onsdag 1 november 2023

Dagar med Ava

 Roliga, men intensiva, det är dagarna med Ava. Det är full fart hela tiden, då man omges av en sexåring. 


Måndagen bjöd på uppehållsväder.  Nästan ovanligt att det är så. 

Söndagens regnväder hade lämnat ordentliga spår efter sig. Bra att ha varma och täta allvädersstövlar!


Kul att klättra på stenar och att gå i mjuk mossa. Sån´t finns det ju gott om i skogen.


En utflykt till Tranemo blev det på eftermiddagen. Ett besök på biblioteket ingick. Har inte besökt barndelen av biblioteket tidigare. Blev positivt överraskad, då där fanns flera olika pyssel att göra.


Igår, på den dag som irländarna firar Halloween, sin skördehögtid, så gick heldagsutflykten till Borås Djurpark.  Kusinerna från Värnamo och deras mamma var också med. En riktigt bra mormorstisdag. alltså.  tillsammans med alla tre barnbarnen.

Vi har inte varit i djurparken i år. Förra året var vi med killarna och deras föräldrar, men det kändes lite "avslaget". Intresset för djuren var inte alls lika stort, som när Konrad var "liten". På de roliga lekplatserna var det fullt av barn. Inte så kul att leka när det är trångt.
Hade ju hört mycket positivt  om "Halloween i djurparken" från förra året. Första året som man hade öppet i höstlovstider. Blev ändå mycket positivt överraskad över hur bra man hade ordnat, både vad det gäller upplevelser och vad det gäller att lära sig en del om djuren.


Vi fick veta att björnarna är väldigt trötta nu. Om några veckor beger de sig in i sitt ide, där de stannar fram till mars. Under hösten får de extra mycket mat, så att har lite hull att ta ifrån, under sin sovperiod. Visst önskar man att man kunde göra som björnen. Gå i ide och vakna när ljuset börjar komma tillbaka. Och hull, det har jag så jag skulle klara mig vintern igenom.... 

Elefanthuset var öppet. Där fanns indiska elefanter, giraffer och noshörningar.  De afrikanska jätteelefanterna var ute, trots att det bara var några få plusgrader och lätt regn i luften. Noshörningarna frös inte heller. och på savannen gick sebror, strutsar och gaseller, precis som de brukar göra under sommaren.


Lejonen tycktes trivas bra. I aphuset var det full fart. Orangutangerna höll show för alla som ville se. Visenterna är sannolikt ganska bekväma vid vårt klimat. Pingvinerna höll sig under vattenytan, medan de vackra flamingorna ståtade i det grunda vattnet. Funderar på var de tar vägen om/när isen lägger sig....


Läste ii Borås Tidning om mängden pumpor och mängden halm som gått åt för att halloween-smycka det stora parkområdet. Mycket av varje!  Kändes ganska bra att de största pumporna var gjorda av plast.


Känns annars som slöseri att använda en sådan massa pumpor.d et är ju mat det också. Hoppas att några av djuren gillar pumpakött. Fast det kan bli fasligt tjatigt och ensidigt, med tanke på på mängden.


Det fanns ett par stora områden, som var speciellt uppbyggda för de två-tre veckor som man håller öppet i samband med halloween och höstlovet.
Detta området, som heter likadant som Ava, var lite småkusligt.


Ännu värre var vit-trollens tillhåll! Där var det "otäckt", att de mindre barnen  blev lite skraja.


Inte så mycket av ruskiga skelett dock, utan av stora plastspindlar, som jag inte ens tänkte på att fota.


Ett par korta teaterföreställningar kunde man också se. Den drunknade piraten Gustav, som drunknat Sälsjön, var lite "ruskig"


Även Simba, som brukar hålla show under sommaren, hade fått besök av otrevliga figurer....


Mycket fängslade!

Att klappa djuren på bondgården, det var det bara femåringen som var intresserad av. Varvid mormor kom att tänka på första gången vi var med familjen i Borås djurpark. Då var Konrad ett och ett halvt år. K-P vilade ännu tryggt i mammas "mage",  Ett och ett halvåringen gillade också att klappa getterna. Nu, när han snart är sju, så är det inte ett dugg spännande.


När man är skolpojke, om än en liten sådan, så är det mycket mer intressant att klättra och hoppa på och från alla halmbalar, som var utlagda som en labyrint.

Ett par "mormorsfavoriter" ytterligare:


"Bond-barnbarnsbarnen" som dras till den gamla traktorn....


... och den vackra höstinstallationen. Ännu vackrare i verkligheten. 

Eloge till ansvariga för utsmyckning av parken. ( OM man inte tänker slöseri med ätbart....)  Och eloge för alla olika möjligheter att få information om de olika djuren.

En heldag blev det i djurparken. Från kl 11 till närmare kl 17!


Lagom utspökad på Halloween, orkade Ava med ett "Bus eller godis"-besök hos morfars syster. Det blev en liten påse godis. Som hon gärna åt på en tisdag!


Dagen idag har varit ganska stillsam.  Pyssel och lek. Att sparka pilatesboll i stora rummet i källaren, hör till favoritsysselsättningen. Lite luft behövs ju dagligen. Blev en promenad, med mycket plums i alla vattensamlingar som finns längs byvägen. Gula regnjackan passade utmärkt ihop med de sena höstfärgerna.

Precis innan mörkret föll kom mamman. Så i kväll, så blev det hon som fick natta Ava. Och i morgon eftermiddag, så åker man vidare mot nya mål. Först på tur står mammans bästa kompis. På fredag bär det av till kusinerna. På lördag eftermiddag så träffas vi där. Man få  ta till vara på stunderna och dagarna med Ava. det är ju inte varje vecka som vi ses....



18 kommentarer:

  1. Så fina dagar ni haft tillsammans! Vad fint det ser ut i djurparken.
    Kan tänka ni är trötta nu efter dessa intensiva dagar. Ni får ta det lugnt fram till lördag! God natt! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dom åkte vid halv två. Så nu har jag återhämtat mig ganska så bra.

      Radera
  2. Tid med de bästa, minnen för livet, njut som jag vet att du gör.

    SvaraRadera
  3. Blir nästan andfått med tanke på din "aktivitetsfaktor" om man säger så. Jag skulle inte ens orka med bara tio procent av dina aktiviteter. Men du verkar ju gilla det skarpt:-)

    Sedan är jag tokförtjust i Avas gröna jacka med vita... vad det nu är. Så himla snyggt! Även den gula jackan är cool. Tjejen hade nog med sig tillräckligt med ombyten även för skitväder...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror att det är svanar, Bra att den var vattenavvisande. Och varm. Det är inte så ofta man behöver så varm jacka i Malmö. Men bra att ha när man beger sig norrut...

      Radera
  4. Så mycket kul ni har för er ,-) Mycket att se, förstår att vissa saker var läskiga. Mängden pumpor, ja det var många! Kul med alla djuren, och Halloween tema. Björnen var ju jättesöt, ja han ser trött ut ,-)
    Kul att alla barnbarnen är med. Regnvädret ser inte ut att störa ,-) men mest är det riktigt kyligt ute, alla fall här ,-) Mjuk mossa, ja när vi åker förbi era skogar ser hela skogen så mjuk ut ,-)
    Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varmare idag. Hängde tillbaka vinterjackan in i klädkammaren. Räckte med tjocka fleecetröjan på agen promenad. Som inte blev så lång....

      Radera
  5. Bara att bita ihop. Det är ju kul. Har återhämtat mig ganska bra efter några timmar.

    SvaraRadera
  6. Barnavdelningarna på bibliotek är fantastiska, och de har mycket olika verksamhet för barn.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Upptäckte det. Vet att det finns mycket bra på biblioteket i Värnamo

      Radera
  7. Vilka härliga och bra dagar ni har haft tillsammans. Sedan är det intensivt när en sexåring på besök så visst blir man tröttare än vanligt.
    Det brukar oftast finnas pyssel och annat för barnen på vårt bibliotek. Trevliga föredrag och annat också för oss vuxna.

    Kram och god kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tog några timmar att återhämta sig! Men så roligt att ha tjejen här några dagar.
      Vet att killarna i Värnamo brukar vara mycket på olika aktiviteter på biblioteket.
      Ha nu en bra resa!

      Radera
  8. Fina dagar! Och extra roligt att spendera tid med Ava som ni inte ser lika ofta som pojkarna. Härligt att besöket i djurparken också blev lyckat.
    Att spendera dagar med "juniorer" tar ju en del på krafterna men ger ju också så mycket energi.
    Härliga bilder!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis så är det. Tog några timmar att ladda upp batterierna igen! Kram

      Radera
  9. Å vilken fin dag på djurparken. Bara lite synd att det regnade, och var blött.
    Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi var väl klädda. Bara lite kallt då vi satt ute och fikade på slutet av dagen

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas