tisdag 19 oktober 2010

Samhällssjäl/samhällsskäl

Kom in på frågan "Vad är det som utmärker ett samhälle?" på so-lektionen idag.
Fick ett antal bra förslag från eleverna.
- Det ska finnas en skola!
Checkade med kommunens alla samhällen/tätorter ( Syftet med lektionen var att se Grimsås plats i kommunen, och dess geografiska läge i förhållande till andra tätorter i kommunen)
Det fanns ett antal tätorter som inte hade någon skola.
- Att det finns gator, sa någon annan.
Ny check....en del av kommunens tätorter har mera genomfartsvägar än gator.
- Affär!
Finns flera som inte har, betydligt fler tätorter än de som saknar skola saknar affärer. Om man nu menar livsmedelsaffär ... och det var det som eleverna avsåg.
- Företag!
Bingo! Alla tätorterna har någon form av företag ... från enmansföretag ( bondgårdar t.ex) till stora Rexam i Limmared och ännu större Nexans i Grimsås.
- Fotbollslag!
Nästan bingo..... Vi kunde inte hitta något fotbollslag i Mossebo, annars var alla platser representerade.
För egen del så hade jag tänkt ut att en kyrka kunde vara en samhällets själ. Jag fick lotsa fram eleverna till att komma med just det förslaget.
Checkade och fann att Uddebo saknar kyrka ... men har haft missionskyrka.
Kom alltså fram till att för att skilja en tätort/samhälle från en by så ska två av tre F vara uppfyllda: Företag, Fotbollslag eller Församlingslokal.

Nu håller inte Wikipedia med, för de säger så här:
En tätort definieras i Sverige, Norge, Danmark och Finland som ett tättbebyggt område med minst tvåhundra invånare och där avståndet mellan husen är mindre än tvåhundra meter.

Men nu har ju inte alltid Wikipedia rätt, jag tycker att vår tätort/samhällsdefinition är mycket mer intressant. Och det ännu mer intressanta är att inget samhälle dör för att skolan stängs eller för att affären läggs ner. Finns det bara ett ställe att jobba på, en fotbollsplan eller en kyrka att mötas i/på, så finns det lösningar för resten. Vi har ett antal sådana, väldigt levande samhällen i vår kommun - och det tycks bli större och större samhörighetskänsla i den lilla tätorten, ju mer av samhällsservicen som flyttar bort.
Jag har inte på något sätt tagit ställning för eller emot nedläggelse av skolor eller livsmedelsaffärer i och med det ovan skrivna .... jag vet ju att folk kan uttolka det man vill av skrivna texter....Nej, jag ville bara visa vari samhällssjälen består ... eller kanske var det skälen till att kallas samhälle/tätort och inte by jag ville hitta kriterier för.

3 kommentarer:

  1. För mig är samhällssjälen eller för den delen byandan framför allt kopplad till de människor som bor och verkar i samhället/byn. Men visst behövs det mötesplatser som t ex församlingen, fotbollsplanen eller företaget. Hoppas det blev en bra SO-lektion. Vi hade en bra engelsklektion idag när vi spelade in eleverna som pratade om sig själva. Ska bli en photo story så småningom.

    SvaraRadera
  2. Intressant läsning och reflektioner. Det är så trevligt när man kan få eleverna att verkligen få aha-upplevelser. Jag tycker som Inga, själen är viktig för att få till ett samhälle. Och samlingsplatser behövs, om själen ska spira i samhällets tjänst...

    SvaraRadera
  3. Intressant ämne att reflektera över. Om jag fått frågan så hade mitt spontana svar blivit att ett samhälle är en ort med ett visst antal invånare. Hur många hade jag nog haft svårt att ange. Självklart så kan man ha många olika ingångsvinklar var ett samhälle måste ha för att kunna kallas för samhälle.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas