fredag 18 maj 2012

Växthusvärld

 Visst är det en härlig känsla när man lyckas med något, som man inte har självförtroende nog att tro att man  ska lyckas med. Och det dåliga självförtroendet är helt avhängigt att man alltid fått höra att man är opraktisk och oteknisk. Från flera olika håll. Vilket medför att man tror att det är så....men när det kommer till kritan så stämmer det  inte riktigt.
Kommer direkt att tänka på skolan och omdömena som skrives om eleverna där. En del får i omdömena veta att deras kunskaper och förmågor inte duger. Utifrån vad lärarn tror sig veta..... men den vetskapen är inte hela sanningen. Sedan finns det något som heter mognad också.... det handlar om hjärnutveckling bl.a..... och den kommer inte vid samma ålder hos alla barn/människor.


 Mogna, det hoppas vi att det ska göra i växthuset relativt snabbt. Är lite orolig för kalla nätter, men  yr. no visar inte på frost, och då ska det nog funka. Läste på nätet att växterna gärna vill ha en lägstatemperatur på som lägst fem plusgrader..... men då handlar det mer om optimal tillväxt. Plusgrader ger inga frostskador.
Alla växter är dessutom ersättningsbara.


Tror nog att tomaterna ska klara sig. De såg livskraftiga ut när vi köpte sex olika sorter på Blomsterlandet. Gurka x2, melon, paprika, squash och aubergine blev det också.  Vilka sannolikt är betydligt känsligare än tomater. Har satt fullt i de tre pallkragarna - har sått lite dill, persilja, sallad och purjolök också - men tänker åka till Grimstorpet och köpa några olika plantor på fredag. De får växa i stora krukor. Sen vill jag ha en liten blomhörna ... bara några stycken blommande saker att njuta av. 
Var på Ods kvarn i Dalstorp och handlade jord, sten och plattor. Allt blev klart snabbt och lätt.... nu är det bara att vänja sig vid växthusvärlden och vattna, öppna, stänga och binda upp. Känns riktigt spännande.


 Igår var det riktigt skitväder, fem grader och regn. Idag på eftermiddagen kom våren tillbaka. Hela vår del av världen är som ett stort växthus just nu.
- Och vi bara jobbar och jobbar och hinner inte njuta av det vackra,sa C-E, under det att han visade på de knoppande, blommande fruktträden.
Det blir ofta så på våren, mycket jobb.... men när det är tredagarsvecka så är det ju mest utejobb.
Blir nog riktig försommar nästa vecka. Då har man ju som lärare förmånen att kunna åka hem när eleverna slutar - om det inte är konferenstid. Men tre av veckans fem dagar kan jag bestämma själv när jag ska göra mitt jobb, klockan tre eller klockan åtta. Lär bli en del kvällsarbete om försommarn lockar till uteeftermiddagar.


 Lade ut en ny geocache i kväll. Och flyttade en av Toppenklassens, den som hade hamnat i ett riktigt surhål.
Upptäckte att det var bra att ha gömmorna tre och tre utifrån en och samma utgångspunkt, när jag var ute och letade toppenklassens geocacher med treor och fyror under veckan som gick.. Toppenklassen har lagt ut två gömmor nära Korpstugan. Nu lade jag ut en tredje längs "Kärleksstigen", alldeles i närheten. En underbart vacker promenadslinga som går utmed den vindlande, rusande, rasnade breda bäcken.  Hittar förstås inga superfina gömmor, speciellt som jag inte tillverkar något extra i gömväg. Men stigen är klart sevärd. Träffade ett äldre par utmed stigen och berättade lite om geocaching. De var imponerade över hur mycket vi "måste" kunna i skolan nu för tiden.
Hörde förresten av säker källa, under veckan som gick, att det är på gång att utrusta kommunens skolelever med datorer, sannolikt med start hösten 2013. Två till en i åk 1-6, en till en från åk 7. Vill gärna tro att femmornas mail till skolchef och kommunchef ang. datorer påverkade beslutet i någon mån. De skickade sådana i mitten av terminen, på eget initiativ, och fick trevliga och seriösa svar.

I morrn får det bli gräsklipp och vårnjut ... på söndag får det bli en dagstur till sommarstugan i Halmstad. Undrar hur växtvärlden vid västkusten ser ut, är kanske syrenerna på gång därnere?3 kommentarer:

 1. Jag har också fotograferat äppelträd som blommar idag. Riktigt läckert! Även om blomningen inte är i full gång här än... Litet mer värme så förändras det snabbt.

  Ja, det där med omdömen... endast positiva omdömen om andra människor borde vara tillåtna. Tänk så många som får sviktande självförtroende inför diverse ting bara för att andra har trott att det är så. Tänkvärd reflektion såväl för lärare som för alla andra!

  SvaraRadera
 2. Ser härligt ut i ditt växthus. Själv har jag inte haft någon vidare inspiration till trädgårdsarbete i vår. Har fått värk i armen när jag försökt, men det är väl bara att bita ihop. Ogräset måste hållas efter och några frön ska jag försöka få ner i jorden. Grannen levererade i alla fall några lass kogödsel idag.

  Vi var ju inte så långt borta när din cache Kärleksstigen plingade till i mobilen, men vi var på väg åt andra hållet. Vi åkte hem efter en trevlig eftermiddag i Hestra. Ha en fortsatt trevlig helg!

  SvaraRadera
 3. Du har så genomtänkta inlägg. Allt hänger liksom ihop. Det gillar jag! Hoppas du får en trevlig långhelg!

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas