fredag 29 oktober 2010

Klorofyll kulör

Grönt -alltså. Och ursäkta att bilderna inte är så gröna .... de kommer från en grön park i och för sig ... men inte Green Park utan Regent´s Park.... och ska rätt vara rätt, så hör svanen hemma i Hyde Park.
Iallafall..... nu har vi fått godkänt vårt första Grön Flagg projekt, och vi väntar ivrigt på att få den gröna flaggan och under lite festliga former hissa upp den i vår flaggstångs topp.


Det är tack vare Inga, som vi nu är kommunens första Grön Flagg-skola. En förskola hann före oss i spurten, men det får vi bjuda på. Under närmare ett år så jobbade vi med tema Kretslopp. Det tog lång tid att bli klar med de olika målen, mycket p.g.a. att Tranemo kommun bytte ut sin gamla återvinninscentral mot en ny fräsch... och den hade vi som mål att göra ett studiebesök på.

I går var jag tillsammans med en kollega på FANTASTISKA Navet i Borås på en nätverksträff vad det gäller Grön Flagg. Bara fikan på Navet brukar vara en njutning.... gott bröd, olika ostar, salami, grönsaker.
Sen hittar de ansvariga alltid på en massa roliga events. Först fick vi en lapp på ryggen - något som fanns i den nya miljöutställningen var skrivet på lappen. Det gällde att lista ut vad det var... och under tiden man gjorde det så kom man i samspråk med flera av de andra deltagarna. Kul!
På min lapp stod det "Fairtradekaffe". Snacka om att det tog tid innan jag kom på det....
Efter fika och rygglappsmingel så gjorde Navetpersonalen en dramatisering. De gör de alltid i samband med de olika temana de har, och de är riktigt duktiga.
"Vem vill bli miljonär" dramatiserades inom miljötemat. Carl von Linné personifierades och vann sin miljon... fast inte utan problem. Under tiden fick publiken veta att det bara kostar 4 öre mer per kopp om man väljer att dricka KRAV-märkt kaffe, att det mest miljövänliga sättet att ta till vara norsk fjordlax är att skicka den till Kina och låta den billiga arbetskraften handfiléa fisken, att det går åt två kg fisk för att föda upp ett kg odlad lax ( sanslöst!), att köttkonsumtionen ökat med 40% under de senaste 15 åren ( också konstigt med tanke på att antalet vegetarianer ökar) samt att vi slänger ungefär 20% av den mat vi handlar till hushållen ( mest frukt och grönsaker).
Bland annat. Nyttig kunskap som vi måste sprida vidare - för att FÖRSÖKA få folk lite mer miljöansvartagande. Man har ju alltid ett val... och ibland får vi nog ta och välja det lite dyrare, det som är bra för miljön. Fast det är svårt, det är jag den första som medger.


En stor del av träffen bestod förstås i att kommunicera med representanter från andra Gröna Flagg skolor. Det var bra att få lite nya idéer och infallsvinklar och det var också bra att få bekräftelse på att vi gjort ett bra jobb i vårt första projekt.

Det är en styrka att ha skolledningen på sin sida, det fanns ( också sanslöst) skolor som kände att de inte hade något stöd hos sin rektor.

Nu är det höstlov för barnen - och vi ska jobba två dagar. Dag nummer två ska vi planera nytt grönt tema. Tror att det lutar åt "Livsstil och hälsa". Ska bli kul att komma igång med det gröna arbetet igen. Hoppas och tror att vi påverkar eleverna i rätt riktning.... att de kommer att ta miljöansvar och förstår hur viktigt det är.

Tack Inga, allt detta är din förtjänst!

1 kommentar:

  1. Roligt att ni klarat av ert första Grön Flagg-tema. Lycka till med nästa! Livsstil och hälsa var vårt första, ett av de roligaste vi gjort. Måste redovisa vårt tema om konsumtion nu.

    Har varit hemma hela veckan. Nu börjar jag få upp huvudet över ytan. Skönt att vi är lediga hela nästa vecka. Ha en bra vecka!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas