måndag 9 januari 2012

Sakta svänger skutan

Man börjar sakta vänja sig  vid tänket .... det nya .... i läroplanen, alltså.
Att när man bestämt vad man ska jobba med, det centrala innehållet alltså, så får gå till kunskapskraven och låta dessa vara de styrande ... och därefter till läroböcker/ digitala resurser, samt bestämma genomförande av undervisningen.
Låter kanske konstigt att man inte tänkt så innan, men det har jag inte gjort, för jag har tänkt att eleverna lär väl sig det de lär sig... utifrån intresse och förmåga. Utifrån det område som vi behandlar .... gäller ju inte svenska, eng, matte ... där byggs ju kunskapsutvecklingen upp från en bas på ett annat sätt än vad de gör i andra ämnen .... De kanske är därför som de kallats BASämnen tidigare ... eller inte.....

I morrn ska barna få en "Kunskapbok". Där ska de kunskapskrav som de ska arbeta mot, samt vad det egentligen innebär i kunskaper och förmågor, skrivas /klistras in.
När ett arbetsområde går mot sitt slut så ska kunskaperna /förmågorna redovisas i boken. Lätt att se - framförallt för eleverna- om de lyckas uppnå de krav som läroplanen ställer. Förhoppningsvis ska detta sedan kunna ligga till grund för utvecklande samtal såväl med elever som föräldrar. Plus att föräldrarna kan följa sina barns utveckling lite bättre. Samt att jag har lite bättre koll på varje elev.
Inom So/No /Hk så betar jag av ett ämne i taget, och kan då skriva omdömen efter hand.
Ett sätt för mig att sakta svänga skutan åt rätt håll och göra det lättare att manövrera den framåt. Förhoppningsvis.


3 kommentarer:

  1. Låter intressant med en kunskapsbok. Det är ingen lite skuta som ska svänga snarare ett hangarfartyg. Då behövs det rejäla utrymmen vilket jag inte tycker vi får. Men så var det väl inte marinen Björklund kom ifrån, eller?

    SvaraRadera
  2. Ja lite så är det, bolla med tanken, göra det till sitt eget. Tillsammans med sunt förnuft har det nog chans att bli något bra. Det värsta är att nytt tar sådan kraft! Kram till dig från mig.

    SvaraRadera
  3. Låter bra att du ser tanken och fördelarna i läroplanen för då blir det lättare att göra ett bra arbete. Dessutom känns det roligare.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas