tisdag 5 januari 2010

Varierad verklighet


Vaknade av att man nämnde Grimsås på lokalradion, radio 7. Vaknade direkt till medvetenhet. Det är ju inte så ofta man nämner vårt lilla samhälle i etermedia - och sällan i något positivt sammanhang. Senast handlade det om svininfluensan....

I morse handlade det om ICA-butiken. Den hade försatts i konkurs. Det var bara några veckor före jul som vi fick veta att affären var nedläggningshotad. Handlade där dagen före julafton och då var det väldigt tomt i hyllorna. I dag kom konkursbeskedet.

Hörde på radion att även pizzerian har lagts ner. Biblioteksfilialen fick stänga den 17 dec. Nu bor vi ju 3-4 km utanför samhället, och har väl inte använt varken affär, bibliotek eller pizzeria till fullo. Men det blir konstigt när affären - och även biblioteket- inte finns länge. Man har ju alltid haft möjligheten att gå dit på en ledig tid eller skicka något barn om man behövt något till undervisningen ( framförallt i no)- affären ligger ett par hundra meter från skolan. För dem som bor i samhället, för barn och gamla måste omställningen bli stor, även om det bara tar fem minuter med bil till Hestra, så är det långt för den som inte kör bil.

Syndabock???? Ja, det är väl många av oss. Hade vi valt att handla i den lilla ( lite dyrare )affären, i stället för att dra i väg till (billiga) ICA eller (billiga) Willys i Tranemo, så hade ju affären gått bra. De finns trots allt närmare tusen personer i Grimsås och byarna runt om. Det räcker gott för att bära upp en livsmedelsaffär.
Post och apotek har också funnits i den lilla affären. Nu försvinner det också.

Grimsås, med kommunens största företag, Nexans, håller på att förvandlas till en spökstad. Som tur är så är fabriken livskraftig, men den ligger i en värld för sig, Känns lite som "den förbjudna staden" för den som inte har sin arbetsplats där.
En brandskadad kiosk finns mitt i samhälle. Ingen tar ansvar för att riva den. Resterna av en nedbrunnen fabrik ligger kvar vid utfarten till Mossebo- där är det heller ingen som tar ansvar och röjer upp.
En stängd restaurangslokal finns mitt emot IKO. Affärslokalen kommer snart att stå öde, liksom bibliotekslokalen. I det stora huset vid torget finns bara en ungdomsgård som har öppet en eller två kvällar i veckan. Det finns en blomsteraffär - men jag måste säga att jag blev lite sur, när jag såg hur många "fröken- julblommor" som var köpta i blomsteraffären i Hestra i stället. Snälla,bevara det lilla vi har kvar.

Bilfirman med verkstad och mack går bra, så vitt alla vet -och många grimsåsbor har valt att köra Peugeot. Jättesmart - det är en bra bil och servicen som man får är alltid högklassig.

När jag flyttade hit i slutet på sjuttiotalet, fanns det två mataffärer ( fast Konsum la ner vi denna tid) + ett par andra affärer med smått och gott och användbart. På den tiden var Grimsås ett väldigt livskraftigt samhälle. Hoppas att man orkar komma igen och skapa ett mer levande samhälle igen. Jag hjälper gärna till i den mån jag kan.

Var i Gällstad en sväng på förmiddagen. Kände att jag ville ha något nytt.... Hittade en rutig, färgglad skjorta... Jag var också inne i ICA-butiken. Där var det fullt med folk och lång kö till de båda kassorna. Och detta trots att butiken är av samma storlek som Grimsåsbutiken.

Verkligen en varierad verklighet, jämfört med nästan alltid kundtomma GrimåsICA. Kul att nå´n affär går bra - så vi inte bara är hänvisade till de stora butikerna. Kvantum går väl an, men Maxi tycker jag är vidrigt. Man hittar INGENTING för det finns sådana massor av ALLTING. Tycker att det är helt oetiskt, med tanke på hur mycket som man sannolikt måste slänga för att det blivit för gammalt - eller inte ens det -utan för att bästa före datum ha gått ut. VARFÖR REAGERAR INGEN PÅ DETTA SLÖSERI MED JORDRESURSER?

Stora ICA självt borde också vara del i detta, värna om de små butikerna, som är mycket mer miljövänliga på många sätt, än vad de stora komplexen är.

Tog mig själv i kragen - fick ta hårt - och tvingade mig ut på en promenad.
Tomtarna har fått gå och gömma sig idag, efter 16 dagars framträdande. Skönt att bli av med dem. Ljusstakar och juldukar får väl vara kvar ett par dar till. Amaryllisen är nästan lika fin som den var under juldagarna. Amaryllis, den blomman tröttnar jag aldrig på.

3 kommentarer:

  1. Vi har varit med om samma öde här i Broaryd. Men vi bor ju också 4-5 kilometer därifrån. När jag åker till mitt jobb åker jag åt andra hållet så det har inte blivit att jag åkt den milen till affären under de år jag jobbat där jag är nu. Synd!! vi har blivit av med en bank, den startade sin verksamhet på orten, men den flyttade sitt huvudkontor till Hyltebruk istället. Kemikalieaffär, post och blomsteraffär kombinerat med café har slått igen. Det är för ledsamt när det går åt det hållet. Vi skulle ha en bättre sammanhållning på mindre orter! Maxi är en stooor affär, där det säkert slängs mycket av allt.

    Biblioteket finns tack och lov kvar än!! Men det beror på att det är en eldsjäl anställd där, hon är fantastisk!!

    Mina tomtar och annat pynt plockades ned igår. Men jag har också kvar juldukar och jlusstakar, både levande och elektriska. Vi behöver fortfarande mycket ljus

    SvaraRadera
  2. Vår ICA-butik finns kvar och verkar gå bra. Handlar ofta där. Senast för en kvart sedan. Tycker också att stora affärer är vidriga. Kvantum är OK men Citygross kan man gå vilse i. Men de har bra saker.

    Har inte haft några tomtar framme. Lampor och ljusstakar låter jag vara kvar ett bra tag. Det är tillräckligt mörkt här på landet ändå. Fast maken går runt och släcker. Han är väl lite ljusskygg av sig.

    SvaraRadera
  3. Jag måste bara le åt din make, Inga. Han måste vara superhäftig. En ljusskygg, superpraktisk knutte - så ser jag honom i din beskrivning....Låter ganska så unikt :))

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas