fredag 13 januari 2012

Första fem fixade, fredagsfestfixen fallerade

 Fem dagar av terminen redan gjorda. En vecka går i ett huj.
Var hos distriktsköterskan tidigt på morgonen och träffade en gammal revykollega, numera pensionär. Han försäkrade att även pensionärslivsveckorna går i ett huj. Vilket kan vara lite svårt att tro, men å andra sidan, ju äldre man blir, desto fortare går ju loven.
Det gäller iallafall att ta tillvara den tid man har.
 Men visst är det roligt att jobba. Har en helt underbar klass. Vet inte om det kan anses som sekretessbryteri att avslöja att det är så.... men positiva saker måste man väl kunna dela med sig. Njuter av stunderna med de härliga barnen. Har haft kemi denna vecka, rödkålsindikatorer och BTB och syror och baser . .... och sorteringsövningar. Helt ljuvligt att se de små/halvstora forskarna.
Har använt en hel del lektionsförslag som följer med Kemikalendern. 2011 var ju kemiåret, men filmer och lektionsförslag funkar precis lika bra 2012.
Har gjort en terminsplanering där jag lagt en period med varje ämne i so/no. Så när kemiavsnittet är klart, då kan jag skriva in omdömen i databasen. Ska nog kunna spara en del tid  i maj, när det är dags att döma om eleverna.
 Många av eleverna tar det här med kunskapskrav, omdömen och "kunskapsboken" på största allvar. För de "duktiga" ( och det är de flesta av våra elever i de flesta av Sveriges skolor) så är nog betyg och bedömning helt Ok och t.o.m bra. Men i varje klass finns det någon eller några elever som inte har samma intellektuella resurser, samma mognad och/eller samma familjestöd som de flesta andra. För dem är det här med bedömning ingen höjdare..... Tycker att elevers intellektuella mognad skulle avgöra om det är dags för betyg eller ej... i samråd med förälder förstås.
De allra flesta barn kommer så småningom  i fatt sig själva... och de flesta andra. Då gäller det att inte vara knäckt, ja, inte ens bruten.

 Skolveckan gick fort, det som blir över i veckan likaså. Har kollat blodtryck tre gånger och anses inte ha förhöjt sådant, utan mer att Fru Hysterika påverkar övertrycket, medan undre trycket är superbra. Skönt att höra.
Var med svägerskan på yoga i onsdags. En spännande erfarenhet, en träningsform som jag vill fortsätta att testa. Fick ont i musklerna dagen efter, det var betydligt jobbigare än man kan tro. Men bra för halvgammal tant. Det var ganska många sådana med i gruppen. Halvgamla tanter, alltså. Det märktes att många varit med länge och kunde det här med andningen.... alla andades på samma gång, en regelbunden starkt vibrerande samandning fyllde lokalen.
Häftigt!
Spinningen börjar på måndag. Tänkte mig spinning och yoga som träningsaktiviteter under våren. Så för första gången på ca femton år, så lämnar jag de duktiga gympaledarna i Dalstorp denna termin.
Lite förändring lär vara utvecklande....och så handlar det om ryggen... den klarar inte för hårda övningar.
Hade planerat "tantträff" i kväll. Men fick lite ångest när jag tänkte på allt som skulle fixas....nu när man börjat jobba igen. Mat, fika, duka, dammsuga. röja, fixa toaletten.... Nä, jag kastade in handduken och föreslog att vi ska vara flera om "tanträffarna"... två eller tre. Så har det varit tidigare, det är bara jag som har envisats att göra allt ensam. Skönt att man vid 58 års ålder kommit fram till att man faktiskt kan be om hjälp med en del saker.
Tog en promenad när jag kom hem istället. Ojämnheter och frusen mark gjorde att ryggen talade om att den fanns där. Bara att acceptera att det är så. Fint var det iallafall där ute i minusgraderna. Dagarna har absolut blivit längre på slutet ... medan början fortfarande känns ganska mörk och dyster.
Kände mig ganska upprymd över att vi faktiskt går mot LJUSET, under det att jag gick den ofta promenerade "Modsrundan" ... ca 3,5 km.

Till helgen ska vi beställa en resa till subtropiskt klimat. Byter den traditionella tre-fyradagarsresan till London på påsklovet till en resa till Madeira i samband med sportlovet. Tar några extra dagars ledigt... det kan jag bjuda mig själv på... eftersom resorna från Landvetter bara går på onsdagar. Har ofta sagt att jag vill åka till Madeira ... där ska vara så vackert... när jag blir gammal. Tycker att jag blivit tillräckligt gammal nu.... Varför ska man vänta längre, det gäller ju att ta tillvara på den tid man har så länge man har den.

2 kommentarer:

  1. Det gör du alldeles rätt i - res och njut av tiden. Din revykollega har helt rätt ...pensionärslivsveckorna försvinner i ett enda huj! Tro aldrig att du får mer tid "sedan". Underbara bilder.
    Ha en trevlig helg!

    SvaraRadera
  2. Härligt!! Allt du skriver förmedlar förstånd och glädje...och lust! Madeira har jag också längtat till mellan varven, det kanske blir en resa dit någon gång. Ha en fortsatt go helg!!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas