söndag 27 november 2022

Födelsedag och promenad

 


Igår firade vi Karl-Petter. Bra att ha en egen grillplats. Speciellt som vi alla tycker att utomhus grillad korv eller hamburgare, är den bästa firarmaten. 


Fyra ljus i tårtan. Den rosafärgade tårtan med bär på, smakade väldigt bra, tyckte jubilaren.  Mormor hade fixat bottnar och mellanlägg. Rulltårtsbottnar. Blev riktigt bra, då jag hittade en "nytt "recept. 3 ägg, 2 dl strösocker, 2 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver och en halv dl mjölk. Har aldrig haft mjölk i rulltårta tidigare, men det blev en betydligt fastare tårtbotten än vad det brukar.


När man är fyra, så befinner man sig i gränstrakterna mellan att sova middag eller inte. "Inte" var det förstås denna dag. ( Är oftast det numera)  När lördagsgodiset kom fram, och vi skulle åka hemåt en stund efter sju, så var det gott att inta viloläge framför tvn. Fullt upp hade det ju varit hela dagen, men Ava på besök och så en massa paket, förstås.


Idag fick det bli långpromenad för mormor, hon som har ätit alldeles för mycket ... och onyttigt... under senaste veckan. Samt rört sig för lite...

Gick förbi svägerskans och svågerns hus ( makens barndomshem... han har flyttat en kilometer "hemifrån" han... ) och den här otroligt vackra adventstinstallationen,  Måste bara ta en bild, och så var promenad-fotandet igång.


Konstaterade att kreaturen fortfarande fick hålla till utomhus.  Är väl ganska ok, då det är plusgrader. De får förstås hö/ensilage att äta.


Nästa två hus ligger närmare en kilometer bort, utmed byvägen. Där hade man också gjort adventsfint. Så snyggt, tycker jag! 


Här ska kreaturen flytta  in, bara det blir klart, Ingen elvärme, eller ens täta väggar. men tak över huvudet ska de få.  Så här tycks de nya djurstallen se ut. Man behöver ingen ladugård, när man bara har köttdjur.


Vek av från byvägen, efter en lång nedförsbacke. 
 Uppför bar det igen, och här är Toråsen.  Är byggd som jaktstuga. Har aldrig sett någon rök komma ur skorstenen.


Ett ordentligt bygge. Bör vara en av traktens största myrstackar. Myrstackarna, de har gått inomhus.


Ytterligare någon kilometer, på skogsväg. Görans dammar, som panoramabild.


Görans jaktstuga ligger nästgårds. Med extra-bygge. Ett älgtorn.


Och kolla! En skylt på den riktiga skyltsöndagen. 

Tänk, förr ( 40 år tillbaka ungefär) fanns det skyltsöndag även i Grimsås. Då fanns där så många olika affärer, serviceställen och företag, så att det blev en ordentligt tipsrunda, då man skulle kolla alla fönster. Dessutom var det alltid kallt och snö.  Idag har man ordnat en liten marknad på torget och så är det musikgudstjänst i kyrkan. Hade gärna besökt gudstjänsten... men tiden har inte  räckt till för det.


Fina torpet, kallat  "allmänningen". Obebott. 
Skulle gärna bo där på sommaren! 
Vet att ägarna hyrt ut det som sommarbostad vissa år, men det var ett tag sedan.


Vek av från skogsvägen och tog den, av hästhovar, väl upptrampade stigen till det gamla soldattorpet. där enbart ladugården finns kvar. ( Vilken jag visat otaliga gånger ur oliks perspektiv)
Ytterligare en skyltsöndagsskylt.

Så gott att snön försvann nästan direkt! Jag njuter verkligen av att såväl skogsvägar som stigar är tillgängliga.


Så gott det doftar!  Det doftar häst!
Såg dock inte till någon kuse vid Sannelund. Sannolikt var en eller att par av hästarna tillsammans med en duktiga ryttarinnan på tävling. 


Ytterligare en bit byväg, innan jag kommer till landsvägen och  passerar förbi tre av de fyra husen som hör till Flathult.

Om femhundra meter, så är jag hemma. 

7,5 km på drygt 90 minuter.  Bra marscherat av tanten! 

I eftermiddag så har jag ägnat mig åt Black Week -erbjudanden.  Gjort både fotobok och familjekalendrar - tre av varje--.. samt en vanlig kalender. Det gäller att utnyttja erbjudandena. Åttahundra kronor sparande... och nästan fyrkantiga ögon.

Passade på att beställa julklappar också. Blev kanske lite billigare. Tror att Lego Brandstation var nedsatt med några tior. Men här var det inte fråga  om att spara pengar, utan bara gott att ha handlat de "stora" julklapparna till barnbarnen. 

Effektivitet... det gillar jag!






33 kommentarer:

  1. Att bli fyra år är stort ! Att grilla korv utomhus är också toppen en sådan dag när man sedan får en mormorstårta inomhus. Jag antecknade ditt recept och ska testa, här vankas också en födelsedag om en dryg vecka. Inte min dock.
    Alla dina bilder är fina men allra finast är kossorna. Precis som en tavla.
    Jadå, raskt marscherat av tanten, jag håller med!
    Ha det gott-kram/Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tanten är nöjd med dagen.. ska kolla din blogg nu, har inte hunnit tidigare. Kram//Anna-Lena

      Radera
  2. Vad trevligt att ni kunde samlas och fira Karl- Petter på fyra års dagen . En stor kille. Skönt att grilla utomhus och visst smakar grillad korv och hamburgare bäst utomhus.
    Skönt för mormor idag med en långpromenad. Ger ju en hel del energi. En lagom runda i vackra omgivningar.
    Fina bilder både från kalas och din runda..
    Bra att du fick handlat en del och bra att ha det gjort.
    Från oss både barnbarnen och döttrarna upplevelser i julklapp. Men inte helt klart vad det blir är det inte.
    Önskar dig en fin adventskväll.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Upplevelser är toppen för den som lämnat barnaåren.
      Men än så länge är det paket som gäller. Konrad får lego, KP får traktorgrejer från Bruder och Ava en kareokemaskin. Blir nog bra! Jättegott att ha klappar fixade.
      Ha det fint och tack för snälla ord. Kram//Anna-Lena

      Radera
  3. Vilket trevligt firande av Karl-Petter och visst smakar det bra att äta nygrillat utomhus. Tårtan lät verkligen inte du den heller. Ibland blir det lite mycket av det goda och då är det skönt att komma ut på långpromenad. Trevligt att se lite fler bilder från era omgivningar och ni ser ut att ha fina promenadvägar.

    Önskar en fin adventskväll nu!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, här finns många vägar och stigar. Och man kan gå i en och en halv timme, utan att se vare sig en levande själ eller ett fordon i rörelse. Jo, förresten en bil kom precis då jag skulle korsa asfaltsvägen.Kram//Anna-Lena

      Radera
  4. Fint reportage. Du håller igång må jag säga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Har lite ADHD... fast en mild variant.. tror jag. //Anna-Lena

      Radera
  5. Instämmer med Tony. Så underbart att vara så rörlig i både kropp och knopp. <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror att du är rörligare än jag... jag är ungefär som ett kylskåp i rörlighet....fast ett rätt snabbt sådant! 😊 //Anna-Lena

      Radera
  6. Barmark har sina klara fördelar, och det såg trevligt ut med grillfest för födelsedagsbarnet. Men här är det så blött och lerigt att jag får duscha hunden efter varje promenad. Drygt kan jag säga...
    Kul att du fick med ett par skyltar också på din långpromenad. Öavägen lät kul, höhö
    Sent men ändock en fin första advent tillönskas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fattar inte vad som menas med Öavägen. Finns inte en sjö i närheten. Men skylten har stått där i många år. Kanske tillgripen.
      Gegga är inte kul... och speciellt inte för Daniel. Kram!Anna-Lena

      Radera
  7. Grattis till födelsedagsbarnet. Vilken fin tårta han fick och den ser så god ut.
    Grillat ute är gott. Nu har jag inte varit med om grillkalas sedan jag var till Ångermanland för, tror jag, 4 år sedan. Kan sakna det.
    Tycker om dina utebilder. Trevligt att få se dom, fina och varierande. Vilken stor myrstack, tror det är den största som jag har sett.
    Håller med dig, bra gjort av "tanten".
    Kram och ha en finfin 1:a Adventskväll, önskar Wiolettan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gillar inte hamburgare inomhus. Och inte på snabbmatsställe. Korv går alltid ner
      Tack snälla!
      Ha det fint! Kram/Anna-Lena

      Radera
  8. Vilket bra firande för en fyraåring. Tur med vädret hade ni också.
    Det hade inte varit ett dumt sommarboende, nej.
    Det blev en rejäl promenad för dig. Jag måste verkligen ta mig i kragen och ge mig ut varje dag. Nu har det blivit några dagar i rad. Hoppas det snart blir en vana och ett behov!
    Godnatt! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blir snabbt ett behov. Fast det räcker med 3-4 km... //Anna-Lena

      Radera
  9. Grattis till Karl-Petter! Igår skrev en kompis på ansiksboka: "Det viktiga är inte att skjuta älg, det viktigaste är att grilla korv" och sedan hade han en bild på 7-8 vedträn som brann och uppdukat med senap, ketchup, korvbröd och en egen täljd grillpinne där i snön. Ja korv ute i naturen är gott :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis så! Vaggeryds grillkorv är den bästa! //Anna-Lena

      Radera
  10. Nu har jag gått med dig hela promenade. Skönt, då kanske jag inte behöver gymmet idag. Eller jo, det behöver jag. Jag går både fram och tillbaks dit också...
    Tänk, jag glömde alldeles bort att det var skyltsöndag igår. Saknar den inte alls. / Anna-Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, det var inte illa! Gym +promenad. Får allt vara... men så har jag 4 km att gå till gymmet ... cyklar inte ens, mest för att jag ogillar den tunga trafiken som kör på vägen.//Anna-Lena

      Radera
  11. Så mysigt! När vår son säger att vi ska äta ute så menar han UTE :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, annars blir det ju inne... på lokal! 🙂// Anna-Lena

      Radera
  12. Vilket trevligt och mysigt inlägg. Vilket fint firande och så härligt att samlas ute och kunna grilla. Njuter av dina snöfria bilder. Här ser det bedrövligt ut efter snökanonerna. Massor med smutsig snö kvar men så småningom går den kanske bort. Myrstacken var nog något av den största jag sett, imponerande!
    Tack för promenaden!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Njuter storligen av snöns bortavaro.
      Bilder som dina, får jag aldrig till. Men det duger som det är. Kram//Anna-Lena

      Radera
  13. Det är verkligen så kul att se att vi alla är olika och älskar olika saker, men kan uppskatta varandras "smak" ändå. Hela din familj verkar ju älska skogen oavsett om det är varmt eller svinkallt;-) Å barnen "lär sig" ju av sina föräldrar och växer upp med samma inställning.
    Å att tycker att häst luktar gott - nej, jag ska då inte yttra mig;-)
    Sedan gillar jag huset Sannelund skarpt. Så vackert och väldigt bra underhållit.

    SvaraRadera
  14. Japp.. vi gillar absolut olika... stadsbor och lantisar. En del gillar både storstad och skog... som Karin!//Anna-Lena

    SvaraRadera
  15. Mysigt med korvgrillning med familjen. Vi hade en brunnsring förut här i trädgården, men sen köpte vi en stor klotgrill istället. Nu när vi grillar korv på vintern så eldar vi upp en brasa med ved i trädgårdslandet. Kul att följa med dig på en promenad. Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här ligger grillplatsen några hundra meter bort, i skogen.//Anna-Lena

      Radera
  16. Du har verkligen varit effektiv...hunnit med både julklappsinköpen och promenad. Jag är djupt imponerad. Roligt när man ser något att fotografera på promenaderna och du hade verkligen tur . Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svårt att hitta fotomotiv så här års. Man får ta det som bjuds. Kram//Anna-Lena

      Radera
  17. Grattis till den nyblivna 4a åringen! Och så många häftiga foton du fick på din promenad! Tänkte just fråga om ni inte fick nån snö för snart två veckor sedan, men ser att du skrivit att den smält bort.
    Fint pyntat till advent där!
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  18. Anonym blir jag via min iPad, sorry! / Susjos

    SvaraRadera
  19. Jättekonstigt med anonymiteten. Blir ju ofta det, men inte alltid, på mobilen... //Anna-Lena

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas