söndag 12 november 2023

Föredöme

 


Killarna hade var sin plastboll med sig till multisportplanen, vid den stora lekplatsen I Limmared. Det var full fart på dem, de lyckades att samtidigt vara både anfallare och målvakt. Med egen boll.




Efter en ( lång) stund blev de trötta på att både springa, passa bollen och slänga sig på marken och övergick till de övriga aktivitetsgrejerna. Bollarna lade vi i kanten på multisportsplanen.

Efter en stund kom en man med en liten pojke. Mannen var i femtioårsåldern  och pojken 3-4 år. De hade en egen boll med sig, men fick genast syn på de lite större plastbollarna och började sparka på dem. Mannen mest...

-Dom får låna bollarna, sa jag till killarna. Vilket de gjorde en bra stund  Men sedan lyckades mannen  skjuta den ena bollen över det höga stängslet, en bra bit ut i parken. Där tröttnade man på leken. 

Jag gick och hämtade bollen och tänkte elaka tankar om mannen. Vad är det för föredöme, för den lille pojken? En pappa eller farfar som "slänger" iväg saker och låter dem ligga, i stället för att ställa i ordning efter sig.

Inte konstigt att barn låter bli att ta ansvar!


Mormodern försökte iaf vara ett föredöme, och plocka undan efter fikat på Glasets hus. Passade bra med en bakelse till Konrad på hans namnsdag.

Mamman gjorde oss sällskap till lunch i samband med att hon hämtade hem pojkarna . Och gratulerade morfar på fars dag.

Det är så många som lägger ut bilder på sina fäder på FB/Instagram idag och berättar vilka föredömen de varit. Tyvärr lärde jag aldrig känna min far och var mest rädd för honom, trots att vi bodde under samma tsk i tjugo år. Skulle gärna velat prata med honom idag, trettiofem år efter hans bortgång, och fråga hur det kunde bli så... 


Jag tror säkert att pappa/morfar kommer att ses som ett större föredöme för döttrar och barnbarn..

Morfar, fotbollsnörden, ägnar en hel del av sin tid framför tvn, koncentrerat tittande på sin favoritsport. Idag gjorde jag honom sällskap. Sen min ungdom, då jag och min lillebror åkte till Ryavallen för att se på match, så har jag faktiskt ett lag " i mitt hjärta". Laget hade chansen att ta hem guldet i förra matchen. Hemma på Borås Arena. De misslyckades och i dag var det seriefinal. Elfsborg -Malmö.

Vad händer? "Supportrar"  från först Elfsborg och sedan Malmö tänder på pyroteknik och ställer till bråk. Så mycket att andra halvlek fördröjs med en timme!  Supportrar ska väl ändå vara föredömen och jobba för att idrott ska vara idrott och inte en plats för att få utlopp för en massa jäkelsksp?!

Blev så förbaskad på allt spektakel, så det kändes som om att det var helt oviktigt att Elfsborg blev snuvat på guldet, tack vare en tveksamt dömd straff.

Men ett stort föredöme fanns på planen, lagkaptenen i Elfsborg, som gick ut och försökte få sina "supportrar" att lugna ner sig. Vilket tyvärr misslyckades.

Funderar på vilka mina föredömen är: Tveklöst; Mormor och farmor!

28 kommentarer:

  1. Jodå, föredömen har jag och har funderat mycket över detta genom livet. Och för mig är det både min pappa och mamma som varit föredömen. Och från döttrarna fick jag nyligen höra att jag och deras pappa var föredöme för dem- Vi bland några andra. Glädjande. Har också fått höra av gamla elever att jag är ett föredöme . (Var ju en tid sedan jag jobbade i skolan, men har kontakt med många gamla elever än idag.) Har känts varmt i hjärtat.
    Ja, tänk på denne man med bollen. Inte direkt ett föredöme i detta sammanhang.
    Kram

    SvaraRadera
  2. Hej! Svårt att kommentera. Vet inte om du ändrat inställningar.

    SvaraRadera
  3. Var jag som blev anonym

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blogger är bedrövlig! Kan blogga med mobilen.. men inte kommentera. Härligt att få så fina kommentarer! Kram

      Radera
  4. Alltså ärligt talat så tycker jag nog att 1. mannen borde ha bett om lov att få låna de större bollarna och 2. du borde ha sagt till när han sköt bollen över stängslet och inte hämtade den. Säger man inte till vet karln ju inte att han agerade fel. Så han fortsätter vara ett icke-föredöme... Det är ungefär samma sak när man "inte vågar" att klaga på restaurangen när maten är kall till exempel. Jag menar, säger man inte till tror ju kökschefen/kocken att maten var varm och bra.

    Jag förstår dig helt och hållet efter matchen i Malmö idag. Ryavallen och Elfsborg för mig är Anders Svensson, en fotbollsspelare jag älskade, vilket inte alla gjorde. Vad som hände på Malmö Stadion förvånar mig inte ett dugg. Vi pratar ju Malmö. Med detta sagt har ju liknande händelser inträffat på Tele2 arena och Friends också. Förstår inte hur man smugglar in dessa pyropjäser. Man får ju inte ta med sig väskor på arenor längre, men hur f*n smugglar man in dessa pjäser. De är ju inte så små heller. Å att sätta eld på skyddsnätet - nej, usch! Dålig kontroll?! Vet faktiskt inte, men jag håller helt med dig. Straffen var en tidig julklapp av domaren enligt mig, som såg highlights på tv.
    Nu förlorades inte guldet idag utan mot Degerfors förra veckan, men ändå.
    Måste säga att det spelade mig ingen roll vem som tog hem SM-segern idag. Hammarby var ju avsågat sedan länge;-) Om man ser på segraren med ett "internationellt öga" så tror jag att Malmö har större chanser att avancera i Europaspelet än vad Elfsborg har. Tyvärr är det ju ofta en pengafråga om/hur man kan/vill värva nya spelare, och där är Malmö starkare än Elfsborg efter försäljningen av bland annat Hugo Larsson till Frankfurt. Tyvärr är det den bistra verkligheten. Hoppas bara att Malmö inte blir en lika eländig slagpåse som Häcken blev i år. Det var/är ju pinsamt. Det gäller både Häckens herr-och damlag.

    Synd att du inte hade ett bra förhållande till din pappa. Så trist. Ett barn ska inte behöva vara rädd för sin förälder. Ja, du lär tyvärr inte få svar på alla dina frågor som du troligen ältar än idag. Kan bara säga att jag absolut inte var rädd för min pappa, men visst fick jag en och annan örfil (som jag förtjänade om jag tänker efter). Som vuxen blev han till min förebild, inte minst vad gäller fotboll. Han var en fotbollsspelare på hög nivå. Han hade såklart önskat sig en pojke som skulle gå i hans fotspår. Men så blev det ju inte. Å på den tiden fanns det ingen tjej-/damfotboll. Men han kickade bollar mot mig, där jag var målvakt. Målet var terrastrappan. Dessutom blev jag maskot i hans fotbollslag.

    Sorry! Ditt inlägg väckte bara så många minnen...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grattis till din fina pappa-relation, som gett dej möjligheter i livet.'
      Håller helt med dej om att Malmö har större chanser i Europa-spel.

      Radera
  5. Jag håller med dig om matchen. Skulle kolla men strulet gjorde att jag blev oengagerad och besviken på publiken och slutade titta. Något måste göras, det har spårat ur.

    SvaraRadera
  6. Jag har fått för mig att förr i tiden var mannen i husen sträng. Jag vet inte så mycket om min farfar, han dog 1946 och lämnade farmor med 5 barn på en gård. Men jag vet att då han körde ut i skogen så låste han skafferiet. Farmor var en vass dam, som jag var rädd för.
    Däremot så var mormor och morfar underbart snälla. Mormor är min förebild. Mamma var enda barnet, Jag var mycket hos dem, så det var jobbigt då de gick bort.
    Mamma och jag är ganska tajta, däremot så har jag inte mycket kontakt med pappa, tjuriga gubbar. Efter det att Stefan och jag köpte gården utav honom så har det slagit slint i skallen på honom. Jag/vi har bra relation med Therese och Sofie och deras familjer, fast Sofie och jag är väldigt tajta.
    Ny vecka och några aktiviteter står det i almanackan. Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Borde bilda en klubb: Döttrar med tjuriga gubbar som pappor... eller min pappa var nog mer arg och skrämmande än tjurig....

      Radera
  7. Jag tittar aldrig på fotboll, intresset är verkligen på noll där. Men jag har ju hört och sett klipp om hur många åskådare beter sig. Jag fattar ingenting... Säg mig en enda annan idrott, där liknande saker händer under tävling. Varken lagsporter eller individuella tävlingar har sådana vansinniga supportrar.
    Måste fundera lite på förebilder. Mina var nog mina föräldrar. Synd att jag inte förstod att tala om det för dem när jag hade dem i min närhet. På riktigt, alltså. Inte utbasunerande i någon social mediekanal, för att få hejarop i etern.
    Far-och morföräldrar har jag inget minne av.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klok tanke, att låta bli att basunera ut hur bra de var, i sociala medier. Var ju många bilder på "fantastiska " män igår. tror att alla hade sina sidor.,

      Radera
  8. Dina inlägg sätter ofta igång tankar hos mig - känner igen mig i mycket.

    Min pappa då, jag han var väl ok. Såsom föräldrar är, goda egenskaper och sämre egenskaper i en mix. Precis som alla människor m.a.o.
    Lägger märke till ett annat språkbruk idag jämfört med förr. I sociala medier så ska det hyllas, papporna är underbara, barnens förebilder och hjältar.
    Njae - så skulle jag aldrig uttrycka mig om mina egna föräldrar. Däremot kände jag mig älskad. 💕
    PS Har nog egentligen aldrig haft några förebilder i livet. DS
    Barbro

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kände mej också älskad, framför allt av mamma. Men hon var överbeskyddande och bekräftelsekrävande , så jag nästan kvävdes....

      Radera
  9. Jag hade inte mycket kontakt med min far, då han valde bort mig när han skaffade ny familj ... har därför aldrig gillat de här dagarna när man firar far (gäller även min mor, som också lämnade mig).
    Jag såg inte matchen, men hörde om den på nyheterna ... verkligen ett oskick att sabotera matchen så!
    Angående mannen som lånade bollarna, så tycker jag han bar sig illa åt! Han borde fråga om de fick låna bollen och han borde verkligen ha hämtat bollen! Jag är lite förvånad att du var tyst.
    Ha en fin måndag!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyckte att det var OK att låna bollarna. de låg ju där bara. Men att inte hämta tillbaka! När jag såg bollen, så var mannen och barnet en bra bit bort...

      Radera
  10. Den mannen borde du gett en knäpp på näsan! J-la gubbe, så gör man väl inte?
    Och matchen igår 🤨så dåligt beteende av ” supportrar”. Varför vill man förstöra för sitt lag? Straffen var ju mer en tveksam. Tråkigt i en guldmatch!
    Glad måndag! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycks mest vara bråkstakar! Mannen, han var dessutom "utlänning". Fast pratade svenska med sin ( gissningsvis) barnbarn. Och anmärker man på "utlänningar" så kan man ses som rasist! : )

      Radera
  11. Kul med barn som rör på sig! ,-) Det gjorde så gott som alla förr, men nu .....
    Sabotage på matcher, inte ställer de upp för egna laget inte! FY så dåligt!!
    Förebild...min farmor var otroligt snäll likaså min morfar. Men hade ingen direkt kontakt, farmor såg jag bara vid ett fåtal tillfällen. Och morfar fick jag inte störa för min mamma..
    Skulle varit intressant som du skriver att fråga "hur blev det så här"
    Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera
  12. Hjärnsläpp, skulle ju kommentera mannen. Vilken oförskämt person!, Det var riktigt dåligt, och håller med dåligt föredömme för den lilla pojken. Så där gör man ju bara inte!
    Ha det fint KRAM igen Primrose ,-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, man skulle gärna vilja ha en dialog med föräldrarna , nu när man är gammal. Tyvärr skulle de nog bli ledsna båda två, för jag skulle ta upp saker som inte vore till deras fördel. Men det kanske var så man var på sextiotalet....

      Radera
  13. inget bra föredöme... frågade han ens om lov?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nix, bollarna låg på multispotplanen. Han kunde ju rott att de var "allmänna"... eller knappast... han hade säkert varit där innan... Men det var mest att han inte hämtade in den han sparkat iväg som retade mej...

      Radera
  14. Jag gillar att du skriver rakt upp och ner, som det är, som det var.
    Personligen hade jag det bra med mina föräldrar och jag var verkligen det man brukar kalla pappas flicka, Men givetvis, generationer är olika. De som var föräldrar på vår tid när vi var unga, så hade ju också fått sin prägel av sina föräldrar...
    Jag förstår att du gärna skulle ta upp det som ligger oförklarat. Man vill ju veta, man vill ju säga sin åsikt.
    Få en slags rättvisa. Men ibland får man inte det, utan får leva med det och se till att man inte gör samma misstag som de gjorde. . Lätt att säga förstås.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite sent... men tanken finns

      Radera
  15. Det var tråkigt att läsa om din dåliga relation med din far, som ändå fysiskt var närvarande men inte var någon förebild. Jag har inte haft någon fadersfigur alls i mitt liv. Min pappa besökte mig kanske två gånger om året, jul och födelsedag, och först när jag var vuxen lärde jag känna honom en aning bättre. En styvpappa hade jag ett par år, men honom har jag inget bestående minne av alls, jag var åtta år när han försvann lika försynt som han kommit. Det har ju gått att leva utan en närvarande far men visst är det önskvärt, I min familj upprepar sig tyvärr historien, min dotters pappa bodde kvar i Finland och trots löften besökte han henne nästan aldrig. Barnbarnen har olika pappor, ingen av dem finns med i familjens liv. Jag har nog inte riktigt tänkt på hur tokigt det låter när jag skriver ner det. Som att man bara levt ett halvt liv hela livet! Tack o lov har andra förebilder funnits, i mitt fall var det min mormor.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tur att mormor fanns. För oss båda.

      Radera
  16. Men vad är det för fel på folk? Hur man man låna en boll, sedan sparka bort den och inte hämta den. Det finns verkligen vuxna som inte är vuxna utan i stället usla förebilder. Hur ska barn lära sig då?

    Det är så sorgligt att det ska gå till så på fotbollsmatcher. Jag tror att väldigt många har missat vad det är att bara supporter. Minns när vår dotter varit på match i Malmö och en av motståndarsupporterna spottade på henne. Det var femton år sedan och inte har det blivit bättre. Suck säger jag bara.

    Kram och god kväll!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas