tisdag 17 januari 2012

Nästan nöjd

 När jag, en stund efter fyra, gick ut på trekilometerspromenaden, så kände jag mig i det närmaste nöjd med skoldagen/ veckans båda skoldagar. Det är väldigt skönt att få känna sig nöjd i bland, det är alldeles för många skoldagar som man känner att det inte blev så bra som man hade önskat.
 Det beror ju till väldigt stor del på en själv och på vilket humör man är. Naturligtvis spelar elevernas sätt att vara och framförallt att arbeta,  också in.Men nog är det så att man får liknande respons av elever/andra människor som de signalen man själv sänder ut.
Vilka - tyvärr - kan vara väldigt annorlunda mot olika elever - och ännu mer mot olika vuxna. För nog är det så att vi värderar våra medmänniskor - helt omedvetet - och uppträder gentemot var och en utifrån den värderingen...

 Jag får tacka den nya läroplanen och mitt eget tänk om "Kunskapsbok" för nöjdhetskänslan. Det blir så tydligt det eleverna ska kunna, om man utgår från kunskapskraven och sedan utifrån den, talar om vad barnen ska utveckla för kunskaper och förmågor inom ett ämnes/temaområde. Barnen vet vad de ska kunna, och de kan själva- eller med min hjälp - hitta kunskaper och utveckla förmågor. Och sedan visa upp dem och få dem bedömda.
Det är så lugnt i klassrummet. Alla tycker det är viktigt att "lära sig" - och de vet varför de ska lära sig. Ett klassrumsklimat som andas trygghet.


 Tänkte på det, under det att mörkret föll, och kameran fick bekänna färg vad det gäller hur mycket ljus den förmår att släppa in, att det där med kunskapsbok skulle kunna bli en läromedelsförlagsgrej. Helt enkelt på det sätt att det finns olika temaområden klara att jobba med, där kunskapsmålen målen finns "översatta" till direkta kunskaper och förmågor inom varje område. Med länkar till olika webbplatser/filmer/youtube och hänvisningar till olika läroböcker. Skulle funka bra helt digitalt, antingen med arbete direkt i dator eller utskrift för redovisning i inbunden bok. Relativt lätt att uppdatera....


Jaja, visioner kan man få ha. Nu funkar detta för mig och mina elever tycks det... men det är ju inte alls säkert det passar någon annan.
Nöjd blev jag också när vi började prata Schoolovisionbidrag och eleverna föreslog att de skulle framföra "Vi är blommor", en ganska okänd melodi av Barbro Lindgren och Georg Riedel. Eleverna har verkligen lärt sig att tycka om den låten, sedan jag introducerade den i höstas. Med vår superpianist till rektor, så skulle det säkert funka. Kanske kunde gymnastiktjejerna göra lite rörelser att klippa in.
Känns tillfredställande och glädjefullt med fin-fina dagar med nöjd lärare och ( tycks det)  nästan nöjda elever.

4 kommentarer:

 1. Kan du inte visa vad det där med kunskapsbok är? Jag har förstått att du på något sätt gör eleverna medvetna om vad de ska lära sig, men hur? Det låter intressant och användbart.

  SvaraRadera
 2. Vacker sång som jag inte hört förut. Hoppas ni vinner med den.

  Är inte lika nöjd med min vecka som tillbringats hemma, förkyld och febrig igen. Roligt att kunskapsboken funkar så bra. När jag läste om den först tänkte jag att den borde funka bra även digitalt. Sen blir det ju så enkelt att skriva de skriftliga omdömena. Lycka till!

  SvaraRadera
 3. Godmorgon... Härligt inlägg... en sådan där dag... du jag känner i minsta por hur det kan kännas! Det är som att gå hem på moln. En tur i naturen efter på då man får chans att njuta och bena upp det upplevda extra pålägg!

  Det finns förmodligen en del "kunskapsböcker" i pedagogers händer, men du jag blir nyffe på din och säkert många med mig!

  Vilket härlig musikpar Riedel och Barbro Lindgren. Jag är ett stort fan av båda. Sången hade jag hört men det var ett tag sedan. Den berör verkligen! Du har nog läst B. Lindgrens bok Sagan om den lilla farbrorn. Det är en av mina absoluta favoriter!!!!! Den rymmer så mycket av känslor och metaforer och jag lär ha ett inlägg om denna på min blogg.

  Få se om det blir ännu en dag i samma anda... precis som du säger beror det till viss del även på en själv.
  Kram Ingela

  SvaraRadera
 4. Först och främst - stämningsfulla fina bilder! I övrigt är det intressant att få ta del av en lärares idéer och tankar. Man förstår ditt stora engagemang både i ditt jobb och dina elever. Jag tror att både elever och dess föräldrar är mycket nöjda med din lärarroll...
  Ha det gott!

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas