söndag 28 februari 2010

Hästar hoppade högt

Det var 12-14 år sedan som jag besökte Göteborgs hästshow senast. Det var när döttrarna var i tonåren, som vi brukade åka med dem dit.
I år undrade äldsta dottern om jag ville åka med igen. Jag var inte så svår att övertala.
Hästhoppning är vackert och spännande. Hästarna i sig är vackra, de blomsterrika inramningen ännu mer estetiskt tilltalande.
Vi var på plats tidigt och hann gå på mässan en stund innan första tävlingen kom igång. Det som intresserade mej mest på mässområdet var uppvisandet av olika hästraser och hur man kunde använda dem. Ardennern är ju bara så fin, den påminner mig om min barndom. Då använde min pappa den i skogen och på åkern. Det är roligt att se att man fortfarande använder arbetshästar på sina ställen.
Tinker var en ny bekantskap för mej. Det är en ras som kan användas både som arbetshäst och ridhäst. Mycket fin den också.

I första hopptävlingen kunde J se sin syssling, Kim Krogh, rida ut som första startande i Young Riders finalen. Hon och hennes häst gjorde en felfri runda och placerade sig sedan fyra i omhoppningen. Kul att kunna vara lite stolt över sina släktingar, trots att man aldrig träffat vederbörande. Bara mamma och morfar hennes.

Efter ytterligare en tävling och en uppvisning, kom så världscupsfinaletappen. Roligt att se att flera av de gamla rävarna var med, Beerbaum, Whitaker, Bengtson..... Svenskarna var väl inte så bra, om man undantar Fredriksson. Men spännande är det när någon är felfri och det bara är något hinder kvar. Det är alldeles knäpptyst i stora Scandinavium, så faller en bom, och ett gemensamt nej kommer samstämt när den, hos publiken, hållna andan släpper.
Tjejen Kürstner som vann, var en riktigt tuffing. Oj, vad fort det gick i omhoppningen. Man tror då att det är en ung tjej som sitter på hästen och blir ganska förvånad, när storskärmsbilden visar en bild på en medelålders kvinna.
Det är ju en sak som jag verkligen uppskattar med ridsporten, män och kvinnor tävlar på samma villkor och bäst före datumen på ryttaren - den är synnerligen töjbar.

OS går mot sitt slut. Borde fira i morrn. Då kan man äntligen få slå sig ner framför Tvn och titta på ett normalprogram som "Mästarnas mästare" eller "På spåret". Fler Tv-serier, svenska och danska startar också inom kort. De känns bra att veta att om man vill, så kan det finnas en timmes TVavkopplingsmöjlighet. Nu har det bara varit OS,OS, OS......




2 kommentarer:

  1. Ja, det är riktigt trevligt och spännande att sitta i publiken på Scandinavium när häst med ryttare rider banan. Det är som du säger andäktig tystnad i hela arenan...Vi har varit där en gång och det var så roligt att få uppleva det live.

    Tinkerhästen är fin tycker jag.Men nu får det inte bli fler hästar här...de är på väg att studera och jobba på andra håll nu. Men visst är hästar otroligt trevliga djur att ha och göra med, samt vackra att titta på.

    SvaraRadera
  2. Vi hade också en ardenner när jag var liten. Han hette Svante. Har aldrig varit på Göteborgs Horse Show, men jag såg lite på TV.

    Nu är OS slut i rutan, men vi ska ha lite OS på våran World Tour den här veckan.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas