måndag 2 maj 2011

BefattningsbryderierTre gånger under den trettiofemåriga yrkeskarriären har jag bytt arbetsplats. Arbetsplats! Inte arbetsinriktning. Som tur är så har jag väl alltid varit nyfiken på nya rön och nya arbetssätt, så på det sättet så har jag väl långsamt, långsamt bytt en gammaldags katederundervisning mot ett mera elevcentrerat arbetssätt. Men förhoppningsvis har väl alla gamla lärare förändrats radikalt under tid och med tillgång till ICT som arbetsredskap. Förhoppningsvis, alltså....


Började i Borås under ett halv år, i mitten av sjuttiotalet. Två år i Tranängskolan där jag följde en klass i femman och sexan. Dessa "barn" har nu blivit 46 år gamla... helt sjukt!


Efter Tranängskolan blev det tjugofem år i världens härligaste skola och arbetsgemenskap, i Dalstorpskolan. Tror att jag hann med sju olika klasser där!


Läste specialpedagogik och psykologi och tänkte mej en framtid som speciallärare efter 50. Fick en sådan tjänst i Grimsås - på halv tjänst - men så blev det ute med speciallärare och jag fann mig vara klasslärare igen. Vilken jag absolut tycker är kul, och hade väl tänkt mig sju-åtta-nio år till i Grimsås - om hälsan är med.


Men så kom det ut en annons där man söker lärare till en nyinrättad ( start i höst) resursskola i Tranemo. Det är så lockande att söka denna tjänst. Vet att jag funkar bra med "strulbarn" och tycker att det är mycket givande att ha undervisning med bara en eller ett par elever. Dessutom har jag en massa erfarenhet samt ålderns patina och kan ge mormors-trygghet till de elever som behöver lite extra omsorg och engagemang.


Sparade annonsen i inkorgen för att fundera vidare på den, men klickade bort den i går. Idag kom jag att samtala med en gästkollega på skolan och hon tyckte absolut att jag skulle söka, att det skulle vara en tjänst som passade mig.


- Men jag kan ju inte lämna min toppenklass, tänker jag. Jag vet att det finns elever som skulle sakna mej. Eller tror iaf.


- Ibland måste man tänka på sig själv, sa kollegan. På att testa något annat.


Jag har plockat fram annonsen igen, ser att jag har en vecka på mig innan ansökan ska vara inne.

Hur ska jag göra? Funderar och äter glass och dricker kaffe.

Det finns ju absolut inget som säger att jag får tjänsten. Tillsättarna kanske anser att jag är alldeles för gammal och flummig för att passa .... men det är ju inte farligt att söka.

Men om jag skulle få en tjänst ( det finns två) - kan jag då överge min toppenklass ? Tyvärr har jag inte full tillit till alltför nya lärare ... en brist hos mej.... iallafall inte att de ska förvalta min fantastiska klass på bästa sätt. ( Medan de verkligenheten kanske gö det bättre än vad jag gör....)


Usch, hur ska jag göra ..... skulle absolut behöva råd i befattningsbryderierna!Såg just att en rektorstjänst i området var utannonserad. Kanske är det den jag ska söka ! :) Nu blev det ännu mer befattningsbryderi!

2 kommentarer:

  1. Spännande! Kul att ha något att välja på. Det blir nog bra hur du än väljer. Du har mycket att ge. Lycklig den som får ha dig som lärare.

    SvaraRadera
  2. Sök båda vet ja=) Du skulle passa i båda rollerna det är jag övertygad om!! Jag läser nu rekryterngsutbildningen för till rektorer eller ledare. Vi ska träffas 19 dagar på ett år, på universitetet i Växjö! Jag vet inte om jag vill bli rektorer när det gäller, men det är en mycket bra grund att ha med sig i livet. Sök!!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas