tisdag 12 oktober 2010

Galna gåtor

Mina elever har för tillfället fått dille på gåtor. Jag köpte hem en nyutkommen liten gåtbok ... ja den heter "Lilla gåtboken"... efter tips vid bokgenomgången på Mediapoolen.
Barnen står på kö efter denna bok, och alla vill läsa några gåtor högt ur boken, så de andra får gissa. Stående långt bak i bokkön har flera löst gåtsuget genom att låna gåtböcker från bokbussen eller ta med hemifrån.
Gåtorna är verkligen av skiftande kvalitét och svårighetsgrad:
"Till vilken film behövs det mest toapapper?" Rätt svar: Ali Baba och de 40 rövarna. Härligt för en 3-4a när de fattar den gåtan.... för det är inte superenkelt.
" Vad blir det om man korsar en lärare och en vampyr?" Första gissningen var "en rektor" men det var inte rätt. "Ett blodprov" var det rätta svaret.
Sista gåtan för dagen löd: "Vad kallas det när gamla människor tar en promenad?" En påläst elev visste det rätta svaret "Antikrunda".
- Nu ska jag gå hem och ta en antikrunda, sa jag..... men då sa eleverna .... SÅÅ gammal är du väl inte ....
Så det blev ingen antikrunda .... inte heller en femtiotalsrunda.... för jag hamnade i det som en gång var ett grönsaksland, och höststädade där i stället.
En tupplur blev det sen och därefter fick jag veta att jg ska ta hand om bildlektionen i morrn, och min nyvakna hjärna fick då en idé om höstlövsuppgift... så jag tog en cykeltur och hittade alm, lind, lönn, ek, hassel, rönn och asplöv att använda till detta.
Händerna blev till isbitar, för under min korta tupplur så hade den smålumna höstluften övergått i näranollkyla. Dags för vantar, alltså.
Träffade en av byns jägare och han berättade att byns jättejaktlag inte fått en enda träff idag. Det är så bra väder, så att älgarna hör varenda rörelse och springer och gömmer sig. Och jag som inte har fattat detta med avskjutning och skador och att en älgstam som för två år sedan var starkt decimerad nu ska ha uppnått ett för stort antal individer igen, tycker att det är bra.
Vi har älg och skogsdjurstema i klassen denna vecka. En grupp elever ritade en älgtjur i naturlig storlek på en yttervägg .... imponerande.... Andra ritade sina älgar på asfalten ... blev också fint och stort.....
Rosen på bilden, den fanns i grannens trädgård i Halmstad. Såg genast att den blomman är en bild av hur jag ser på mig själv .... lite sliten i bladen, men öppen och full med idéer trots detta.
Jag gillar den bilden......

2 kommentarer:

  1. Gåtor är mycket trevligt. Man lär sig nya saker hela tiden
    Den med antikrundan har jag själv berättat ett par gånger, alltid med glada skratt och utrop.

    Härlig liknelse, du är en öppen människa full med idéer, men jag håller inte med om sliten i bladen...du är inte så sliten alls. Mycket kvar att ge av ditt klorofyll...

    SvaraRadera
  2. När man blommar som du, syns inte de slitna bladen. Roligt att rita älgar på väggen. Kul med gåtor. Bra för tankeverksamheten också.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas