tisdag 5 juli 2011

Heja härliga Hestra!

Vägvalen i livet, det är väl de som är livet. För snart tio år sedan, så sökte jag en tjänst i Hestra, grannsamhället på andra sidan smålandsgränsen. Jag ville bibehålla den lön jag hade i Tranemo kommun, men det tyckte smålänningarna ( finns det något talesätt om snåla sådan??? :) var för mycket. Så man meddelade att jag var intressant, men för dyr.
Någon vecka in på sommarlovet fick jag ett mail, där jag erbjöds sökt tjänst och begärd lön. Övriga- billigare- sökanden/tillsatta hade tackat nej.
Nu har jag en egen "moral" vad det gäller att byta tjänst - den ska vara klar innan terminen är slut, annars blir ju arbetsgivaren satt på pottkanten, med en massa besvär att lösa i semestertid. Knäppt tänkt, men så tänker jag.... Så det blev aldrig något kommunbyte ...
Allt detta har fallit i glömska, men kom upp på minnesskärmen idag, när jag gått omkring på flera ställen omkring det vackra samhället och letat burkar. Tänkte att i Hestra så finns det möjlighet att ha utelektioner året runt, där är det nära till allt. Sjö, berg, skog, motionsspår, vattendrag, historia, järnväg, större industrier, affär och bank.......
Nu kanske det finns mycket möjligheter i Grimsås också, bara det att jag inte ser dem.... ska försöka hitta dem i höst.
Om jag tackat ja till tjänsten i Hestra, så hade mitt arbetsliv och pedagogiska nätverk sett helt annorlunda ut än vad det gör idag ... och det hade varit en klar baksida på det hela... men det hade jag förstås inte vetat om.
Många geocachare har upptäckt hur vackert det är i Hestra, och hur mycket det finns att visa upp där, så i det samhället och dess omgivningar är det cachetätt.
Hittade sju stycken på förmiddagen, och efter det var gammal tant både trött och hungrig, så det fick räcka för denna dag.
En cache var belägen utmed motionsspåren som utgår från Isamon. Vilka fina spår och så många vackra vyer. Har aldrig vetat att det funnits flera olika skidspår - med elljus - på så nära håll. Så dit får man åka om det blir snövinter igen. Vägvalet var enkelt - lätt 5 km. Gick stora delar av 3-kilometersspåret .... och där fanns det en riktigt brant backe ....en som jag aldrig skulle våga åka ner för på smala längdåkningsskidor. Fick iallafall en helt fantastiskt fin promenad genom skog och längs vatten.
Åkte sedan till ett jätteträd, som visade sig vara en lind. Hade - inspirerad av Inga - tagit med lite kaffe, och det passade jag på att avnjuta vid det stora trädet.
Utsikten kändes som södra Norrland eller Dalarna. Tänk så många fina platser vi har här i våra trakter. Tack, alla cache-utläggare för att ni ger oss möjlighet att uppleva dessa vyer.
En vacker kyrka gammal kyrka upptäckte jag också, strax intill. Hestra kyrka. En berusande linddoft slog emot mig, de mindre lindarna stod i full blom. Det fanns en väldigt fin ljusbärare innanför grinden, ute på kyrkogården. Till den glasinbyggda ljusbäraren var man dock tvungen att ta med egna värmeljus. Kändes riktigt synd att jag inte hade packat ner ett sådant i ryggsäcken - för här hade jag verkligen velat tända ett ljus....

Åkte några km och stannade vid rastplatsen vid Isaberg. En annan Hestrapärla. Måste vara en av Sveriges vackraste rastplatser, i direkt anslutning till strand och med möjlighet att hyra kanot eller eka.
Parkerade bilen och gick mot älg-parken .... något som jag heller inte hört talas om. Utmed vägen berättade man via affischer om svenska däggdjur på svenska, engelska, tyska och holländska. Det stod också påminnelser lite här och där..... "Du har väl inte glömt att lösa biljett!"
Men man behöver väl ingen biljett för att leta cache tänkte jag, men var ändå lite orolig för ev. kontrollant. Såg ingen älg innanför stänglet som inhägnade parken. Hittade däremot en cache i en stubbe, på nästan exakta koordinater. Sextio kronor visade det sig att biljetten kostade, jag kolade på vägen tillbaka. Rena lurendrejeriet!

Dagens sista lilla cache togs uppe i stugbyn. Längst upp i backen hängde den, ganska så väl synlig för den som visste vad det var. Mycket folk i stugbyn även på sommaren, kändes lite obekvämt att smyga utanför husen och snoka.
Vid skidåkaren, vid uppfarten till Isaberg, har jag letat två gånger efter en liten filmburk. Men den tycks vara borta, någon oinvigd som vill gäcka oss skattletare kanske har tagit den. Men statyn är fin, och nu har jag fått tillfälle att titta och känna på den vid två tillfällen.

En Travel Bug ( som Inga placerade ut igår) tog jag med hem. Tänkte låta den lämna Småland och få komma till Halmstad i helgen.
Känns som om det här med geocaching blivit beroendeframkallande. Får ta en vit dag i morgon och gå ut och promenera på några av mina gamla vanliga vägar. Kan nog finnas kantareller, och då får det bli morgondagens substitut-skatt....

1 kommentar:

  1. Visst var det fint i Hestra! Tog tre cacher där på hemvägen igår. Får npg återvända och ta resten en annan gång. Idag blev det några i Jönköping. Hittade den "in the middle of nowhere". Besökte rosariet och vandrade längs Rosenlunds bankar. En härlig dag idag med.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas