lördag 14 maj 2011

Efter Eire - Emils Eden

Efter Eire
Det blev efter Irland, som vi placerade oss i årets Schoolovision. Bakifrån räknat. Irland fick inte en endaste poäng i omröstningen. Vi fick fem. Även Slovenien belönades med fem poäng. Trodde ju inte att vi skulle uppnå förra årets resultat, då vi kom nia bland 32 länder, men tyckte att vi var värda en plats mellan tio och femton bland årets 28 bidragande länder.
Men, som jag tidigare skrev, vi blev ändå vinnare. Hela skolan har deltagit i årets upplaga, musiken utförs av enbart elever och alla klasser har varit med och röstat. Och genom detta tillägnat sig kunskaper om andra länder, olika kulturer, olika musiksound, engelska och argumentation. Samt en hel del mer....
Nu tycker ju jag att vi var värda en bättre placering än den tjugosjätte. Mest för att alla var med och för att eleverna skötte både sång och musik.


En schysst förälder filmade oss en vacker vårdag. Ljudet blev superbra, färgerna fina - men det var en stillastående kör som framträdde och det kommer man inte långt med i dessa flashiga tempotider.

Så det är ju frågan vad som bedöms; videon eller sången?Helt tydligt var videorna avgörande. Vinnande bidrag - från Tjeckien - har en förälder i klassen som har videomakande som profession. Den tjeckiska klassen från Brno, vann första året och blev tvåa förra året.

Andra klasser har kunniga lärare eller föräldrar, som lägger ner massor av tid på videofilmning och klippning. Så det är lite olika förutsättningar.

Kollegan Mika från Finland skickade igår ett mail, där han tyckte att om den roliga tävlingen ska fortsätta, så ska det vara med en videoupptagning från ett scenframförande .... så musicerande och framförande blir det man bedömer. Håller med!

Som jag tidigare framförde, skolan gjorde detta tillsammans, det blev en vinst för oss.

Jag som alltid ska problematisera undrar dock om ändå inte den lilla gruppen får till det bästa resultatet. Det ligger något i ordspråken "Ensam är stark" och "Ju fler kockar desto sämre soppa".

-Nästa år går vi på vinst, sa en av mina elever.

Ändras inte reglerna så behöver jag i såfall gå på videokurs - en månad minst. Eller lämna över allt till någon av de kunniga elever som finns - eller har funnits på skolan.

Gillar e-twinning - det har gett mig så många vänner runt om i Europa.

Om ett par veckor röstar vi fram bästa bilder i årets upplaga av "Snapshot of Europe". Förra året tog duktiga Grimsåstjejer hem två - av fyra - segrar. Vi har några riktigt proffsiga bilder i år också.


Emils Eden

Idag var det Öppet hus på Grimstorpet Örtagård. Emil, 10, guidade oss runt i den fantastiskt fina trädgården.


Det fanns många olika anläggningar i den vackert planerade miniparken. Lite här och där fanns det en soffa eller vilosten att slå sig ner på. Vilket kunde vara bra för C-E, som denna dag hade blivit så till åren kommen, som femtioåtta hela år.Ser man helheten, den ljuvliga trädgården och alla hästar, getter, hönor och fåglar som finns i omgivningarna runt om den härliga trädgården, så känns det som ett av alla de paradis som finns på vår jord - och i närmaste grannskapet.

Jag är förstås imponerad av Angelie och Claes som byggt upp detta Eden kring det gamla, vackra huset.

Man har också försäljning av div.plantor. Köpte både beige, orangestrimmig och röd tomat som ska hamna i växthus i Hjälshammar. Därtill ett par sorters gurka och några perenner. En fick C-E som födelsedagsblomma, en senblommande, ganska hög näva lär det bli.

Emil visade sin kanin och sen kunde vi köpa fikaav honom, i växthuset. Äpple- och rabarberkaka med vaniljsås, det smakade verkligen edenlikt vid den lilla dammen, där vattnet porlade så hemtrevligt.


Så alla ni som bor i närheten, ska ni köpa tomater, gurka, paprika eller nå´t annat till växthuset, åk till Emils Eden. Fina plantor till bra pris. Och så får ni naturupplevelsen. Nästa gång det finns chans att smaka Emils kaka, det blir när det är Öppen trädgård, fram i sommar.

1 kommentar:

  1. Vilket paradis! Dit skulle jag gärna åka.

    Alltid roligast att vinna eller åtminstone i övre halvan av resultatlistan. Det känns också värre när förutsättningarna inte är lika för alla. Ni får komma igen nästa år och slå alla. Då har ni blivit ännu bättre.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas