lördag 12 november 2022

På nära håll

 Man behöver inte åka långväga, för att få fina upplevelser. Det finns mycket på nära håll.. Och med "nära håll" så menar jag en bilfärd på högst en halv timme. 


Igår gjorde vi fyra "unga" pensionärdamer en utflykt till Ulricehamn. Oftast brukar vi, på våra månatliga utflykter, ta en runda på en vandringsled och sen leta upp ett närbeläget fikaställe. Den här gången tog vi en halvmilsrunda längs sjön (Åsunden) och bland både ny och gammal bebyggelse.

Vi konstaterade att fem kilometer känns MYCKET kortare när man går i stan, och då man upptäcker saker hela tiden, jämfört med en vandring på skogsvägar.


Det blev ett backpass också. Ulricehamn är en stad med branta backar upp från sjön.Trots gråväder och ordentliga vindbyar, så kunde man absolut njuta av utsikten.


Anrika Gunnars konditori hägrade efter promenaden. Väninnorna valde alla Budapestbakelse. Jag kunde inte motstå favoritbakverket Pariservåffla. Samt en god liten schackruta, vars smak talade om att den var bakad på äkta smör.


Dagens knappa halvtimmesresa gick till Gislaved. Den eminenta symfoniorkester bjöd på "A night at the opera", en konsert med Queenlåtar.

Otroligt att lilla Gislaved kan bjuda på en sådan fantastisk musikupplevelse!

Symfoniorkester, kompgrupp( piano, elgitarr, trumma, bas), kör och gästartister Magnus Bäcklund (Fame) och Carolina Sandberg( Göteborgsoperan) fanns på scenen.


Tyvärr är en del videosnuttar som jag tog för stora för att ladda upp.

Höjdpunkterna var absolut "Bohemian Rhapsody" och "Barcelona ". Wow, säger jag bara...Bättre underhållning av förstklassiga musikstycken är svårt att få.


Dirigentens fotarbete under de svängiga låtarna, det var också underhållande.

Fullsatt i konserthuset, förstås.  Har ..dumt nog...aldrig besökt en klassisk konsert, framförd av symfoniorkester. Har enbart lockats av de konserter som bjuder på mera rockiga toner. Borde se till att gå på en föreställning med klassisk inriktning också. Tror att den kan vara riktigt bra.

Vi bestämde oss för att hämta med en sallad från pizzeria Stella i Tranemo, på hemvägen. Varvid vägen hemåt gick via riksväg 27 istället för 26.

När vi kommit någon kilometer in på vägen mot Tranemo, möttes vi av blinkande blåljus.  Funderade på att vända, men hörde då på lokalradion att det skulle gå att passera förbi olycksplatsen. Vad det var för olycka, det framgick inte. Kollade på Trafikinformationen på nätet, och såg att det var en viltolycka.

Efter några minuter kunde vi passera en bil med intryckt och krossad vindruta. En person bars in i en ambulans . Hundra meter längre bort låg den förolyckade älgen. En "pinnatjur", enligt maken.

Det gick sakta på vägen mot Tranemo. Bara några enstaka bilförare körde om i fart. Annars ringlade sig den långa bilkaravanen framåt i långsamt fart. Det var inte bara vi som tänkte att älgar, de kan dölja sig på nära håll, längs de oskyddade vägarna.

14 kommentarer:

  1. Incidenten med älgen var ju ingen höjdare som avslutning på en så fin och omväxlingsrik dag. Men en himla tur att det inte var ni som krockade med djuret.
    Fem kilometer i en storstad känns absolut inte som fem kilometer. För när window shopping ingår känner man ju knappast att man förflyttar sig.

    Queens-kvällen i Gislaved hade varit helt i min smak. Bara tanken på Barcelona ger mi ståpäls:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blev ståpäls! Så bra!//Anna-Lena

      Radera
  2. Lät väldigt trevligt, men kunde avslutats bättre. Nu klarade ni er helskinnade, men det känns alltid lite obehagligt när man passerar en olycksplats. Det kunde lätt ha hänt lite senare, när man själv passerade… God kväll! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och man vet ju inte var älgarna finns, speciellt när det är mörkt.
      27an, mellan Gislaved och Tranemo, är älgtät. Ändå sätter man inte upp stängsel. Har varit många olyckor, även med dödlig utgång..Tokigt!//Anna-Lena

      Radera
  3. Vad trevligt med en vända till Ulricehamn. En fin stad i sig.
    Queen är jag väldgt förtjust i och vilken upplevelse att lyssna på deras låtar här i Gislaved. Har fler asv deras skivor som jag gärna hemma lyssnar på,
    Såg dem "live" 1986 på Råsunda i Solna. Verkligen minnesvärt.
    Kanske har du sett filmen med Queen; "The Bohemian Rapsody". Och om inte så se den gärna. Så bra.
    Illa med en viltolycka men hoppas det ändå gick "vägen" för den skadade.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sett filmen. Två gånger. Ser den gärna igen! Vilken grej att ha sett Queen!
      Tror att det inte var så illa med föraren. Man tycktes inte ha så bråttom då man lyfte in honom i ambulansen.
      Ha det gott! Kram

      Radera
  4. Precis så är det. Man har ofta det fina riktigt nära, det njutbara, roliga.
    Älgarna bara kliver rakt ut och risken är stor att man kör på dem. Hoppas att den som blev bortförd med ambulans inte fick alltför stora skador.
    Ha en fin helg- Kram! /Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kändes ganska lugnt då man lyfte in honom i ambulansen. Rutan på bilen var krossad, men inte trasig.
      Får läsa i dotterns Värnamo lokaltidningarna på tisdag. Ha det gott! Kram//Anna-Lena

      Radera
  5. Det stämmer bra det. Allt som finns nära tänker man ofta att det kan jag titta på senare. Så lyckligt lottad man är när man har fin natur nära. Jag har ju som sagt skogen 5 minuter runt hörnet. Kan inte bli bättre. Hoppas föraren klarade sig bra ändå. Det är lurigt att köra när det är mörkt. Jag försöker undvika det så mycket som möjligt. Kram

    SvaraRadera
  6. Kändes lugnt då man såg honom lyftas in i ambulansen. Men visst måste man bli chockad när en stor älg dunsar ner på vindrutan ! Kram//Anna-Lena

    SvaraRadera
  7. Nej, man behöver inte åka långt för att kunna njuta av trevliga upplevelser. Vilken bra dag det blev. Pariservåffla var det länge sedan jag åt men visst är de goda.
    Att krocka med vilt är inte roligt och jag vet ju hur stora skador det blev när vi krockade med två rådjur. Hoppas verkligen att mannen klarade sig utan allvarligare skador. Det materiella går alltid att åtgärda.

    Önskar en fin fars dag/söndag!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror att det inte blev alltför allvarligt. Men chockad måste han blivit... Ha det gott! // Anna-Lena

      Radera
  8. mörker på vägar är inte kul, vi har ganska mycket älgstaket här, trevlig dag ni fick annars.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas