina! Kul med killarna på besök-
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyckte att boken, Kräftorna sjunger, var väldigt bra. Nyfiken på filmen.
      Har inte läst "Bränn alla mina brev". Ganska bra att slippa jämföra bok och film! Tack ! //Anna-Lena

      Radera
  2. Det är alltid kul med bio. Tyvärr så blir det inte så ofta, i princip aldrig.
    Fantastisk bild på byvägen.
    Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bio är kul. Ger en annan filmkänsla. Men åker sällan till Borås för att se film. Blev bortskämd, då när alla bra filmer kom till Tranemo. Hoppas att det blir så i framtiden också!
      Tack! Kram//Anna-Lena

      Radera
  3. Länge sedan vi också var på bio. Ville sett Hoberts nya, missade helt att den gick här i byn på premiärhelgen. Sen har jag inte hittat den någonstans i närheten.
    God natt! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Måste kolla vad det är för en film. Är dålig på vem som regisserar...ja, om man undantar Östlund då.
      Bio är kul //Anna-Lena

      Radera
    2. Den heter Kärleksbevis. Totalt sågad av kritikerna. Men ville se den, den spelades in i våras på Smultronstället.

      Radera
    3. Ok! Den här jag inte läst om. Det är inte alltid som kritikerna har "rätt"...//Anna-Lena

      Radera
  4. Senast jag var på bio var nog 2007 där " The Simpsons" hade premiär - ooops!
    Men om jag ska vara ärlig som föredrar jag grabben med traktorn. Bilden med hönorna var skoj. Konrad och K-P växer ju upp i en så fin miljö.
    Sista bilden från dagens promenad är en höjdare:-) Den visar solen som vi inte fick i nollåttaland;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gillar film på bio.
      Killarna har det bra. Och dottern lever sin "dröm".//Anna-Lena

      Radera
  5. Om jag undantar de gångerna jag varit på Visualiseringscenter https://visualiseringscenter.se/ med barnbarnen och då tittat på 3D-filmer, så är det nog 30 år sedan jag var på bio ...
    Fina bilder ... den sista med vägen är riktigt bra!
    Önskar dig en fin onsdag!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Fattade nogvinte stt den bilden skulle bli bra! Kram!Anna-Lena

      Radera
  6. Kul att ha en bio så nära... men jag har inte varit på bio på många herrans år, men sett desto mer film och serier på TV efter det. Sedan jag fick tinnitus 2000 blev jag väldigt ljudkänslig under många år, då var bioljudets höga ljudnivå inte att tänka på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänker på det när man sätter igång filmen, att ljudvolymen är hög. Men jag vänjer mej. Det finns många filmer att se på TV också! //Anna-Lena

      Radera
  7. Biblioteket ordnade trevliga filmvisningar, men så kom pandemin och bibliotekarien pensionerade sig. Har varit på bio ett par gånger, men svtPlay har massor med bra filmer också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att se det nya. Vissa filmer gör sig bäst på storduk...🙂👍//Anna-Lena

      Radera
  8. Det är trevligt att gå på bio. Innan pandemin gick jag minst en gång per månad. Sedan ställde dom in biovisningarna. Nu är dom igång igen så förhoppningsvis ska jag komma iväg igen lite senare i höst.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite speciellt att sitta i biolokalen...Helt bortkopplad från allt annat..Hoppas att du kryat på dej! Kram// Anna-Lena

      Radera
  9. Försöker komma på när jag var på bio senast...lyckas inte.
    Tror att jag har någon slags fördom mot Rubens filmer, men den här skulle jag kunna tänka mig att titta på.
    Låter trevlig med bio och efterföljande besök på Stella.

    SvaraRadera
  10. Visst är hans filmer speciella. Har sett flera. The Square var lite knepig. Denna var betydligt enklare att följa. //Anna-Lena

    SvaraRadera
  11. Har man inte varit på bio på så länge så fungerar det absolut med två dagar i rad. Jag har inte heller varit på bio sedan pandemin och jag kommer inte ens ihåg vilken film jag såg. Riktigt illa. Nog är det något visst med att se film på bio i alla fall.
    Vilka fina bilder från veckan.

    Önskar en fortsatt fin torsdag nu!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Film ÄR bäst på bio. Ser mer serier än film på TV. Kram!//Anna-Lena

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas