onsdag 15 november 2023

Ute är mörkt och kallt..

 Jodå, luciaträningen är igång. Och vi har, tidigare än någonsin, satt ut några ljusslingor i trädgården. Ljusspridning på olika sätt.

Funderar på om luciafirandet i Grimsås går i graven, när jag slutar jobba... eller själv går i graven. Det känns som om den generation som kommer efter, vare sig har intresse eller lust att engagera sig. Synd tycker jag!


Denna tid på året är den absolut tristaste. Grått, grått och grått... Totalt avlövat. Ingen vackerhet att njuta av. Även vi människor ser gråbleka och trista ut. Borta är sommarens fräscha hudfärg.

 Nästan ett halvår tills det börjar knoppas igen. Dagen är så kort, och bor man som vi, utan gatljus, så ger man sig inte gärna ut efter det att skymningen fallit.

Snöstakarna är uppsatta. Det gjorde vi när barnbarnskillarna var på besök i helgen. Vill jag ha snö? Pest eller kolera...Ligger snön kvar, så är det ok...men slask och blask och ishalka, det är ju faktiskt ännu värre än det grågråa väder som råder nu.


Det är både på gott och ont som det är bra att ha fullt upp i dessa gråtider. Man missar långpromenaderna, men man får roliga upplevelser. Idag genomförde vi ett quiz på PRO. " Längs spåret". Det gällde för lagen att "spåra upp" såväl städer som artister, hav, ädelstenar, idrottslag, tv-serier mm. Mellan frågorna hade vi lite uppiggande allsång... och fika, då klart. Alltid kul när man arrangerar uppskattade aktiviteter.


Barnbarnsdag i går, jobbdag i morgon. På fredag ska det förhoppningsvis kunna bli en ledig förmiddag. Lite ljus... men knappast någon värme. 

Men man borde inte klaga. Inte när man tänker på hur folk har det runt om i världen. Vi har mat att ställa på bordet och tak över huvudet. Och inomhus har vi både ljus och värme.

22 kommentarer:

  1. Så tråkigt om det inte skulle bli något luciafirande när du går slutar jobba. Lucia är en så fin tradition som jag absolut tycker ska bevaras. Hoppas verkligen det blir så!

    Trevligt med aktiviteter och att hitta på saker tillsammans. Promenera kan man alltid göra vid annat tillfälle. Vädret just nu är verkligen gråare än grått så nog behöver vi lysa upp tillvaron.

    Att träffa barnbarnen ger alltid kvalitetstid tycker jag.

    Önskar en god kväll nu!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite ljus idag. Hoppas att det håller i sig tills i morgon, för då får det bli en långrunda. 23 elever( av 28 möjliga) har anmält att de vill vara med i luciatåget. KUL!

      Radera
  2. Om ingen annan gör det, så kanske nästa generation tar över. Nu rullar det på, det vet de andra ju.
    Idag har vi haft helt okej väder. Solen visade sig stundtals. Det var kallt men friskt.
    I morgon träffar vi förhoppningsvis tre barnbarn på Yngstas lilla kalas. Bara vi gamla som ska dit på eftermiddagsfika.
    God natt och sov gott 💤 Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är tveksam. Det känns som om generationerna blir mer och mer bekväma och vill ha det mesta serverat, så att det bara är att ta för sig.

      Radera
  3. Som du skriver hos mig, så visst är det otroligt att vi bor i samma land. Här har i år snön verkligen kommit rekordtidigt, och den ligger dessutom kvar.
    Era PRO-aktiviteter är ju fantastiska. Det märks att ni är en aktiv förening, så många som sluter upp när ni ordnar med något. Tror att du också där är den som bär upp mycket... liksom i Luciaträningen. Hoppas verkligen att det finns någon yngre förmåga som hjälper till och som kanske så småningom tar över.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, vi har trevligt. Fick bort den gamle ordföranden, en man på åttiotre år... Vi var tre damer som "kuppade". Lite elakt, men det har blivit roligare för alla, både styrelse och medlemmar...
      Det finns ju inga pianoklinkare längre. Var ju en hel del som blev hyfsat bra piano förr. De som håller ut med sina pianolektioner, blir ofta riktigt bra... och överkvalificerade för vår lilla ort.

      Radera
  4. Håller 200 procent med dig om precis allt du skriver. Luciafirandet i Täby har också gått igraven i samband med pandemin, och det har INTE återuppstått. Minns när man kunde välja en Luciakandidat i lokaltidningen, och sedan titta på vinnaren när hon med följe åkte nedför rulltrapporna i Täby Centrum. Det var faktiskt riktigt fint. Men det var då det - typ minst 3-4 år sedan.

    Föredrar också gråvädret framför snö, för i en storstad gör snön absolut inte tillvaron ljusare, tvärtom. Det blir automatiskt slask. Å slask är allt från grått till brunt...

    PRO - aldrig i livet. Inte än. Troligen aldrig för min del. Har alltid tyckt att sådana möten (inklusive boulespelet på min innergård) är töntiga. Har inte ändrat mig än...

    Ja, vad hindrar dig och din man samt mig för den delen att skippa detta trista vädereländet och åka till varmare breddgrader typ Gran Canaria, Spanien, Portugal med mera. Inget. Egentligen. Jag kan ju skylla på min rygg, men egentligen inte. För jag skulle ju kunna åka till Gran Canaria och bara lapa sol på en hotellterrass i tre månader eller så. Eller hur!? Så nej, vi har inget giltigt rätt att klaga. Men vi gör det ändå - klaga alltså, för vi gillar det;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har fått med en del yngre i vår förening. T.o.m med några som ör yngre än jag, som alltrså inte nått sjutto ännu. Trevligt! Känns lite så att de riktigt gamla inte kommer om det är lite mer aktiva aktiviteter. De vill bara bli underhållna. Gärna av dragspel. Och det vill ju inte jag...

      Radera
  5. Trist om Luciafirandet dör ut ... hoppas det vänder innan du slutar engagera dig. Såg lappar uppsatta i skyltfönstren där de söker Luciakandidater ... undrar hur det blir och om de får några anmälningar.
    Säkert trevligt med Quiz, men PRO och liknande lockar inte ... känns lite att "Såå gammal är jag inte!"
    Jag lider inte av den grå årstiden som råder ... jag gillar den!
    Ha en fin torsdag!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, vet att du är två år äldre än jag. Vi har flera sextioåttaåringar med. Och någon ännu yngre. Nu har styrelsen "föryngrats"... jo, jag är yngst på strax 70.... men de flesta är under 75... och det tycks ha fått de allra äldsta lite på flykt.... Synd!

      Radera
  6. Mörkt på morgon och nära noll, funkar med varma kläder. Aktiva ni är i PRO.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En gång i månaden har vi möte. Jag är med i styrelsen, så jag är ju med på det mesta!

      Radera
  7. Det vore väl tråkigt om Luciafirandet gick i graven när du slutar. Här har vi inte längre Lucia i staden. Förr var det kröning och skönsång på Torekällberget (vårt lilla Skansen) men sedan ett antal år är det inte längre något sådant. Synd, för det är en fin tradition.
    Ni verkar ha många aktiviteter inom PRO och det är väl trevligt. När det gäller årstiden så är verkligen mörkret här med låga grå moln. Men idag är det lite ljusare och det har faktiskt torkat upp på vägen. Sitter och laddar för att ge mig ut och kratta löv ...

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är väl dags för lövkrattning. Ganska roligt, för det blir fint. Idag har snön lagt sig i ett tunt lager, men den lär väl försvinna. Kram

      Radera
  8. Tror att du har rätt angående Lucia-firanden. Något som är på utdöende tyvärr. Om jag fick välja så skulle jag 100 gånger hellre ha kvar Lucia jämfört med Halloween.
    Nu faller snön. . .

    SvaraRadera
    Svar
    1. Halloween "finns" inte för mej. Inte det minsta "firande": Men man ser ju eländet överallt. Får ta år för år... så länge jag orkar så kör jag väl lucia. Har inte ändrat program på flera år, så nu sitter det i pianoklinkarfingrarna....Tycks bara bli lite, ett tunt lager, snö. Gott så

      Radera
  9. Ack ja, november månad är ingen höjdare, därför har vi i ett antal år nu valt att åka till ljusare breddgrader, så nu är vi fulltankade med D-vitamin ett tag, inte minst med tanke på mina nattpass framöver, då jag sover den lilla ljusa tiden på dagen...
    Lite tufft att komma hem till detta mörker och kyla, men men....får bita ihop och tänka att snart vänder det! Kul då med lite roliga aktiviteter som piggar upp tillvaron som PRO !
    Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så klokt med ljus och värme i gråtider.Tyvärr så vill inte maken åka på något sådant....

      Radera
  10. Ja, värdet är inte så mycket att göra åt . Och vi kan inte påverka det. Men tursamt nog så kan vi ju påverka vad vi väljer att göra med våra dagar och förhoppningsvis fylla dem med något vi gillar. Så tänker jag och gör mitt bästa med att göra detta. Sen har vi bokat en resa i två veckor tillvarmare trakter en bit in i december och det känns bra,
    Hoppas att Luciafirandet kommer att finnas kvar för visst är det och en hel del annat (dock inte Hall och vin" för min del) viktiga ljuspunkter.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just i december skulle jag inte hinna med, men i januari hade det varit gott att åka iväg tilll ljus och mildare klimat. Men maken är inte intresserad....

      Radera
  11. Mysigt att träna till Lucia. Jag tycker bäst om de gamla vanliga Lucia sångerna.
    Lite grått och trist ute, så då får vi lyxa till det inne, kura skymning med tända ljus, först i köket under middagen, sen inne vid TV´n. Gillar att ha tända ljus.
    Är det sista året med mormor-barnbarn-tisdag?
    Önskar er en trevlig helg! Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan nog vara så. Få se vad dottern har för "plan" för nästa läsår. Om hon tycker att vi ska hämta på skolan och ge henne och pojkarna en "möjlighetseftermiddag". Mest batteriljus här. Bra tycker jag...Kram

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas