tisdag 1 maj 2012

Majmotiv


En så´n första maj det blev. Helt ljuvlig. Det tyckte humlorna också. De har varit alldeles surriga och alldeles snurriga i solskenet.

 Började dagen med att städa klart huset. Fick hjälp av C-E, så det gick snabbt. Och det var väldigt välbehövligt. Allt gammalt vinterdamm ut, nu är det dags för pollen och sommardamm att komma in.


 Har dessutom hunnit avnjuta solen sittandes, fotandes och promenerandes.  Under promenaden så gick tankarna, som vanligt, igång. Tänkte på vad jag skulle ha sagt i mitt första majtal, om jag hade fått säga precis vad jag velat..... ur djupet av mitt hjärta.


 Rättvisa, möjligheter för alla, bry sig om varann, stoppa girigheten - ja, det skulle vara rubriken.


 Rättvisa i löner och andra inkomster. Höj skatterna för de flesta inkomsttagare ( lägsta gräns 25-27000 kr/mån), höj lägsta lönerna, höj lönerna i kvinnodominerade yrken, beskatta förmögenheter, ta bort alla fantasilöner och alla bonusar. Vi behövs alla i samhället, de högutbildade, de med hög inkomst  - de behöver de tjänster och varor som de med låg utbildning och låg inkomst producerar. Vi behöver varann! Alla ska ha rimliga löner!


 Ge alla möjligheter att lyckas i livet och i skolan. Gör skolan till en plats där alla elever ges möjlighet att utveckla sina fömågor, intressen och kunskaper på bästa sätt. Skrota betyg och tokiga kunskapskriterier i grundskolan.  Bedöma kan man göra ändå, och då på ett utvecklande sätt. Låt bedömningen innefatta social kompetens, samarbete och empati och låt alla utvecklas där de är i kunskap, förmåga och social förmåga.


Låt olikhet få råda i skolan och i samhället. Ge unga, invandrare  och äldre möjlighet till att arbete. Låt erfarenhet och visdom ha en hög status. Låt nya kreativa tankar ta plats.


Sluta att se vård, omsorg och skola som något man producerar. Alla ska ha rätt till den vård som det moderna samhället kan ge, alla ska ha rätt till en god  äldrevård som ger livskvalitét ända in i slutet och skolan ska vara en plats där man utvecklar alla elevers förmågor efter intresse och förutsättningar. Skattepengar ska finnas till detta, alla ska vara med och betala välfärden.


 De som har makt att bestämma över skola, vård och omsorg ska ta ett stort ansvar för att skattemedlen används på ett sätt som kommer vårdtagare och elever till del på ett så bra sätt som möjligt. De ska inte stanna i höga löner/bonusar till högre tjänstemän /politiker utan komma brukarna till del.
Avskaffa kungahuset - eller om inte - ge kungafamiljen betalt för vad de gör, alltså lön, reseersättning och traktamente för utförda uppdrag och inget annat.


Stoppa girigheten genom att ta bort fantasilöner och bonusar. Lär var och en medborgare att dela med sig, både nationellt och internationellt.
Tagga ner skönhetsideal och b-kändisstatus. Låt ledstjärnan få vara " Jag duger som jag är".


Vi bor i ett land där många har det bra, vi har en bra ekonomi, möjlighet att ge god sjukvård,  vi har en underbar natur. Vi har så mycket i vårt land. Låt oss hjälpas åt att värna om varann, om vår välfärd, om våra barn, om våra äldre, om vår natur och om vår miljö. Stoppa all nedrustning av välfärden som skett under den regering som nu haft makten alldeles för länge. Ge alla människor möjlighet till ett bra liv, i vårt land, och i den mån vi kan påverka, i den värld vi lever i.


Så funderade jag denna dag när vitsippornas blomning nått till sin höjdpunkt. Tycker inte att det är några orimliga tankar jag har, utan helt förnuftbaserade.
I morrn är det arbetsdag. Ska bli kul! Tredagarsvecka passar mig alldeles utmärkt vid denna tid på året!
1 kommentar:

  1. Härliga bilder! Vackert tal! Låt oss hoppas att dina visioner bli sanna. Det har varit en underbar dag. Skickade iväg sonen och åkte på en liten runda. Skriver nog imorgon om den. Ha en bra kortvecka!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas