tisdag 2 augusti 2011

Bad, besök, böcker

Sa för några dagar sedan: - Den här sommarn har varit jättebra, men jag önskar mig några dagar då det är badväder - så blir den alldeles perfekt.
Önskan har slagit in, denna veckan ser ut att bli en badvecka ... har redan avverkat två stranddagar - eller rättare sagt, några timmar under vardera två dagar. Två dagar med insjöbad. Förhoppningsvis blir det nu två dagar med havsbad.
Vid Gusjön, min absoluta favoritbadplats, var det mycket folk igår. Många som jag kände, elever, föräldrar, farmödrar, mormödrar, geocachare. Så även om C-E jobbade och jag besökte badplatsen "ensam" så var jag inte ett dugg ensam.
På kvällen hade vi besök av Maura och Dan från Irland. Våra gemensamma vänner Kristina och Leif var förstås också med.
Fyra år sedan vi träffade Maura och Dan senast - och fem år sedan de visade oss gästfrihet, genom att fick bo hemma hos dem på den gröna ön, samt att de tog med oss på olika utflykter. Skulle vi ha något att prata om? Absolut hade vi det! Härliga människor, de har så mycket underfundiga tankar och kommentarer. Speciellt Dan... Vi kom in på den katolska kyrkan som de tillhör, om svårigheten att rekrytera präster dit, och varför man inte kan tillåta kvinnor som präster.
Dan hade en förklaring: If there was a woman who listened to the holy confession, it wouldn´t be a secret anymore, because women can´t hold a secret..... :) Sagt med hans stillsamma humor, så blir det en så bra förklaring....
Tog en promenad i den ljuvliga första augustikvällen, och visade på hur geocaching går till, genom att låta gästerna försöka hitta min gömma, 500 m från vårt hus, i Robert magnifika stenmur.
Kul kul att träffas, och naturligtvis är vi välkomna till vackra Irland igen, den gröna ön, varifrån de vilda, rikligt blommande fucksiorna, är ett av många bestående minnen.
Idag var det dags för baddag nummer två. Med nybakade bullar och stekt äggmacka som matsäck , plus lite kaffe förstås, så var jag på plats vid Gusjön strax efter klockan tio. Tio minuter bort med bil, ligger det gudomliga stället...
Sjön var helt spegelblank, påminde om vinterns blankis. Kändes som om man skulle kunna gå på vattnet. Helt sagolikt vackert. Solen stekte under ett par timmar, vattnet svalkade rejält, hann socialisera med några grimsåsbor, och t.o.m. prata jobb med en kollega från en annan skola. Vid ettiden packade jag ihop - då hade det drivit in stora mörka moln. En fulltankad gräsklippare väntade på mig härhemma.


Tog en bok ur olästa pockethögen med till sjön: Den vita tigern av Aravind Adiga. En bok som handlar om hur svårt det är att ta sig ur det indiska kastväsendet. Synnerligen fängslande. Gillar romaner där man får inblick i andra kulturer.
En författarinna som jag träffat på i sommar är Carin Gerhardsen. Har i snabb takt läst två av hennes tre deckare, där man får lära känna ett antal olika utredare. Rekommenderas.
Liksom Theorins Blodläge. Riktigt äckligt bra.
En annan bok som jag tyckte om är släktkrönikan Den gömda trädgården av Kate Morton. Handlingen utspelas i England och i Australien. En ung flicka försöker få klarhet i varför hennes nyss bortgångna mormor, en gång i tiden lämnades ensam på ett fartyg som gick från England till Australien.
Man tycker olika om böcker. Jag vill nog läsa ganska lättsamma böcker. Fick en rekommendation av min goda bloggkollega när vi träffades för en månad sedan. Tjuvarnas stad. Det är säkert en jättebra bok, men jag gillade den inte. Samtidigt som jag rekommenderar den, jag tror en del tycker att det är väldigt spännande att läsa om de fasansfullheter som var vardag under andra världskrigets ryska vintrar.

En vecka kvar av lovet. Ser fram emot att börja jobba igen, vad det gäller undervisning och elevkontakt. Ser inte fram emot den fyrkantiga tillvaro, som alla nya regler, anser att vi ska inordna oss i. Kollegesamtal idag och igår visar att vi är många som tycker lika. Men ingen gör något... eller försöker .... Så det enda man kan göra, det är att tänja så mycket som möjligt på hörn och kanter, så att tillvaron blir lite mjukare och behagligare både för elever och för oss lärare...

3 kommentarer:

 1. Låter skönt med baddagar, men inget för mig just nu. Hemma igen efter en mc-tur till kusinen i Lerum. Det blev ca 60 mil på 3 dagar. Funkade bra med armen i paket. Vi får se vad doktorn säger imorgon. Tyvärr bara en geocache på hela resan. Ha det sååå bra de sista lediga dagarna.

  SvaraRadera
 2. Det låter som du har haft härliga dagar med bad och sol.
  Jag har tyvärr inte fått njuta av solen på rätt sätt, kombon tabletter och sol gick inte ihop för min del. Jag blev röd, svullen och fick utslag. Så dessa ljuvliga dagar har jag fått tillbringa i skuggan...fast det var skönt det också =)

  Spännande att man tycker olika om böcker...tur är väl det för annars skrevs det bara en typ av böcker =)

  Ha det underbart härligt de sista dagarna innan du drar igång
  Jag ska tjuvstarta lite i morgon genom att åka till skolan och förbereda lite =D

  SvaraRadera
 3. Vilka läckra bilder du lagt ut. Visst har vi haft läckert väder den här veckan. Kul med besök från främmande land - fann de din cache?

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas