måndag 23 maj 2011

Stenhusskoldag

-Björn äger, sa några av pojkarna efter avslutad guidning på Torpa Stenhus.

Den superduktige, men något lomhörde mannen, hörde helt plötsligt alldeles klart.

Vem skulle inte göra det, när man får så uttalat beröm av ungdomar, som verkligen säger vad de tycker!


Vad kul det är att åka ut med så synnerligt trevliga, intresserade och frågeställande barn som jag hade med mej i dag.Trettiotre stycken 9 - 12 åringar .... Alla var så trevliga och gjorde både mej och Björn genomglada.

Har läst om medeltiden någon vecka innan det, sedan länge, planerade besöket. Ett antal varierade lektionstillfällen hade givit flera av eleverna så mycket kunskap, så att de kunde ställa goda frågor. Vad man blir glad!
Bl.a. har vi använt vgregionens eget webbspel tidsjakt. På det sättet skulle man förmedla mer kunskap, detta är något som passar dagens elever.
Storyline ligger också i tiden. I går kom en annan pojke och föreslog att vi kunde göra storyline om medeltidens fyra stånd. Lovade att ta upp saken med klassen efter sommaren, vi hinner inte göra medeltiden helt klar under denna termin.

Björn berättade och svarde på frågor om huset - som började byggas på 1400-talet, som ett skydd mot danska anfallare som kom in via dåtidens high ways, i detta fall genom Ätrans dalgång. Gustav Vasa hämtade sin tredje fru på Torpa, den sjuttonåriga Katarina Stenbock, och en annan Stenbock - Gustav Otto - var ute i krig från tretton års ålder till dess att han var sextiofyra. Med sig i trossen hann han ha med två olika fruar, som tillsammans födde honom fjorton barn. Ett helt otroligt adelsmannaliv.

Historien om den pestdrabbade flickan som sägs vara inmurad i ett slutet rum och om den grå frun som dog av krossat hjärta, när hon inte fick sin menige soldat - ja, de berättades också.


Känns som om många av barnen tar med sin föräldrar till vackra Torpa i sommar.
Den positiva utflykten avslutades med glassinköp på Torpa Café.
På onsdag använder vi alla bilder som jag tog, för att göra en Photo Story med inspelat tal. Det kommer att bli kul!

2 kommentarer:

  1. Så roligt att ha en kunnig berättare med sig. Medeltiden är spännande för eleverna. Vi har vår medeltidsdag vid Nydala klosterruin på onsdag. Vi hoppas på fint väder.

    SvaraRadera
  2. Så kul det är att komma innanför väggarna på ett sådant hus. Våra flickor var där på skolresa och de övertalade oss om att åka dit på besök under sommaren. Jag hade varit där tidigare, men vi hade en späckad dag men nya intryck. Så skolresor gör att turismen ökar =)

    Hoppas att bilderna blir visade här också så man kan titta in och se på dem.
    Kanske valde fel ålder i min utbildning...

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas