onsdag 22 november 2023

En onsdag...

 


Slog upp ögonen tio i åtta. Tio minuter efter beräknad ögonuppslåendetid, på en dag som inte har någon morgonagenda. Visst är det tokigt... jag brukar nästan alltid vakna tjugo i åtta, de dagar som jag inte ställt klockan... 

Jag slogs av ljuset därute. Det var gult. Guldfärgat. Tänkte att jag måste ta en bild. Men jag måste också gå på toa. En minut på toa... och det mesta av guldet var borta. Lite osis!

Strax före  halv tio behövde jag ge mig ut på förmiddagens "begivenheter".  Fem ställen skulle jag besöka. Alla i centralorten. Tranemo. Tandhygienisten, MACC-bussen, biblioteket, ICA ( inklusive paketutlämningen där) samt apoteket, 

Hade kommit en bit på väg, då jag kom på att biblioteksböckerna låg kvar på hallbordet. Speciellt utlagda, så att jag skulle se dem och inte glömma dem. Demensvarning? Eller helt mänskligt? 

I Tandvärkstans väntrum fick jag vänta ett tag. Hade tid tio i tio. Klockan tio kände jag mig lite förbaskad... jag hade ju hunnit vända och hämta böckerna, om jag bara vetat. Eller sätter man alltid ut en tid tio minuter före beräknad behandlingstid, för att alla ska komma i tid?

Tandhygienisten bad om ursäkt då hon hämtade in mej, en kvart för sent. Gott så! Lite småprat, öppna munnen, röntgen. 

-Det ser bra ut, men där är lite tandsten att ta bort, 

Härligt! Fram med instrumenten, först var det den långa "pillagrejen" med en krok i änden, som gällde. 

Men vad hände där?  Ojoj! En halv tand for ut, då hon satte kroken under den! Där gick en fyllning!

Tandhygienisten blev nog rätt snopen. Jag blev både snopen och förvånad. Och lite ledsen..... Tandläkartider är svåra att få... och så kostar det.... 

Hon hävdade att det var ju bra att fyllningen lossnade nu, det skulle den ändå snart göra. Och då skulle det bli ett stort hål där... Varvid jag tänkte ( eller har tänkt efteråt) att det hade väl inte blivit större än vad det är nu. 

Behandlingen fortsatte med tre olika, snabba, putsningar av garnityret. Hon började prata om olika möjligheter att åtgärda den förstörda tanden. Och priser. Fy, så dyrt. Dagens behandling gjorde att jag kom upp i högkostnadskydd. En rabatt på hela 190 kronor!  Däremot skulle jag inte få bidraget på 650 kronor från försäkringkassan, för hade jag kommit upp i högkostnadsskydd, så skulle det bara betalas ut halva beloppet. Jag fattade inget. När jag lagade en tand för några månader sedan efterfrågade jag de 650 kr från försäkringskassan, och fick till svar att "det brukar vi betala ut vid den årliga undersökningen"! Snacka om dubbla budskap.

Kostnaden för tio minuters skrapande och putsande ( + röntgenbilder) samt en  avlägsnad fyllning gick på 1391 kronor. Om jag känner mig förbannad? Gissa.

Fick en tandläkartid i morgon kl 16. 

Då ska jag passa på att att med mig biblioteksböckerna.....

Funderar på att byta tandläkare... till folktandvården....

Tio minuter före nästa bokade tid var jag på plats. Jag hade bokat tid i MACC-bussen.  En kollega berättade i torsdags om att hon fått sina vaccinationsdoser i en liten buss, vid kyrkans parkering. Hade aldrig hört talas om MACC tidigare, men se det gick lätt att boka på nätet.

Ett par personer gick in ... och kom ut... ur den lilla bussen medan jag väntade på min tid, sittande i bilen. Två minuter före utsatt tid gick jag mot den vita folkvagnsbussen. Dörren öppnade sig när jag  kom nära. Två män väntade inne i den förvånansvärt varma bussen.

- Är du i riskgrupp? undrade den yngre av männen.

- Nej, sa jag. Jag är bara gammal.

Mannen tittade förvånat på mig. 

- Ditt födelsenummer?

- Oj, nu förstår jag att du är berättigad att få vaccinet gratis. Det trodde jag inte!

YES! YES! YES!

Den passningen behövde jag!! 

En spruta i varje arm. Inget femtonminuters-eftersittande här inte,

Mot apoteket. Det var bara en person före i kön, och när jag kom fram till den unga farmaceuten så bad jag att få min sista omgång mediciner ( blodtrycks- och blodfetts-nedsättande) på innevarande recept,

- Du har inga recept inlagda. Det är precis tomt. 

-Men... jag kollade senast jag tog ut medicinerna, ( vet att det var i Halmstad i augusti) att jag hade en omgång kvar.

Farmaceuten  kollade igen.

- Receptet gick ut igår!

En snopen tant tänkte att blodtrycksmedicin, det har jag kvar för några veckor... och den milda medicinen mot blodfetter den klarar jag mig några utan ett tag. Får ringa Tranehälsan när jag kommer hem... 

- Men jag kan nog återskapa receptet, sa den vänliga tjejen. Det har ju bara gått en dag, sen det gick ut.

Jodå, det gick bra. Och jag fick med mig tre olika piller för tre månaders förbrukning till samma pris som rabatten från tandhygienisten. 190 kr. Blir alltid lika förvånad över den låga kostnaden. Trots att jag borde vara van efter ett antal års användande.

Trevligt att gå på ICA i lugn och ro. Maken brukar oftast handla. Någon gång handlar vi båda, men då är det alltid lite "bråttom". Träffade ett par bekanta, Den ena förhörde sig om det blir luciafirande i Grimsås i år. När jag kunde bekräfta att så var fallet, så var hon så tacksam, och öste beröm över mej som såg till att traditionen bibehålls.... Tack, säger jag...

Hämtade ett par paket. Det ena innehöll årets familjekalendrar. Tyvärr var de mindre i formatet än vad jag trott. Nåja, de får bli julklappar ändå. Så får den, som behöver större rader att skriva på, köpa ytterligare en...

Fick meddelande i bilen på väg hem.

- Meddelande från postnord. Vill du ha meddelande uppläst. 

- Ja, sa jag.

- Paket från Yarnmania finns att hämta på ICA i Tranemo. 

- Det hämtar jag i morgon, svarade jag. 

AI-rösten där i bilens högtalare förstod inte vad jag sade. Jag stängde av henne. Eller hen....

Eftermiddagen har gått utan konstigheter. Tog en halvtimmes promenad medan maken värmde kalops från i söndags, och stekte potatis till det. Helt ok lunchmat. Därefter har jag suttit vid datorn och fixat det mesta av den fotobok, som behöver komma iväg till tryckeriet senast söndag. Då är den svarta veckan över, och 25 % rabatt lika så. 

Har bara sista sidan kvar nu. Har tänkt mig ett par bilder från lördagen, då vi ska fira både mig och Karl-Petter, på dagen mellan våra båda födelsedagar. 

Ute blåser det och blötsnöar. Maken är på skogsmöte. Ska koka mig lite havregrynsgröt till kvällsmat. Gott! Och passar bra för den som är lite handikappad, vad det gäller tuggandet.


20 kommentarer:

  1. Men så irriterande med tanden och jag förstår din känsla. Kanske, med betoning på kanske, hade det hänt längre fram eller så inte. Om det hade hänt hade hålet i alla fall inte blivit större då. Spontant kan jag känna att den där lagningen borde du inte betala fullt pris för. Då kom den fina komplimangen desto bättre! Bara att tacka och ta emot. När vi var på brunchen hos yngsta fröken med sambo trodde en äldre släkting att jag var en syster. Det var väl till att ta i men jag log lite ändå.
    Smidigt att vaccinationerna är avklarade. Själv har jag inte bestämt mig för hur jag ska göra men det lutar nog åt inte.
    Vilken otur med receptet men så juste av personalen att kunna återskapa det. Hade ingen aning om att man kunde göra det men det var ju utmärkt.

    Önskar en god kväll nu och lycka till med morgondagens tandläkarbesök.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bekräftelse kan man inte få nog av.
      Ska ta upp de där inhållna 650 kr i em. Kram

      Radera
  2. Det hade säkert hänt snart ändå. Tycker det brukar trilla något gammalt veckan efter.
    Men det är dyrt med tandläkarbesök. Det skiljer inga större summor om man väljer folktandvården.
    Bra du fick en snabb tid, så obehagligt att ha ett stort hål.
    Hoppas du har en bra onsdagkväll, trots tanden. Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så småningom, antagligen. Menjag äter ju inte "underifrån" på tanden. HAde käns bättre att den ramlat ut av sig själv.

      Radera
  3. Snopet och irriterande med tanden.
    Flera gånger när jag har suttit hos tandläkaren och de håller på å kollar fastheten på lagningarna med den där kroken så har jag förmanat dem. Särskilt där jag har slagit ut bitar i framtänderna - den lagningen är jag extra rädd om.
    Billigt är det INTE! Jag lagade min kindtand för 5 veckor sedan = 1800:- I torsdags gick det på 2000:- att dra ut samma tand. Alltså knappt 4000:- för en tand som nu inte längre finns kvar. :(
    Implantatet kostar 20 000:-
    Skulle inte tro det - det får bli en glugg där inne istället.
    Jag fick ett sms idag om att jag är kallad till mammografi (nånstans här i Tranemo) i januari. Perfekt ju, trodde att jag skulle vara tvungen att åka in till Borås för sådana undersökningar.
    Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hygienisten föreslog en porslinstand till mej. För 5000 efter högkostnadsskydd. Är väl inte lönt att kosta på en gamling en sådan grej. Det samma!

      Radera
  4. Ja, inte är det billigt att gå till tandläkaren, jag var dock tacksam att jag inte hade några hål och att lagningarna satt kvar efter lite skrapningar för att ta bort tandsten när jag var där i måndags. Min tandläkare har ingen tandhygienist, så hon gjorde det själv. Med röntgen, undersökning och tandstensskrapning skulle jag betala 1375kr, men med ett tandvårdsbidrag på 300kr så betalade jag "bara" 1075kr.
    Va bra att du fick ut dina mediciner trots att recepten just gått ut, fint av henne på apoteket! Å fint att du nu är vaccinerad, alltid trevligt att få komplimanger om sin ålder ;-)
    Ha det fint!

    SvaraRadera
  5. Du skriver roligt, jag njuter och har även läst högt för Uffe. Tandläkarbesök är dyra men här är de billigare än de var hemma på Åland. Där rök en stor del av pensionen, så där bara.
    Skönt att du är vaccinerad, sånt inger trygghet.
    Kalops och stekt potatis, till lunch. gott, gott...
    Ha det fint!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, tack! tur att jag jobabr lite och plockar in lite xcash varje månad. Halva "månadslönen" ryker på två dagars tandläkarbesök...

      Radera
  6. Ursäkta att jag skrattar här. Anledningen är att jag känner igen mig, både hos tandhygienisten och tandläkaren (imorgon). Det är då en himla tur att det inte drabbar en fattig, eller hur;-) Men din tandläkarmottagning är mera prisvärd än min. Men det är ju ingen tävling;-)

    Sedan kan jag ge dig ett hett tips för att INTE glömma saker att ta med dig. Lägg böckerna eller vad det nu är du vill ta med dig på hallmattan, direkt innanför dörren. Det gör jag. Det går inte att missa.
    MACC-bussar fick jag googla. Sådana har vi inte här - tror jag;-) Jag ska ta min fjärde eller om det är femt spruta den 7 december...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra tips! Tar åt mig det. Ska nog komma ihåg böckerna idag... HOPPAS jag! Ska bara hem och vända efter dagens jobb. Väntar på att börja på luciaträning nu...

      Radera
  7. Läser om en onsdag som var fulltecknad. Det där med att sitta och vänta efter sprutorna är tagna är tydligen borta. Vi fortsätter väl att åka till Borås för tandläkarbesök, känner att jag hittat en bra mottagning med väldigt trevlig personal. Jag får önska dig en inte så fulltecknad torsdag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jobb och tandläkare idag. Och så ska jag jhämta garn och påbörja en stickning!

      Radera
  8. Det är mycket nu!
    Verkligen irriterande med tanden!
    MACC-bussar är inget jag hört talats om ... tur att Google vet i alla fall.
    Nu blev jag sugen på kalops!
    Ha nu en bra torsdag!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kalops är bar mat. Bra att göra i "storkok". Koka länge, så att det blir mört.
      MACC, det var en trevlig bekantskap. Smidigt!

      Radera
  9. Det är trevligt att läsa dina reflektioner om ditt och datt.
    Jag tror att folktandvården här har slutat ta emot nya patienter...Själv har jag inte fått någon kallelse till min egen tandläkare i år. De ligger nog efter när det gäller att kalla pat. på rätt tid. Skulle behöva komma dit, för att ta bort tandsten i alla fall. Och förstås för att kolla alla tänders status.
    Jag glömmer också saker som jag ska ha med mig. Fast jag lägger dem på ett bra ställe innan jag går ut. Det är mänskligt.
    Nu har jag kommit på att jag ska lägga dem i en påse och sedan hänga dem i dörrhandtaget... det har fungerat hittills.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra tips med kassen på dörrhandtaget. Det ska man ju inte kunna missa....
      Får fundera på folktandvård eller ej... känner mig lite "sur" idag också.

      Radera
  10. Ja, "somliga dar" - Men himla tur att det kommer nya.
    Kram

    SvaraRadera
  11. Oj så mycket ärenden du hann med, jag blev nästan andfådd bara av att läsa! Tur och otur hade du, otur med tanden, tur med recepten som gick att fejka tillbaka. Och det bästa av allt! Du ser ungdomlig ut, o kan absolut inte vara pensionär, o det är du ju inte riktigt heller. Leeeer!
    Skönt att ha fått sprutorna, även om jag idag hörde att peaken redan uppnåtts...Har så svårt att begripa hur de kan mäta halterna i vårt avloppsvatten, men så är det, säger kemisterna.
    Kram från pörtet

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas