lördag 14 januari 2012

Seniorstatus

 Har aldrig tänkt på mig som senior. Ser mig som äldre medelålders - om man  nu ska prata ålderstänk. Senior, det begreppet är för mig detsamma som  pensionär.
Men det tyckte inte Solresor. När jag bokade resan till Madeira idag, så skulle man fylla i ålder. Det fanns två alternativ "yngre än 54 år" samt "senior". Så jag markerade "senior" och hoppas att kan ge någon åldersförmån.

 Vad det nu kunde vara..... Och nog är det så att många "seniorer" har de bästa ekonomiska förutsättningarna. Åtminstone tills dess man blir pensionärssenior. För under de sista tio-femton arbetsåren, så har ju de flesta nått till yrkesgruppens högsta löner, man har inga utgifter för barn och man har inga stora utgifter för boendet.


 Tycker att det är knäppt att det ska vara så .... det är ju när man är i husköpar/byggarålder och när man har hemmavarande barn som man behöver den ekonomi som man kommer att få då man är äldre medelålders.
Snabbare löneutveckling efterfrågas alltså. Nu finns det ju massor av unga välutbildade människor i "rätt" yrken som har god ekonomi redan från tidiga år .... men det funkar inte så i de kommunala yrkesgrupperna - och jag tror att det till övervägande del är så att man är lite för underbetald när man är i yngre medelåldern.


 Tog en värktablett och gav mig ut i vackervädret. Åtta kilometersrundan blev det idag, och det funkade jättebra när jag fick lite kemisk hjälp att lindra det dumma i ryggen.


 Ljuvligt att promenera i rask takt - med lite fotostopp här och där. Gillar nya kameran .... och de båda gamla också. Man ser verkligheten på ett annat sätt genom kameran. Man ser bara en del av den, och man ser solljus och skuggor.
Om jag skulle få leva om mitt liv, så skulle jag låta fotograferandet bli en del av mig redan från barnaålder.
Fast nog började jag fota tidigt. Köpte en billig kamera på postorder när jag var elva år. Vet att den kom med postbilen samma dag som min morfar dog. Året var 1965.
Men det var ju inte lika enkelt att fotografera förr, innan digitalkamerornas tid, Man fick ju tänka sig för vad man fotade, för man fick ju betala framkallning även för misslyckade bilder.
Idag är det många unga - barn/ungdomar - som har fina digitalkameror/systemkameror. Tycker att det är kloka  föräldrar som ger sina barn en ordentlig kamera. Den kan lägga grund till ett livslångt intresse, ett intresse där man får uppleva så mycket vackert.


För egen del, så tar jag väldigt få bilder på människor. Och av dem jag som jag tar, så raderar jag säkert 75 procent. Det är svårt att få bra människobilder. Och festbilder blir oftast bara röriga.


 Funderade på "Kunskapsboken" under det att jag vandrade. Nu har mina elever fått en vanlig A4-skrivbok som sin "Kunskapsbok". Men egentligen skulle det vara en inbunden bok, med riktigt hållbara pärmar. När jag tänker på den "Kunskapsbok" som eleverna för första gången ska visa och samla sina kunskaper i under veckan som kommer, så vill jag att det ska bli deras viktigaste bok. Den där alla deras kunskaper, förmågor och hänvisningar till t.ex arbeten på datorn förvaras och där varje barn kan känna stolthet över de kunskaper de samlat i sin bok. Samt att de kan se en utveckling under tid.

 Jaja, jag är väl lite tokig. Men jag tror på mina tokiga idéer och det måste man ju göra för att det ska bli bra, det man ska genomföra. Ska bli spännande att se vart den är, denna idé. Kanske blir det bara ett enterminsprojekt.


 Häftigt att ha bokat en resa som ska gå stapeln om bara tre och en halv vecka. Oftast brukar man boka tre-fyra månader i förväg. Eller ännu längre. Februari är sannolikt inte högsäsong på Madeira. Det är inte solsäkert heller. Inbillar mig att det ska vara ljummet som på en svensk sommardag. Shorts/jeanskjol och linne-klädsel och kanske någon dag som är så varm att man åtminstone kan bada i poolen. Och få lite solbrunhet på de vintervita armarna och benen. Känns riktigt kul att ha bokat en resa till ett varmare klimat i trista februari. När det är sommar, så stannar både jag och C-E gärna i Sverige. Även om det regnar ibland, så är det ju ljummet, ljust och naturvackert i sommarsverige/norden.


 Snart dags att plocka fram sommargarderoben alltså. Eller i allafall en del av den.  Under tiden njuter jag av grönvinter och eftermiddagar som blir längre och längre för varje dag.

3 kommentarer:

 1. Fick min första kamera mycket tidigt av min pappa som också gärna fotograferade mest i svartvitt. Har kvar hans kamera. Då fick man ställa in manuellt. Sedan lärde jag mig mörkrumsjobbet och tyckte det var kul. Men fotografering är en helt annan sak idag. Låter gärna eleverna fota.

  Finfina bilder du har tagit. Tog en del på min runda ner till sjön. Kommer lite på bloggen när jag orkar. Nu när vi är igång på jobbet igen blir jag trött ibland. Har åkt på nån mer lektion/vecka. Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Jag önskar dig en trevlig resa i februari. Ni har en likhet med mig och det är att ni stannar i Sverige, jag får sträcka mig till att jag stannar i Norden. Även jag uppskattar vår nordiska sommar så mycket så jag sparar ev. utlandsresor till en tristare period på året. Helst i november vill jag resa bort...

  SvaraRadera
 3. Ang din kommentar; Säkert finns massor av information inom varje församlings kyrkoböcker. Ett tips är att du vänder dig till ortens släktforskarförening. Man kan spåra mycket på nätet också men då måste man ansluta sig till vissa program.
  Lycka till!

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas