lördag 13 april 2024

Lördag... igen

 

Det känns som om våren är extra tidig i år. Det är bara mitten av april, och blåsipporna har snart gjort sitt. Kollade på svärmors blåsippsplanta idag, då jag gick förbi. Förr fanns det flera plantor i sluttningen mot diket. Numera är det bara en kvar. Men den tycks livskraftig. Plantan har skugga nästan hela dagen, så därför är det en "sen bloomer". En av årets sista. Och ett fint minne av svärmor Ingrid.


Gräset har blivit grönt.  Snart dags för ansning/klippning. Inte här vid fågelbordet, förstås, för där är det fortfarande full aktivitet. Idag hade vi glädjen att ha herr och fru steglits på besök ( längst ner på bilden). Hopplöst att ta bra bilder med mobilen genom köksfönstret. Men bättre så, än att hämta systemkameran ( som kanske inte ens har batteriet laddat), för då kan de sällsynta gästerna ha hunnit försvinna. 

Bofink, gulsparv, de stannar kvar. Bergfinkar har vi haft på besök, hade fortfarande ett par kvar idag. Men de drar norrut, innan de slår sig till ro för häckning. 

Sädesärlan var framme lite senare. Dock inte för att picka frön. Nej, där är det animaliska produkter som efterfrågas.  En del sådana finns att tillgå. Årets första lilla fästing-nymf kröp över min hand idag.  Den fick inte chans att bita sig fast. Vet inte om den  duger till fågelmat....


Igår regnade det hela dagen. Blev ingen längre promenad, än en liten runda i närmaste omgivningen. Idag fick det bli dubbelt upp i stället. Långpromenad alltså. 
Reagerade på hur otroligt mycket vatten det är i  bäckar och diken.  Oftast brukar våren vara torr, och  grundvattennivån låg. Så är det inte detta år. På gott och ont. Mest på gott, inbillar jag mig....

 
Var i valet och kvalet om vägvalet på ett ställe. Vände först in på en stig, som skulle ge några kilometer kortare väg. Men där var så halt och slipprigt, så att jag insåg att det var betydligt säkrare och snabbare att hålla mig på skogsvägar hela tiden. 

Det är verkligen härligt att gå i rask takt. De gånger ryggen tillåter det. Man funderar så bra då. Nu när jag är tillbaka i skolans värld i högre grad än på länge, så funderade jag ut hur jag skulle lägga upp veckans båda no-lektioner. Kom på riktigt bra lektionsupplägg. 
Det är många lektioner som jag planerat gåendes, under årens lopp.


Funderade också en del kring Znogges blogginlägg idag, om vad man skriver och inte skriver på sin blogg. Eller visar. 
Det är naturligtvis upp till var och en.   Själv har jag varit ute på hal is flera gånger. Fick ju en skriftlig varning en gång i min bloggs "barndom". Det var 2009. Har flera gånger under senaste tiden läst i lokaltidningen om lärare som fått skriftliga varningar, och varför. Om min varning stod det ingen i tidningen. Varför jag blev varnad? för att jag skrev att det märktes tydligt på skolan, att två elever var sjuka. En sanning! 
Någon som inte gillade ( gör fortfarande inte) såg detta och skickade till skolchef... 

Själv fattade jag inte att det var så allvarligt att bli varnad...

Så visst kan det finnas skäl att vara lite mer anonym än vad jag varit under min bloggtid; det finns folk som vill en illa, och tar minsta chans. 

Samtidigt så är det svårt att vara anonym idag; man kan spåra upp alla via nätet, i alla fall alla vuxna som inte har skyddad identitet.  Nä, jag bjuder på mig själv både vad det gäller bild och text. Samt på dem som är viktiga för mig, i viss mån. Men visst finns det en hel del som jag aldrig skulle skriva om, och var den gränsen går, det är ju upp till var och en att bestämma. 

Tror att jag har full koll på vad ni heter och var ni bor, alla ni 15-20 bloggvänner som jag anser mig ha. De allra flesta har jag också fått se på bild. Men de fåtal som inte visat sig, de är jag förstås extra nyfiken på. Även om jag tror att ni ser ut som folk gör mest.


Skulle egentligen åkt till Jönköping ikväll och lyssnat på Fredrik Lindström och om svenska dialekter. Men det blev inställt. Förhoppningsvis återkommer föreställningen vid ett annat tillfälle. Nästan lite gott att få en "ledig" kväll. Det har varit otroligt mycket under flera veckor. Och kalendern är rätt fulltecknad framöver också.


En fin vårdag idag. Har trilskats lite med kirskål och knölklocka i rabatterna i eftermiddag. Det gäller att påbörja det kriget tidigt på våren. Då har man en chans att hålla de oinbjudna växterna i schack under sommaren.

Njuter av det gröna gräset utanför fönstret. I morgon ska det visst bli friska vindar. Gillar egentligen busväder, bara det inte är så busigt att  det blir farligt att vara ute. 

Dags att fixa en paj till kvällsmat. God lördagskväll.



24 kommentarer:

  1. Minns 2018/2019 där hela Sverige gnällde att grundvattennivån var farligt låg. Det kan man verkligen inte påstå i år. Så teoretiskt borde alla vara glada och nöjda;-)
    Hur anonym är man på en blogg? Det är man inte. Att ta reda på bloggarnas namn och adress är en baggis, däremot kan jag förbli anonym vad gäller mitt utseende. Utseendet har ingenting med blogginnehållet att göra och det är irrelevant. Anser jag då. Men vi tänker ju alla olika.
    Znogge tillsammans med KajsaLisa är för mig de mest anonyma personerna jag "känner" (läs: är totalt obekant för mig). Vet att KajsaLisa är undersköterska och gissar att Znogge, precis som du, lär lärare. Men hon är betydligt mera PK än vad du är;-) Blev riktigt förvånad att hon la upp sina nyfödda barnbarn på bloggen. Helt olik Znogge.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ÄR intresserad av hur folk ser ut. Knäppt kanske..

      Radera
    2. Politisk korrekt vet jag inte men jag vet att man som kommunalt anställd kan granskas ganska så hårt. Då väljer jag att förhålla mig till det. Om det är någon som kan få en blåslampa i baken så är det lärare. För övrigt är jag väldigt rak och tydlig och står för vad jag tycker och tänker, Våra barnbarn är alltid med på bloggen så där förstår jag inte vad du menar.

      Radera
    3. Vi följer ju inte varandras bloggar. Så, sorry att jag det kom som en överraskning att dina barnbarn "helt plötsligt" dök upp på bild.

      Hade i alla fall gissat rätt att du är/var lärare:-) Modigt av dig att blogga och lyckas med att förbli något så där "anonym". Det är väldigt bra jobbat!!! Har en känsla av att din "bloggattityd" är präglad eller har präglats av ditt yrke. Rätt eller fel;-)

      Radera
  2. Är fortfarande lite skärrad så nöjer mig med att önska en god lördagkväll! Eval8

    SvaraRadera
  3. Ja, vad en skriver och inte är ju upp till var ocjh en. Tänkte också lite extra idag på det Znogge skrev. Har alltid skrivit det jag velat, så även under våra år i Kina och har aldrig råkat ut för något negativt i större sammanhang. Och om en har en blogg och skriver så kan ju inte alla gilla det och hålla med. Då blev det ju för trist.Har dock ganska ofta sett att det är lätt att "jamsa med" i kommentarerna. Ibland finns det ju inte mycket att kommentera. Skulle önska att det ibland fanns en ruta att kryssa i att en läst inlägget.
    Hur personer ser ut funderar jag inte mycket på. Har visat både mig, maken, döttrar och barnbarn och många vänner. Helt ok. Ja, alltså för de som varit med. iIPeking hade föräldrarna gett sina tillstånd till att barnen var med.
    Önskar dig nu en fin helg.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Naturligtvis så visar man ingen som inte vill vara med.
      Man är olika.
      Och visst ska man kunna tycka olika på bloggen. Är ju det som av värde och blir intressant! Kram

      Radera
  4. Ang. fästingar så säger jag bara - usch- gillar dem inte!
    Ang. vattnet - bra! Mycket högre grundvattennivå i år än tidigare. Det behövs.
    Ang. promenader - jättebra för tankarna och för att lösa problem.
    Ang. vad man skriver på sin blogg - på min blogg får jag yttra mina åsikter och tyckanden, så länge det håller sig inom rimliga gränser. På min blogg tar jag också emot andras kommentarer och åsikter, även om de inte stämmer överens med mina. Jag tar däremot inte emot direkta oförskämdheter eller verbala hot. Det har hänt att jag har fått sådana (fast det nu var länge sedan). De blockerar jag och raderar jag numera. ( De är anonyma, så klart. Riktiga fegisar som inte vågar stå för vad de skriver).
    Ang. att visa sig på bild - det är inget jag gillar, men några bilder på mig själv i något blogginlägg finns det. Det är trevligt att få ett ansikte på den som skriver.
    Ang. busväder - jag tycker precis som du där. Jag gillar väder - av alla slag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi är rätt överens tycks det. Och väldigt kul att få ha sett dej på bild.

      Radera
  5. Kul att mitt inlägg väckte tankar. Sedan var det intressant att du blev varnad. Sanningen kan vara svår att ta för det var ju bara den du skrev. I min första klass hade jag en mycket speciell elev. Vid ett tillfälle var hen sjuk fem veckor vilket så klart var tråkigt. När det hade gått en vecka sade en elev "Fröken har du märkt hur lugnt och skönt det är när x är sjuk." Ja, det hade jag men det var bra att det kom från en elev.

    För min del är det ett enkelt val. Jag respekterar att alla inte vill finnas med på bild men barnen har givit mig tillstånd så där förstår jag inte vad BP pratar om. Barnbarnen är alltid med i min blogg men sonen håller sig gärna i utkanten.

    I dag är det mycket svårt att vara anonym och jag har inga problem med det egentligen. Samtidigt hade jag inte uppskattat om elever och föräldrar läst min blogg. Jobbar man med människor är en privat sfär viktig. Så tänker jag. Det behöver dock vara varken rätt eller fel utan det är upp till var och en.

    Nytillskotten heter förresten Esther och Edda <3

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart jag hade fel på Edda. Trodde ju på Edith. Kul med ovanliga, men svenskklingande, namn. Esther tycker jag är väldigt fint. Kram

      Radera
    2. Edda är ett gammalt fornnordiskt och isländskt namn.

      Radera
    3. Ovanligt! På malmödotternas gård finns det en tjej som heter Odda. Känns besläktat med Edda.

      Radera
  6. Låter ju som det perfekta sättet att komma på nya undervisningsidéer på - att promenera.
    Efter vår promenad runt Stomsjön igår så konstaterade vi att den gick i något för långsam takt (första gången vill man ju inte missa några (foto)detaljer i naturen).
    Verkar som om våra kroppar inte gillar att gå för långsamt, det går bättre om farten är något raskare.
    Trevlig söndag Anna-Lena!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Känner också så! Bättre att hålla lite högre fart. Funderar på om jag ska testa rundan i em. Maken ska ju kolla fotboll precis hela eftermiddagen.... Detsamma

      Radera
  7. Jag som precis har bloggat att våren ärsen ,.)) den är kanske tidig, men så kallt och blåsigt.Underbara vårblommor, blir glad.
    Ja för mycket vatten är nog bra.
    Det negativa med våren är fästingar och ormar. Jag bryr mig inte om ormen, men är mest orolig för hundarna.
    Får kolla in ditt andra inlägg, blev nyfiken där på grund av vissa kommentarer ,-)
    Just nu är jag snurrigare än vanligt, har haft krångel med att skapa en enkel blogg. Tror inte den syns ens.
    Kan du kolla. http://litenherre.blogspot.com
    Kram och ha det jättefint! Primrose

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska genast kolla.
      Hos oss är våren tidig. Kan vara annorlunda hos er. Tror att vi har ca 40 mil mellan oss... eller kanske bara 35 fågelvägen.

      Radera
  8. Intressant det där vad man lägger ut på sin blogg. Jag har skrivit ut mina barns och barnbarns namn förutom familjehemsflickan, som jag kallar för Lilla My, men det är sekretess. Att lägga ut bilder på familjen gör jag bara i de fall som jag fått lov till det och fotot ska vara godkänt. Är helt OK. När barnbarnen kommer upp över 20 år vill de inte alls vara med på bild längre och då får det respekteras.

    Du visar så vackra bilder i din blogg, den är härlig!
    Kram, Gerd

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, det blev ett engagerande inlägg som Znogge inspirerade till...
      Man gör som man vill med namn... men tror absolut inte att förnamn kan "skada". Om man inte lever skyddad förstås.
      Kram

      Radera
  9. Nu redan söndagskväll! Ett härligt inlägg med fina bilder!
    Läste också Znogges inlägg ... och hur privat man vill vara är ju upp till var och en, men att använda förnamnen tycker jag är helt okej.
    Ha en fin kväll!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Och engagerande inlägg! Kram

      Radera
  10. Missade att tacka för att du meddelade att Primerose bytt bloggadress. Besöker henne då och då även om mina bloggbesök numer blir allt glesare.

    SvaraRadera
  11. Fredrik Lindström var nyligen här i Falun också, ansåg bara inte att jag hade råd med föreställningen, sommar betyder extra utgifter om man vill hitta på nåt. Varning för vad jag skriver i bloggen har jag aldrig fått, jag är nog personligare än många andra men det mesta handlar ju bara om mig själv och berör inga utomstående så ingen kan klanka ner på mig. Jag blir förvånad nästan varje dag då jag får avisering om gamla inlägg, typ för tio år sedan, för tolv år sedan osv. När jag då läser blogginläggen märker jag att kommentarer kommer från vänner som jag fortfarande har kvar och då brukar jag tänka att oj, har vi varit bloggvänner över tio år. Tiden går fort. Jag behöver nog gå in till Znogge och läsa vad hon har för funderingar, jag har rätt nyligen börjat följa hennes blogg och går inte in varje dag.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas