onsdag 30 november 2022

Skillnad

Upptäckte de här vackra "frostblommorna" på bilrutan i morse.  Förstår inte hur det kan bli så, men det är så stor skillnad på vilka konstverk frosten framställer. Ibland är det bara en  helt vit "fönster-pannå", andra gånger så blir det utsökta⁸ figurer.

Nu skulle jag inte ta den här bilen till gymmet, jag skulle använda den som stod i garaget.  En viss skillnad på temperatur, kallgarage till trots.Skillnad är det verkligen på kvalitet, blommor emellan. Köpte den här amaryllisen för några veckor sedan, i en bättre blomsteraffär. Tre gånger så dyr som i ICA-affären. Sen har man sällan så här vackra varianter av amaryllis i ICA-butiken.

Mer än tio klockor är på gång att slå ut. Dessutom är stängeln ganska kort. Ingen risk att tung "blomkrona" ställer till det så att hela växten välter.


De  här tre lökarna är inhandlade på ICA. Skillnad på antal klockor och på höjd.  De kan nog bli vackra de också. Ser ut som om de slår ut sina klockor inom någon vecka.


Något som det är stor skillnad på, det är olika sorters mjöl.  Brukar köpa ett vetemjöl, odlat och malet på västgötaslätten. Finns bara i specialbutiker, sådana som säljer närproducerade och småskaligt producerade  matvaror. "Åker och äng"  heter märket.

Bakade lussekatter på förmiddagen. Otrolig skillnad att använda det mjölet, jämfört med det man köper på ICA..och Tempo.  
Inte det minsta kladd, bara att rulla ut längder till lussekatterna.
Bullarna har blivit avsmakade i eftermiddag.  Klart godkända.


Använde samma mjöl till pepparkaksdegen som var med på gårdagens "mormors/morfarstisdag" .  Hur lätt som helst att baka ut riktigt fina kakor.

En viss skillnad på intresse och uthållighet märktes mellan den som nyss fyllde fyra och den som blir sex om två månader.
KP bakade en degklutt. Sen ville han äta och göra "snöboll" med den deg som var kvar.

( Plåstret i pannan har han för att han inte kan låta bli att pilla på ett sår som han fick för någon vecka sedan. )


Konrad höll ut tills dess all deg var utbakad. Och skötte sitt bakande med bravur.

Pepparkakor är gott! En stor kakburk fylldes med välsmakande kakor. Den var ordentligt "nallad" på framåt kvällen. 
Har en halv sats deg kvar i kylskåpet. Gissar att jag får ta med den nästa tisdag. Få se om jag gör en liten deg för egen del också. Med samma slags mjöl, men efter ett lite lyxigare recept( med grädde). Intressant att se om det blir någon skillnad på smak.28 kommentarer:

 1. Man brukar säga att "man får vad man betalar för" och många gånger stämmer det. Så vacker din amaryllis är och en härlig färgsättning. Jag köpte fem stycken varav en kom från ICA. Dock måste jag säga att den tar sig över all förväntan.
  Visst är det skillnad på barn och vad de kan göra beroende på ålder. Tålamodet kan visa sig väldigt avgörande vid vissa saker men det behöver i och för sig inte vara helt åldersrelaterat.
  Mjöl köper vi på ICA så något finlir blir det inte tal om ;-)
  Härliga bilder du bjuder på idag.

  Kram och god kväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blir säkert bra bröd ändå. Men det är otroligt vilken skillnad det är på dyrt och billigt mjöl.
   Tycker att den ovanliga amaryllisen är så vacker. Kanske mest för att den är så vacker.
   Tror att Konrad är mer intresserad av bakning och matlagning än KP. Konrad har varit med i köket sen han var två. Man är olika. Kram

   Radera
 2. Amaryllis köper jag senare, vill den ska blomma runt jul. Det sägs ju de växer högre om man vattnar mycket.
  Att baka är roligare i vissa åldrar. Egentligen är det rätt skönt när de små ger upp, så man blir klar någon gång 😅
  Iskonst kan vara väldigt dekorativt.
  Trevlig kväll! Eval8

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill ha amaryllis i advent. Också. Förra året hade jag kvar in i februari. Lite väl länge. Men det blir säkert någon ytterligare inköpt. En vit tror jag.
   Vattnar inte alls. Allt finns ju i löken. Ha det gott! Kram//Anna-Lena

   Radera
 3. Just ja. Det är dags att göra pepparkaksdegen. Tack för påminnelsen. En del annat är redan bakat och klart, men ett par "julmåsten" återstår att göra. Det får nog bli i slutet av nästa vecka. Det är inte omöjligt att jag också får hjälp av mindre händer. / Anna-Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt med hjälp i pepparkaketider. Julbröd och julsaker får vänta tills efter Lucia.//Anna-Lena

   Radera
 4. Den första amaryllisen är verkligen vacker och annorlunda. Även "trion" från ICA är fin. Det är ju så med allt, varken det är blommor eller mjöl - man får vad man betalar för. Så är det bara. Även om många påstår att Lidls blommor både dom i krukor och snittblommor är av bästa kvalitet till lägsta pris. Inget jag kan varken bekräfta eller förneka;-)
  Det där stora plåstret ser ju livsfarligt ut på K-P:s panna;-)

  PS. Har ingen aning varför, men jag blandar alltid ihop killarna. De är ju inte ens lika varandra, men ändå är jag aldrig riktigt säker på vom som är K-P och vem som är K;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. KP är den lille...han med plåstret.
   Visst är det så att man oftast får det man betalar för.
   Har köpt rosor på Lidl någon gång. Har stått jättelänge. Tror att det ligger något i det där med bra kvalitet på Lidl-blommor.//Anna-Lena

   Radera
 5. Instämmer helt i att det är skillnad på mjöl och mjöl. Vi brukar köpa från Saltå kvarn och det är också jättebra.
  Några pepparkakor bakar jag nog inte i år. Förr har jag gjort det med barnbarnen men nu bakar de nog hemma och då får jag av dem. Likaså andra dottern brukar förse mig med pepparkakor och tills dess köper jag "Annas".
  Precis som med mjöl är det stor skillnad på blommor en köper. Värt att satsa lite extra. Men tur finns ju också med i bilden. Din vitröda amaryllis är jättefin och de andra blir nog bra de också . Och i grupp blir det ju fylligare.
  Kram!

  SvaraRadera
 6. Ska bli spännande att se hur amryllisgruppen utvecklas.
  Saltå kvarn har bra kvalitet också. Ett bra alternativ.
  Vill nog ha pepparkaksdoft i vårt hus också. Ha det gott! Kram//Anna-Lena

  SvaraRadera
 7. Helt rätt och riktigt, det är stor skillnad på mjöl och på mjöl. När vi kom hit var det som att lära sig allting på nytt trots att jag har haft bageri och café i många långa år. Nu börjar jag hitta hem vad gäller mjölsorterna. Äntligen.
  Isrosor, frostrosor är så vackra, ibland vackrare än vackra t.om. Amaryllisen och dina dekorationer är så fina. Barnbarnet är förstås det bästa, säger Karin som älskar barn.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart barnbarnen är bäst.
   Kan tänka mig att ert mjöl är annorlunda. Finns väldigt olika vetemjöl från olika kvarnar här också. En del sämre än ICAs..Kram //Anna-Lena

   Radera
 8. Kanske jag ska köpa ett dyrare mjöl när jag ska baka mina lussekatter här framöver, har inte märkt nån skillnad på ICAs mjöl och det lite dyrare? Vilken fin amaryllis, brukar också vilja ha amaryllis till jul, jag har en hel del att fixa när jag kommer hem, men än så länge är vi kvar i sommarväder!
  Fint att baka med barnbarnen!
  Ha det gott! / Susjos

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter underbart med sommarväder. Speciellt när man ser prognosen framöver. Iskyla! Kram//Anna-Lena

   Radera
 9. Vilken fin färg på din amaryllis.
  Kul med pepparkaksbak tillsammans med barnbarnen.
  Ha en bra dag! Kram Lisa

  SvaraRadera
 10. Du är i full gång med julförberedelser ser jag, men du har ju proffsig hjälp. Så vacker amaryllisen är...lite annorlunda färg. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är väl inte så mycket som behöver förberedas...man pepparkakor och lussekatter vill vi ha. De hör lusse till, gillar lucia mycket mer än jag gillar julen. Kram

   Radera
 11. Mysigt, jag gör också egen pepparkaksdeg, massa goda kryddor, köper gärna vetemjöl med extra hög proteinhalt, blir inte så smuligt. Min mor har avslöjat att hon gjorde dubbla sats pepparkaksdeg, så att vi kunde "smaka" :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Fast jag har nog alltid tyckt att läkarkontakt är godare än degen!//Anna-Lena

   Radera
  2. Men vad är detta? Hur kan läkarkontakt hamna i pepparkakorna. Ont i magen av all deg? Men jag skrev ju att jag gillar FÄRDIGBAKTA mest! //Anna-Lena

   Radera
  3. att få ont i magen av deg är bara en skröna.. inte DU som vuxen som ska äta deg!
   Samma med trötta föräldrar som sa att farligt att bada efter maten, när de vill vila 🙂

   Radera
  4. Tror också att det är så... eller vet. Men jag skriver så mycket fel på kommentarer med mobilen, så ibland blir det dumt! 🙂//Anna-Lena

   Radera
 12. Visst kan frostblommorna bli väldigt vackra ... och så olika vid olika tillfällen ... gillar dem skarpt!
  Jag som sällan bakar, vet ändå att det är skillnad på mjöl och mjöl. Det lärde jag mig redan som barn av farfar som var bagare/ konditor och det sitter djupt i minnesbanken. Jag köper oftast mjöl från vår lokala kvarn bara ett par mil bort och det mjölet är det bästa :)
  Mysigt att baka med barnbarnen - något jag faktiskt aldrig gjort, för som sagt jag är ingen "bagerska" :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte flr sent att börja. Charlie vill nog baka något enkelt med farmor! Kram//Anna-Lena

   Radera
 13. Vilket vackert bilfönster. Jag tycker mycket om sådana iskonstverk.
  Håller med dig om detta var man köper amaryllis lökarna. Ibland går det bra men i blomsteraffärer känns det säkrare, av erfarenhet. Den är så vacker din vit/röda amaryllis.
  Nu bakar jag inte bullar längre, känns som jag inte har orken, men jag vet att jag tyckte om det förr. Dina barnbarn hjälper till, efter förmåga och lust, fint så.
  Ha en trevlig 2:a Adventshelg.
  Kram från Wiolettan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är nog tio klockor på amaryllisen nu. Och knoppar.
   Tack det samma! Kram//Anna-Lena

   Radera
 14. Vilket härligt inlägg med en skön blandning! Frostblommorna var ju riktiga konstverk. Skriver var för jag anar att dom nu är borta men förevigade av dig på bild.
  Älskar amaryllis och varje år försöker jag få tag i en vit med röda kanter. Din är mycket vacker och just det där att stänglarna inte blir så höga är toppen. Jag brukar klippa av mina som blir höga och sätta dom i vatten tillsammans med några vackra kvistar. Har varit med om alltför ofta att dom ramlat i golvet med ett brak. Och av någon anledning sker det alltid nattetid.
  När jag ser arrangemang med amaryllisarna från ICA måste jag säga att det var väldigt effektfullt.
  Och så härliga bilder på bakande barn. Ett riktigt mysigt julinlägg!

  Kram

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas