måndag 16 maj 2011

Lärarlöner........ hann vi prata om lite idag, under studiedagen. Vi var bara fem- sex personer i den lilla samtalsgruppen, alla lärare med olika lång erfarenhet i jobbet. Det skilde 10 000 kr mellan högsta och lägsta lön. Ingen var alldeles nyutbildad.

När jag en gång var med i Lärarförbundets styrelse, så ville man ha en stor lönespridning - uppemot 40 %. Jag förstår inte tanken med detta - visst ska erfarenhet löna sig, men har man varit ute i närmare tio år, då har man skaffat sig en stor erfarenhet och bör ha en rejäl lön. Alltid svårt att diskutera löneskillnader - alla vill ju hela tiden ha mer - men samtidigt gör vi ju samma jobb och bör ha ungefär lika mycket betalt - utom möjligen under de första åren.

Kollade Aftonbladets bildspel om lärare och löner. Helt oförsvarligt låga löner, för de allra flesta. Ner mot 20 000 kr i månaden. Väldigt få som kom över 30 000 - då krävdes två saker - lång erfarenhet samt att man var MAN! Genustänk får inte förekomma i lärarlönetänk - även om det kan vara ett sätt att locka fler män till yrket.

Nej, upp med lärarlönerna 10000 kr för dem som som tjänar sämst och 7-8000 kr för de som ligger högst. Då får vi en lön som motsvarar det som vi förväntas uträtta, och som speglar det stora ansvar för samhällsutvecklingen som vi har. Samt att det förhoppningsvis lockar de "duktigaste" ungdomarna till yrket, inte bara dem som inte kommer in på någon annan utbildning.

När jag sökte till lärarhögskolan på sjuttiotalets första hälft, då var det konkurrens om platserna, och man var överlycklig att man kom in på de hyfsade, men inte superbra, betyg som man hade. Trots att det var svårt att komma in, och borde gett en gallring redan där, så var det en hel del som hoppade av för att de helt enkelt inte klarade av tentorna. Eller för att man vid de första praktikperioderna kom på att man nog inte ville jobba i skolan.

Björklund har pratat om höjda löner, men jag tror nog att det mest är munväder. För ska alla lärare upp i rätt lönenivå, då behövs sannolikt skattehöjningar ute i kommunerna .... och det är väl det värsta en allians kan ställa till med.

Sen är det inte bra att skolan har såvöl statlig som kommunal huvudman .... ej heller att den är politisk styrd.


Tur man är gammal och har någorlunda betalt ......och har en erfarenhet som gör att man kan avgöra vad som är det viktigaste med jobbet. ...... arbetet med eleverna.


Annars har vi pratat läroplan idag, tycker väl att det är lite väl överarbetat det hela. Men det är alltid trevligt att träffa kollegorna från andra skolor ibland, de hjälper en till lite nya infallsvinklar

och får igång nya tankar.


Det drar ihop sig mot skolslut, och det går fort. Fyra dagar denna vecka, fem nästa och sedan bara tre innan vi avslutar med tre dagar i skolan + avslutning. Tre dagar för att knyta samman läsåret har vi sedan, vi lärare .....om en månad så börjar den åtta veckor långa ledigheten. Ska bli gott, under sommaren så är man ledig så pass länge, så att man kopplar bort skolan under några veckor. Förhoppningsvis. De gör man ju inte på något kortlov - om man inte väljer att resa i väg.

Så tror jag att alla lärare har det, skolan finns där i bakhuvudet jämt ......och man förväntas att vara tillgänglig hela tiden.

Bra att lönediskussionen kommit igång i media! Hoppas att det hjälper åtminstone dem som är alldeles för mycket underbetalda.

Sen, som jag framhållit tidigare, så jobbar jag gärna några veckor på de lov i har idag, för att göra allt pappersarbete på de dagarna .... och ägna elevernas terminstid helt åt lärandet.

3 kommentarer:

 1. Håller helt med dig om lönerna. De är skamligt låga för många lärare.

  Vi har studiedag imorgon. Då ska vi prata styrdokument och inkludering.

  SvaraRadera
 2. Grunden för individuell lönesättning är
  ju att alla inte gör samma jobb. I lärar-
  yrket är det säkert bl a de som inte alls
  eller otillräckligt studerat ämnet de
  undervisar i. Alla som beträder ett klassrum
  kan ju inte antas göra jobbet lika bra?

  SvaraRadera
 3. Visst ska lärarlönerna upp! jag hade gjort allt och en hel del mer än vad som skulle vara lönehöjande innan medarbetarsamtalet. Fick inte så hög löneökning. Vi hade fått samma ökning hela a-laget, förutom 1 som var man och han fick högre ökning...

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas