onsdag 24 april 2024

Stopp!

 Har inte gått "Stockremmarundan"  på minst en månad. Det är ännu längre sedan som jag gick den från detta hållet, med en och en halv km tråkig asfaltsväg i början, innan man kommer till skogsvägen.

Den gamla bommen, som skogsägarna satt upp för länge sedan, och som ska stoppa trafiken att köra rundan på vägen, den var nedfälld. 

En skylt var uppsatt. Måste gå närmare och kolla!



Jag blev riktigt förbaskad. Till den plats som planerats vara ett industriområde är det ungefär 800 meter. Detta är en  väg, dock breddad av företaget, som en gång var den enda väg som fanns mellan byarna och som nu används av skogsägarna och som väg för promenader, jogging, bärplockning för närboende. En riktig gammal kulturväg.


Vid flera tillfällen har jag skrivit om den planerade torvbrytningen i närområdet. Ett finskt företag, Neova, fick tillstånd att bryta torv. Det var mer än tio år sedan. Tillståndet gällde i tjugofem år. Mycket har hänt på de tio åren, vad det gäller kunskap om våtmarkernas betydelse för natur och miljö.
Det multinationella företaget, Nexans, har överklagat beslutet. Därutöver har ett antal namnunderskrifter samlats in från oss som bor i närområdet. Ärendet ligger nu hos regeringen. I väntan på beslut, så blev det ändå en delseger för oss som är emot brytningen. Miljödepartementet beslutade om stopp för vidare arbete på området, tills dess slutgiltigt beslut är taget.


Så nu är vi många som hoppas att regeringen gör något som är rätt och riktigt. Ser till att de diken som är grävda, för att avvattna mossen, och som nu försurar de vattendrag som ger samhällsborna vatten, fylls igen. 
Det ryktas att aktivistgruppen " Återställ våtmarkerna" inom kort ska dyka upp och börja fylla igen dikena för hand. Önskar förstås att jag hade lite mer mod och vågat protestera mot dumheter i handling. Många spadar och starka armar behövs för att fylla igen dikena....Går förstås inte... men markera, det är bra det också...

 
Trots att maskiner arbetat under flera veckor att ta bort de låga träden, att  ta bort ojämnheter på marken och att gräva diken, så finns det fortfarande ett område på mossen, som inte är förstört. Därifrån hörde jag fågelläten, från både spov och någon andfågel. Mossen har varit häckningsplats för dessa fåglar under många år. Det borde den förstås fortsätta få vara.

Hoppas, hoppas att regeringen vågar sätta ner foten och visa att de gör något positivt, vad det gäller miljöarbete och miljötänk!

Ute snöar det. Inte så det lägger sig, men det faller tunga flingor från gråa moln. April! Önskar förstås lite varmare väder. Men det kommer till helgen, det är så utlovat. Och löften måste hållas....


Våren tycks vädret ändå inte få stopp på. Trots att det varit flera minusgrader under nätterna, så tokblommar vitsipporna.  Vitsippsmattor, så vackert!


Killen som gillar rosa, han gör gärna sin mormor sällskap ut bland blomstren. Har ni känt hur vitsippor i mängd doftar? K-P vet. ( De två sista bilderna är från igår. )


16 kommentarer:

  1. Rent allmänt är jag helt emot skövling av träd och har alltid önskat mig att modernatur tar en gruvlig revansch. Som asfaltbonde har jag ju noll aning, så jag googlade. På Neovas webbplats står det mera. Och det där med torv verkar vara väldigt miljövänlig eller hur man ska säga. ( https://www.neova.se/vad-ar-torv/sa-skordas-torv/)
    Sedan ser jag en massa vindkraftverk på en av dina bilder. Hade inte en aning om att det fanns så många nära dig. Trodde att vindkraftverk fanns uteslutande vid havet. Ooooops, jag och min mediokra allmänbildning;-)
    Rosa och ljusblå är färger som jag ogillar skarpt, oavsett om de sitter på en kille eller en tjej. Men bilden är härlig:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Färg är klar smaksak.
      Neova, jo de framstår som miljövänliga. Men torvbrytning ÄR allt annat än miljövänligt.
      Finns nog tjugotalet vindmöllor i vår kommun... på gränsen mot Gislaveds kommun. Fler på gång!

      Radera
  2. Ja detta känns inte alls bra. Tack för ett bra inlägg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas att man vågar stå upp för miljötänkande!

      Radera
  3. härlig vitsippebädd! Här har en liter allmänning försvunnit, gammal kyrkoväg, så är det, saker förblir inte detsamma.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vitsippor som täcken. Ljuvligt

      Radera
  4. Har kommenterat här, men det verkar ha försvunnit. God onsdagkväll iallafall! Eval8

    SvaraRadera
  5. Tack och lov för att du visade vitsipporna med en färgglad kille i ...annars skulle jag ha känt mig helt förtvivlad över skövlandet. Lycka till och hoppas ni får stopp på eländet innan alltför stor skada har skett!
    kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi hoppas ju att regeringen vågar sätta ner foten. Tillståndet som kom för mer än tio år sedan är utfärdat av länsstyrelsen, så det måste ju regeringen kunna ta tillbaka.

      Radera
  6. De där bilderna på torvbrytningen gör mig riktigt ledsen. Vill inte se sådant, och tyvärr har vi en regering som inte alls bryr sig om miljöförstöring och klimatförändring. De kan säkert skylla på någon annan också, den förra regeringen, t.ex. Vem som än har beslutat och genomför detta, så är det lika sorgligt. Bra att några agerar mot skövlingen.
    Vitsippebackarna är helt ljuvliga.
    Mina barnbarnspojkar har haft alla färger på sina kläder. Också klänningar och paljettkjolar. Härligt. Numera har de fallit in i de förväntade klädkoderna...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är så glad åt alla, unga som gamla, som vågar gå sin egen väg vad det gäller kläder.
      Vi har samma syn på regeringen och dess arbete. Tyvärr tycks det som även oppositionen fastnat i "skylla på den andre"-träsket. SÅ TRÅKIGT! Ni hoppas jag verkligen att regeringen vågar ta tillbaka länsstyrelsens mer än tio år gamla beslut. God kväll!

      Radera
  7. Börjar med den härliga bilden , killen som det hur vitsippor doftar, Antingen böjer jag mig ner, eller så får jag ligga raklång jag med, nyfiken blev jag allafall, för här blommar de i mängder ,-)
    Håller tummen för att regeringen gör rätt! Stop för detta elände, det är så typiskt för vissa att får de styra och ställa, behovet av att härska är enormt, på vilka vilkor som helst! HEJA er!
    Ha det fint , längtar själv efter värme ,-)
    KRAM Primrose ,-)
    Försökte länge igår att få in era adreeser som jag tittar in till, så svårt! Wordpress gick lättare, men till slut fick jag in även blogspot ,-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det doftar SÅ gott i en vitsippsbacke som ligger i solljus. Ska försöka få med mig maken till de jättestora fälten några mil bort, under helgen. Ha det gott! Kram

      Radera
  8. Grattis till en delseger i alla fall! Nu hoppas vi verkligen att regeringen fattar ett mycket klokt beslut så att det här spektaklet avstyrs en gång för alla. Det är helt enkelt deprimerande att se.
    Desto gladare blir man när man ser havet av vitsippor och K-P som lagt sig ner bland dem. Så ska våren och naturen se ut!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vitsippshav är helt fantastiska. De doftar så gott.Speciellt när solen skiner på dem. Ska försöka ta oss till de stora vitsippsfälten några mil bort, under helgen.
      Ja, nu väntar vi på att få ett beslut från regeringen. Ska bli spännande med klimataktivisterna också. Bara att se vad som händer... God Kväll! Kram

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas