lördag 28 januari 2012

Tidstant Tänker ofta på hur glad och tacksam jag är för att få leva i den tid som är. Den snabba kommunikationens tid, de sociala kontakternas tid, de stora digitala nätverkens tid. Möjligheternas tid.
Samtidigt är jag glad och tacksam att ha levt  i den andra tiden, tiden före. Jag har skrivit brev för hand, på maskin och jag har väntat på att brevbäraren skulle komma med de långväga kontakternas papperspost.
Jag har varit med om att spela in favoritmelodierna på kassettband, och jag har varit med om den härliga känslan att lägga en alldeles ny -orepad- vinyl på skivspelaren med en enda högtalare.
Och tänk, jag har varit med om en tid utan TV. Men det konstiga är att de starkaste minnena från de nästan sju år som jag levde i ett hem utan television, det är när jag ensam ( fem-sex år) eller tillsammans med mamma/mormor gick till någon granne som hade tv på prov. För så var det i slutet av femtiotalet, början av sextiotalet. TV-försäljningen gick till så att man kunde ha TV tre veckor på prov, innan man bestämde sig.
1960 var det OS i Rom, då bestämde sig min far för att behålla prov-tvn.

 Tänk, jag har varit med om att ha bara en enda svart-vit kanal. Som startade med barnprogram klockan 18 och som var nedsläckt på onsdagar. Tror inte ens att det var testbild då, annars var ju det nå´t man kunde fördriva tid och titta på.
Nä, TV är jag väl minst imponerad av, vad det gäller den tekniska utveckling som i övrigt fascinerar och tilltalar mig så. Numera har vi minst 25 tv-kanaler ( nej, vi har inte parabol) att välja på, men det händer ofta att jag inte hittar ett enda program som intresserar mig i det utbudet. Så mycket skit som det visas på TV- förnedrande, demoraliserande, klart negativ påverkan för de unga - på bästa sändningstid. Och det är absolut inte vålds/skräckfilmer jag tänker på  - utan det är alla dessa program där det är skönhetsideal som gäller samt de program där man röstas ut för att man inte duger.


 Det är datorn och dess möjligheter som jag är så fascinerad av, och  jag är så glad att jag fått tillfälle att använda mig av...ja.....iallafall en liten del av dessa enorma möjligheter. Satt här hemma och planerade fortsatt arbete med Michael och hans skotska klass i veckan som gick. Använde chatten på Facebook.
Kan exhibitera mig själv så mycket jag vill på bloggen - och dessutom ha vernissage efter vernissage på de bilder jag tar. Jag har fått vänner som jag träffar i det verkliga livet och vänner som jag bara träffar via bloggen, tack vare detta förnämliga sociala  medie.

 Kan hålla kontakten med vänner och släktingar långt bort via Facebook - då känns det inte så tråkigt att man inte längre riktigt orkar med de riktiga- livet- kontakterna under terminstid.
Man kan hålla hjärnan igång med Wordfued - spela med bloggkompisar eller Facebooksvänner - eller elever. Och tänk vad mycket matnyttigt för lärarjobbet som jag fått genom de olika grupperna på Facebook.  Tips, idéer,verktyg för undervisningen.
I juni var jag i Malmö på ett seminarie om Webbstjärnan. Något jag blev tipsad om på Facebook. Trevligt att träffa några ur Sveriges skol-IT-elit  och en superbra grej för skolan. Min egen klass har två ( ev tre) olika bidrag /webbplaster i Webbstjärnan och sexan har en kanonbra webbplats/ webbstjärnebidrag , där de berättar om sextonhundratalets Sverige.
På tisdagseftermiddagar har jag en sextiominuterslektion som jag kallar projekt. En grupp - nästan halva klassen - jobbar med Michael Purves klass i Gifford, nära Edinburgh - där de utbyter erfarenheter av skola och vardag genom en blogg. En grupp refererar om nyheter - lokalt, inrikes, utrikes, sport, kultur - genom Webbstjärnan, en annan grupp jobbar med att utveckla vår bokblogg ( också webbstjärnan), några flickor har en egen djurblogg - den är också anmäld till webbstjärnan, men jag har inte hunnit hjälpa dem lägga in loggan än - och några flickor har hand om vårt e-twinningprojekt med nordiska länder, och refererar när det kommer in något nytt.
Den lektionen är en av veckans höjdpunkter. Utvecklande för oss alla - och eleverna måste ta eget ansvar för det de valt att jobba med. 
Vi har ju en egen klassblogg också. Tyvärr är den sluten .... men den är bra ... ett så bra dokument för barnen att ha med sig från sin skoltid. Om de kommer ihåg lösenordet....

Så har vi ju Spotify. Helt otroligt att man bara kan söka upp sin favoritmusik och lyssna på den i såväl dator som i mobilen.. 
För att inte tala om You tube. Där finns allt. För bara några år sedan trodde jag att det bara fanns dåliga saker på You Tube ... men ack, vad fel jag hade. En källa för skolundervisningen - och vad kul att kunna vara exhibitionist även vad det gäller halvdåliga filmer, tagna med kameran.
Eller lyssna på favoritmusik och samtidigt kolla.


Idag har lille bror varit på besök. Alltid kul att träffa honom och svägerskan. Hunden var med, vilket gjorde att våra båda katter sprang och gömde sig vid första anblicken av det hemska svarta. Men nyfikenheten tog överhanden, så de vågade närma sig det konstiga djuret, och hade sedan en trevlig stund de också. Kul att det händer något för katter i tråkig vintertid.


Har hunnit med två promenader idag. En med svägerska och hund, en på egen hand. Ganska skönt väder, bra att det inte kommit någon snöpåfyllning. Man kan fortfarande ha lågskor på vägen. Gillar nämligen inte stora tunga kängor..... 


Har kommit i fas med mig själv efter tre jobbiga veckor sedan skolstarten. Nya läroplanstänket och dess planeringar och utvecklingssamtal.  Har några samtal i veckan som kommer, och några efter lovet. Så det blir fler jobbiga veckor, Men just denna helg, kan jag (nästan) vara ledig. Gott!

Tanten bakom bloggen försöker hålla jämna steg med den tid hon lever i, vad det gäller digitala möjligheter/kommunikation/socialisering. Det är inte lätt, men de korn hon hittar är hon så tacksam för.
Funderar på om affärsrörelsen i rörelse är i takt med den tid den just lever i.......... Eller om den också utvecklas hela tiden, just för att möta den aktuella tiden.

8 kommentarer:

 1. Har också upplevt den helt analoga tiden men gillar den tid vi lever i bäst. Om jag måste välja mellan TV och datorn, tar jag 1000 ggr hellre datorn. Vilka möjligheter vi har idag! Nu kan jag vara social på ett sätt som passar mig alldeles utmärkt.
  Ha en riktigt skön helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så, vi är olika. En del av oss föredrar att vara sociala på nätet, framför att vara det i större folksamlingar. Tror också att vi träffar så mycket folk dagligen att det är skönt att få vara ensam i tanken ibland. Det är väl därför vi är mest sociala när det är lov.Under helger då man jobbat hela veckan, så är jag synnerligen osocial.

   Radera
 2. Jag har också, trots min ålder, varit med om allt detta, utom tv:n. Den har alltid funnits i mitt liv. Undra hur framtiden kommer att se ut? Med tanke på den tekniska utveckling som skett sedan tv:ns intrång i svenska hem. Du är duktig på att fotografera i alla fall. Har du en systemkamera?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken intressant infallsvinkel! Du är 23 och har varit med om hela utvecklingen! Wow! Tror att man ska vara född 89 eller senare för att räknas som ett riktigt databarn. Jodå, jag HAR en systemkamera ... eller rättare sagt två... en analog och en digital. Där var jag sen i vändningarna... köpte en ny analog (heter det så förresten) systemkamera när min gamla ramlat söder för tio år sedan. Den blev inte mycket använd, för sedan kom jag att köpa en digitalkamera och blev helt såld. Har slitit ut ett par... har två bra kompaktkameror och en halvbra systemkamera. Tycker att det är bökigt med systemkameran, speciellt som jag tycker att jag behöver zoom-objektivet med ( eller vad det heter) för att få bättre bilder än vad någon av de båda kompaktkmerorna tar. Den jag använder mest för tillfället köpte jag på jullovet, den heter Nikon CoolPix.

   Radera
  2. Ja, visst är det. Det är nog som du säger. Är du född tidigt 90-tal så känner du inte till allt detta. Men min årskull är nog en av de sista som gör det, bortsett från tv:n då. Jag har en digitalkamera nu som i princip har gett upp helt. Jag är lite inne på att köpa en kompaktkamera, då jag tycker att en systemkamera är för dyr och klumpig (Sara har en). Tycker fortfarande att det är lite för mycket pengar i nuläget. Får väl avvakta och se, spara ihop lite pengar. En bra kompaktkamera kostar ju ändå mellan 2000 - 4000 kr (eller?). Vad har du för kompaktkamera? Vilket pris ligger dom på?

   Radera
 3. Ja, vi har varit med om en enorm samhällsutveckling för att inte tala om våra föräldrar. Mina var födda 1917 och 1918. Kvinnlig rösträtt infördes 1919. Min Far levde ända fram tills för ett år sedan, ja, det tänker jag på då och då.... vilken samhällsutveckling han fick vara med om.

  Tack för ett intressant inlägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns bra att jag nästan kan leva upp till dina sådana. Du
   har alltid så aktuella saker att ta upp.

   Radera
 4. Riktigt intressant inlägg. Jag har ofta samma funderingar. En sån enorm förvandling som har skett sedan man var barn/ung...men jag är glad att jag har fått vara med...å tänker vara med länge, länge än!!

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas