tisdag 12 januari 2010

Iskalla innovationsidéer

Kaos rådde på no-lektionen. Ett härligt kaos. Delade in femsexans tjugofem elever i sex grupper. Uppgiften var att med hjälp av diverse volymmått, salt och snö hitta på ett eget experiment. Vilket engagemang, vilken innovationsförmåga och vilken delaktighet!
Det blev flera experiment per grupp. Värmeljus och mikroskop behövdes, visade det sig.

Det handlade om att smälta snö med hjälp av snö eller salt, att göra snö, att undersöka hur snabbt snö tinar - med eller utan olika hjälpande medel, att mäta upp hur mycket vatten det blev av en dl snö, att undersöka om snö väger lika mycket i smält som osmält tillstånd, att undersöka vad det döljer sig för smuts i snö.....




Ja, det var en kaoslektion som alla var nöjda med och där alla ansåg att de hade lärt sig något.
Även vad det gäller att formulera problem och skriva slutsatser.

Så nu är frågan vad nästa kaosexperimenttillfälle ska handla om..... får fundera ...
Oj, vad jag gillar dessa lektioner då alla är delaktiga och man bara känner hur arbetsglädjen sprider sig via positiva kommentarer ... alla är nöjda och positiva.


Fick åka till Småland för att köpa fikabröd till morgondagens konferens. Det är en av konsekvenserna av nedläggningen av affären. Nu är det ju inte mycket mer än en halvmil till Hestra, men det kräver att man har bilen med sig.
Kom på mig själv att köpa skivat bröd, skivad ost, skivad skinka..... och fundera på när gurkan jag köpte också kan köpas skivad.... : )) Visst är det bekvämt med allt det skivade .... när det började lanseras för 10-15 - 20 år sedan, då tyckte man att det var urfånigt. Idag tror jag inte nå´n tänker så.


Hörde på radion att socialdemokraterna i Borås kommun lagt ett förslag om att det skulle serveras en vegetarisk skollunch per vecka. Mest för att minska växthuseffekten....
Nu är det borgarna som styr kommunen - med hjälp av miljöpartiet - men denna gång gick miljöpartiet på sossarnas linje. Vilket tycks ha orsakat ett mindre kaos. Någon gammal ( ja, kanske inte äldre än jag - men mer okunnig) moderat hade yttrat att det skulle inte gå med vegetarisk mat som skollunch- barnen skulle bli för trötta då. Vilken gör mig trött i tanken - de som äter vegetariskt äter oftast en bättre sammansatt kost än de flesta andra. Själv tycker jag vegetarianmåltidsförslaget är lysande - inte bara ur växthuseffektssynpunkt, utan också att ge barnen möjlighet att smaka på goda grönsaksrätter en dag i veckan - och kanske få dem att tänka lite grönare.

Förstår ( jag har svårt att úrskilja och notera sån´t...) att många av mina bekanta gått ner en massa i vikt med GI-metoden. Visst är jag en smula avundsam ... MEN jag tycker också att det jag förstått av GI-idén, är ganska oetiskt. Frossa i kött och fett och inte äta basmat. Potatis och bröd ingår i vår grundläggande diet, det anser jag med bestämdhet. Så även om jag skulle BEHÖVA använda GI-metod för att tappa några kilo, så KAN jag bara inte - hela den tanken står i motsatsförhållande till min grundsyn. Så jag får väl fortsätta att vara avundsam, och fortsätta äta både kolhydrater, fett och proteiner.

Nu har jag hittat en BETT-kompis. Ska åka med Falköpings-Fredrik från U-hamn kl 4.45 på torsdag. Får nog testa energidryck frampå kvällen, för att orka minst 20 timmar. Det blir i så fall en ny erfarenhet - också.

Spinning var helbra - fick lite ont i ändan bara. Får aldrig upp respiration och transpiration på samma sätt på ett step-up/aerobicspass. Men visst ska jag gå på något gympapass i Dp också - får bestämma vilket nästa vecka. Men bara att konstatera - manmår väldigt bra om man får andas lite ansträngt en stund.... och därtill svettas ordentligt!

2 kommentarer:

  1. Visst är det roligt när eleverna vaknar, och man ser hur det lyser i deras ögon. Då är det en lyckad lektion =) Kul att göra experiment med snö.

    Ha det nu så kul på BETT, våra åkte dit under eftermiddagen...de verkade ha superroligt av det vi hörde när de gick på gaten =)

    SvaraRadera
  2. Snöexperiment är kul. Ni kan väl fortsätta med den smälta snön och testa flytkraft el dyl.

    Jag är inte heller så tilltalad av GI. Tror att man mår bäst av en varierad kost. Vad jag hört så behöver hjärnan kolhydrater. Maken testade Atkins ett tag. Visst gick han ned, men lukten av stekta ägg och bacon varje morgon, nej tack. I skolmatsalen brukar det finnas ett vegetariskt alternativ varje dag. Det finns trots allt en del vegetarianer. Då och då är det vegetariskt för hela slanten. Åt vegetariskt ett tag för att ta reda på vad som orsakade mina magbesvär. Slutade när jag kom på att det var bönorna.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas