fredag 15 juli 2011

Ö-övernattning

I natt har vi sovit med denna utsikt. På en ö. Flatön i Bohuslän. Nu är det ju inte så mycket att ha en fin utsikt när man sover, men det var ju läge att kolla den några gånger före och efter sovandet. Sängen var underskön, har nog aldrig sovit i en sådan go "bortasäng" ....
Åkte i går morse ... ja, jag tycker att det är morse när man ger sig av före åtta...... Första stoppet i Skärhamn på Tjörn. Där tyckte man att morgonen varade till klockan elva... fiken där öppnade inte förrän då .... och inte affärerna heller.
Naturligtvis plockade jag fram mobilen och kollande cache-läget. Det fanns många.... Bestämde oss för en på nära håll från parkerad bil och planerat fik, och gick ut på ett skär bakom Nordiska Akvarellmuséet.
Lätthittad cache, det syns när någon flyttat på stenar och byggt upp dem lite onaturligt. Berggrunden vid Skärhamn är verkligen vacker .... vet inte om det skära är fältspat eller rosa granit .... mycket kvarts syntes det iallafall.
Orust såg ut som vilken landsbygd som helst, när man passerade rakt genom ön. Färja till Malö och därefter några broar, och så var vi framme hos Handelsman Flink, där vi skulle äta och sova.
Halstrad lax till lunch och den här vackra efterrätten .... Gott!
Bohuslän är ju väldigt speciellt, det är mycket naturhinder när man ska se sig omkring med hjälp av cache-guidning. Man kan ha mindre än 100 m kvar till cachen och upptäcka att det är vatten, raviner, klippväggar, hus, trädgårdar i vägen. Bara att börja om.
Åkte till en för oss helt okänd ort, Grundsund. En bohuspärla, med ett antal cacher. En fanns här uppe på Påskefyrsberget. En gammal påskbraseplats .... förr var det grymma metoder som togs till, för att få ihop bränsle till brasorna, det framgick av cache-guidningen.

Att bada i Bohuslän, det tycks inte vara någon höjdare, inte för en sådan som jag, som vill ha strand. Helst av sand. En cache-gömma fanns i en av alla vikar norr om samhället.... och där fanns också en trappa att klättra ner i det våta .... inget lockande för mig!
Grundsund är känt för att man spelade in Saltö- serien där. Från bron kunde man möjligen känna igen en del av platserna.
Vår granne och vän hemifrån grannbyn, honom och hans familj kände vi igen. De satt på en pub/restaurang när C-E var törstig och hungrig efter dagens promenader, och vi bestämde oss för att gå in där och ta en öl/vatten. Våra vänner var ute tillsammans med äldste sonens familj. Vi blev inbjudna till båten, men att ta steget över vattnet och ut på den smala fören, det var mycket värre än att klättra i berg. Jag lyckades tvinga mig över i alla fall ... att ta sig tillbaka upp på land, det var enklare. Nä, seglare blir jag inte.... men det var kul att kolla hur det ser ut på en båt ... och få öra lite om hur det funkar att segla.
Världen brukar vara liten.... har träffat folk vi känner lite här och var.... och så blev det nu igen. Kul!
Tillbaka till Handelsman Flink och fem-rätters gourmet-middag. Pilgrimsmussla, havskräftor, hälleflundra, anka och hemgjord glass .... Gott! Mättigt!
En trubadur underhöll och ledde allsång.... Evert Taube förstås, men också en hel del andra svenska visor ur år stora sångskatt blev det.
En trevlig kväll under det att det började regna därute. Men vad gjorde det, dagen hade ju varit toppenbra vädermässigt.
Hotellfrukost.... också gott... och ett besök i den härliga Flinks handelsbod. Suveränt julklappsställe, tyckte jag. Annorlunda användbara saker. Damen som ägde affären berättade att hon också hade webbshop ... den ska jag kolla när det är så dags....
Vände hemåt och stannade till vid Malö strömmar. Det strömmade verkligen vid en av broarna.
Åkte tillbaka till Orust och tog en enkel kyrkcache vid Morlanda kyrka, en kyrka med anor från 1100-talet. Man får veta så mycket när man letar cachar.... rena mobilguidningen.
I Ellös hittade vi ytterligare några burkar ... och misslyckades med en helt omöjligt tokig.
Fortsatte sedan söderut på västra Orust och hamnade i ytterligare en västkustpärla ... Mollösund. Inte läge att gå omkring på våta, hala klippor .... det märkte vi snabbt ... men vi hittade en lite burk vid den gamla, övergivna skolan. Det gjorde ont i frökenhjärtat att se ett sådant skolförfall.
Bohuslän, det är ett seglar/båt-Mecka - det förstår man när man ser båt efter båt. Stora, små, med segel eller motor på.
Färsk fisk smakar underbart till lunch, de åldriga fiskebodarna har blivit restauranger, affärer, fritidshus. Stekt makrill blev det till lunch, alldeles färsk. Snacka om att ha ätit gourmetmat i dagarna två.
C-E ville köra en annan väg hem, och inte över Göteborg, vilket vi gjorde igår. Alingsås ville han se, och det fick han. Bara det att man inte gjort någon bro över Göta älv, mellan Kungälv och Lilla Edet. Så vi fick måla i ytterligare en vit fläck på vår karta... Götaälvdalen... från båda sidor älven.

Vatten och berg .... nesliga naturhinder ..... En liten del av vårt stora Västra Götalandslän har vi sett under två dagar .... vackert, vackert på så många ställen. Åka långt på semester, nä, det behöver man inte - man har väldigt mycket sevärt och njutningsfullt inom en radie av 25 mil. Som maten och sängen på Flatön t.ex.
Och har man geo-appen med sig, så har man en god guide.... ett aber bara .... batteriet tar slut alldeles för fort .... Nå´n som har nå´n uppladdningslösning?

1 kommentar:

  1. Har också funderat på batteriproblemet. Kanske ett extra batteri? Härliga bilder och bra berättat om vårt vackra Sverige. Och cachelistan växer. Tänkte ta en tur åt Hestra till men Åke jobbar ända till fredag. Hoppas rik kommer hem några dagar. Då kan jag kanske locka med honom ut. Ha en skön helg!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas