fredag 7 december 2012

Frostig fredag


 Huvaligen, så kallt det har blivit. Termometern visade på  -21 grader i morse, då jag åkte fram och tillbaka till distriktssköterskan i Dalstorp för att få det berömda ( iallafall här på bloggen och bland jobbarkompisar) såret omlagt och omsett.
Efter penicillinkur nummer två, så har läkningsprocessen kommit en bra bit på väg. Det verkar dock som om man vill ha koll på hålet på skenbenet någon vecka ytterligare, så att det inte skenar iväg åt det sämre hållet igen.
Intressant att se distriktssköterskors kunskaper. Jag har fått väldigt stor tilltro till deras proffession.
Vilket jag inte har till distriktsläkare.... Jag träffade ju på en konstig prick som inte ville ge mig antibiotika, trots att jag hade så ont så jag var på väg att svimma, då när såret blev inflammerat för fem veckor sedan..... Synd att man lätt drar alla över en kam, när man träffar på en som är "dålig" och som man tappar tilltron till...


 Skoldagen gick snabbt framåt. Den är dessutom kort, till 13.20, på fredagar. Nästa år ska vi tydligen förlänga tiden i skolan igen... för att den där otäcke Björklund ska ha in mer matte i läroplanen .... i åk 1-3....Har inte fattat riktigt varför det måste påverka alla årskurser , 1-6, men det beror väl på att jag är lite trög.... eller helt enkelt inte vill fatta försämrade arbetsvillkor.... vilket vi ju ständigt fått under de senaste tio-femton åren. Iallafall så betyder mer matte i 1-3 längre fredagar för 4-6!


 Kollade på förra veckans "Lilla Aktuellt" med klassen. Vi hittade inte gårdagens sändning på webben, och eftersom vi inte hann med det populära nyhetsprogrammet förra veckan, så kollade vi på det i stället.
Intressant! Man visade ett reportage från en åk 6 i Nacka. Eleverna där hade skrivit ett brev till ovan nämnde otäcke Björklund, och protesterat mot att de ska få betyg i sexan. De känner sig stressade, sover dåligt på nätterna, mår dåligt av att de snart ska få betyg. Dessutom tyckte man att kvalitén på undervisningen försämrats, då allt man gjorde syftade till bedömning och betyg.
Björklund hade inte haft tid att svara på elevernas skrivelse.
Funderar på det här med barnkonventionen, om han läst den.... det där om att man måste lyssna på barn och ta deras åsikter på allvar.
Ställde frågan i min klass, hur många som tyckte att det var för tidigt med betyg i sexan. 100 %  av de för dagen 85 % närvarande i klassen tyckte att betyg, det ska man vänta med tills man kommer upp på "högstadiet".

 I "Lilla Aktuellt" tog man också upp frågan om adventssamling/julavslutning i kyrkan. Man hade haft denna fråga som webbfråga, och kunde visa att 45 % av de barn som besvarat frågan ville ha adventssamling/avslutning i kyrkan medan 55% inte vill ha det.
Ställde frågan till mina elever. Alla vill fortsätta att ha avslutningarna i kyrkan....och alla tyckte det lät horribelt att flytta avslutningen till en kall idrottshall, vilket skulle vara alternativet för oss.

Genrep för luciaframträdandet i morgon, det hade vi sista lektionen. Kommer att bli bra.... Så alla som vill se ett fint luciaprogram är välkomna till bygdegården i Grimsås i morgon.,


 Åkte hem medan solen ännu lyste. Tog en promenad.... och konstaterade att det är fint med snö och sol, och känns lite häftigt när kylan nyper i kinderna. Men gånghastigheten blir det lite si och så med, det är svårt att röra sig snabbt när man är michelingubbe.
Ingegerd var också ute och vi fick en kollegial pratstund, under det att solen sjönk ner bakom träden.
Hämtade C-E och åkte till Hjälmå för att hälsa på "tanterna". Det var ett bra tag sedan sist.
Ingegerd mamma, Svea, ( C-Es faster) var riktigt pigg och glad. Hon har varit dålig många många gånger, men piggnat till ordentligt lika många gånger.
En rolig pratstund blev det.....


 Har börjat kolla lite för semesterresa på sportlovet. Förra året var vi på Madeira, och har pratat om att återvända till paradisön. Men det finns ju fler atlantöar att utforska, så det lutar åt att det blir Teneriffa  i februari i stället. En resa dit passar bättre med flygavgångar, flyget går på söndagar, så jag behöver inte ta en enda dag ledigt.... och det är ju bra. Får se till att boka i helgen...


I kväll har pepparskaksdegen förvandlats till pepparkakor. Jag har inte händer att göra fina pepparkakor.... eller nå´t annat som är estetiskt tilltalande.... men goda blev dom.
Har avnjutit tre nybakta hjärtan med grönmögelost på... och lite glögg till.
Kom på att det blev fredagens kvällsmat....C-E är ute med grabbarna ( om man nu är grabb när man närmar sig 60) så jag har inte fått den goda fredagskvällsmåltiden som han brukar bjuda på... och då blev det en enkel ( onyttig) "måltid" istället....
Doften av pepparkakor hänger kvar i hår och hus. Doften lär sannolikt övernatta...... och det är den välkommen att göra.2 kommentarer:

  1. Känner också av betygsstressen. Har ägnat halva dagen åt bedömning med kollegan. Sen var det riktigt skönt att komma ut i kylan. Det är fint med rimfrost på träden och knarr under sulorna. Ikväll var det genrep i drygt fyra timmar. Så nu blir det te och sängen.

    SvaraRadera
  2. Inget fel på de pepparkakorna... Hjärtligt inbjudande skulle jag vilja påstå...

    Hörru fröken, nu måste jag ta dig litet i örat... bara för att en lärare inte håller måttet så är lärare kass, eller hur!? Detsamma gäller för vårdfolket... ;-)

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas