Krukorna ovan, som verkligen fått patina, fick C-E när han fyllde fyrtio. Det är nitton år sedan. Då var det planterat ett par små rosenbuskar i varje kruka. Vi har drivit ett antal rosa rosor i krukorna under åren, fått ersätta ibland, men varje år har det funnits liv i de flesta. Iår var det stendött. Läge att göra sig av med de rivande, ogrässamlande, lösslockande växterna.
Nä, rosor trivs inte hos oss. De kommer snällt varje försommar, men så bara på några dagar så blir de fulla med ohyra.
Ja, inte den doftande gammalrosbusken från Rångedala, den växer och frodas och ger alltid mängder av väldoftande rosor.
När vi ändå åkte ända till Hillared, så var det lika bra att ta sig en tur till Borås också. Det är långt mellan gångerna. Åkte till Ekohallen och köpte en liten stol och bord-möbel att ha utanför växthuset. C-E har köpt cementplattor, så där ska det bli en liten uteplats för sena kvällsolen.
Projekt växthus har blivit en jätterolig grej! Speciellt som det växer så det knakar därinne.
Satte ut några tråkiga orkideer som inte visat den minsta tendens att blomma om inomhus. På en vecka har tre av fyra satt knoppar. Makalöst vad fukt och värme kan göra.
Igår inhandlades det också lite roligheter till växthus och trädgård. Åkte till Grimstorpets örtagård och köpte lite mer gurka, physsalis, melon, kål..... och fem jordgubbsplantor. När vi flyttade in i huset och anlade trädgård, så hade vi stort jordgubbsland. Men det var lite jobbigt att sköta, så det blev igenlagt. Nu börjar vi på nytt med fem plantor och ser och vi känner för fler till ett annat år. Kul med ett litet sött jordgubbsland.
Ett antal nykomlingar tycks också trivas. Förädlade plisterväxter i flera färger tog vi/fick med från paradisträdgården i Skärhus, förra våren. De breder ut sig och blommar så fint. Bra marktäckare,
Plantan med förädlad humleblomster "knyckte" vi för exakt fyra veckor sedan. Hoppas att den vill fortsätta att trivas i vår trädgård.
Tänkte, när jag gick en promenad för en stund sedan, att maj går alldeles för fort. Det beror nog på att jag önskar att det alltid skulle vara maj.... för när jag nu reflekterar över Skånebesöket för fyra veckor sedan, så känns det länge sedan.
Humlorna jobbar och jobbar, jag tycker verkligen om de vackra insekterna. Det finns många blommor med goda nektargömmen. Det finns många humlor också. Funderade på var de har sitt hem, under det att jag tog några humlebilder. Har aldrig funderat på det tidigare. Vet att finns bortåt 300 arter iallafall. Undrar hur många som besöker vår trädgård?
Får googla och hittar följande på Wikipedia: ( Källkritik struntar jag i....jag tycker wikipedia är bra, täcker mina behov)
Humlorna är sociala bin meddrottning, hane och arbetare. De sociala humlornas samhällen är ettåriga. Den övervintrande, befruktade honan bygger på våren ett bo, som ofta utgörs av ett övergivet mus- eller sorkbo, men som, beroende på art, kan anläggas på många olika platser. Honan fodrar ofta boet med gräs eller mossa. I detta bygger hon en stor vaxcell, där hon lägger sina ägg tillsammans med nektarblandat pollen som föda åt larverna. Denna första generation humlor, är alla arbetare (befruktningsodugliga honor) som i fortsättningen tar hand om de ägg drottningen lägger.
På sensommaren kläcks även hanar och nya drottningar. Hanarna samlar inte pollen och nektar (annat än för omedelbar, egen konsumtion) utan brukar flyga patrulleringsflykter längs en ofta förutbestämd bana medan de avger feromoner på punkter i terrängen för att locka till sig parningsvilliga ungdrottningar.
Fick också veta att det i Sverige finns ca 40 olika arter.
Hoppas nu bara att humlorna är snälla och pollinerar våra båda äppleträd. Upptäckte i höstas ( efter många, många år med äppleträd i trädgården) hur fantastiskt gott äpplemos det blev av båda sorterna. Den tidiga sorten ( astrakan) ger fint ljust mos och den sena ( Lobo) mörkt och kraftigare mos.
Supergott till gröten. Är just nu inne på sista burken sen förra året. Köpemos är inte alls lika gott.
Samma med lingonsylt förresten, får ta promenad över lingonskogen i morrn och kolla om blomningen kommit igång.
Så det fick bli mandelblom i stället. Också fina och väldoftande. Tog med några i försommarbuketten, bestående av mandelblom, liljekonvalj och styvmorsviol, som nu står på köksbordet och luktar sommar.
Efter förra veckans tredagarsvecka, så tänkte jag att en femdagarsvecka sannolikt blir riktigt lång.
Den gick i ett nafs, lika snabbt som tredagarsveckan. Bara det att helgen är betydligt kortare i femdagarsveckan.
Schoolovision gick sådär....vi blev 26 av 38. Norge vann... och de var ju riktigt bra.
Synd att man inte bara tävlar med sången, utan att det måste till en video som tar veckor att göra, för att man ska komma högt upp i prislistan.
Men vi är ändå alla vinnare, vi som varit med. Vi har haft kul tillsammans under träning och inspelning, vi har verkligen lärt oss mycket om Europas länder, genom att se 38 olika musikvideos och diskutera dessa.
Analys, värdering, kommunikation, begrepp .... fyra av det som någon skolpåverkansguru kallat big five.
Mer trädgårdsarbete i morrn, tycks som om det ska bli denna sommarens favoritsysselsättning.
Vilka härliga bilder du visar oss! Roligt att ni gillar växthusprojektet. Det verkar växa och smitta av sig på hela trädgården. Här har det blivit minimalt med trädgårdsarbete. Har ingen som helst inspiration. Det är för en gångs skull maken som har fått den. Men det är vackert i Guds natur också. Ikväll blev det en liten cachingrunda till Jällundtofta med gänget. Vi jagade FTF:er, men en dansk familj var också på gång. I sanna geocachinganda förbrödrades vi och tog några tillsammans där i gränstrakterna mellan Halland och Småland. Glad pingst!
SvaraRadera