söndag 9 december 2012

Traditionstider


Vi har inte mycket till traditioner i vår familj, och färre och färre har de dessutom blivit med åren.
Men det finns  två fina traditioner kvar, förutom julaftonfirande, och ett av dem, det är julmarknaden i Apladalen.

 Den andra adventssöndagen är inbokad för en resa till Värnamo, och till den anrika hembygdsparken.
Ja, först åker vi till Hjälshammar förstås, för där vankas det god lunch. Idag var det laxlasagne som stod på menyn.
Försöker erinra mig om årets besök i Apladalen är det femte eller sjätte. Tror att vi besökt julmarknaden tillsammans med Johanna och Martin, under alla de sex adventstider som de varit sambos. Vet iallafall att det är minst fem år i rad som vi undersökt utbudet i de gamla bodarna, därför att jag har fem olika smycken inhandlade i Amandas lilla smyckebod.
Det  första året köpte jag en helt underbart fin ängel, som jag har fått många positiva kommentarer om.
I år hade jag inte tänkt köpa något smycke, jag har ju en sådan massa anspråklöst tingeltangel.... men jag kunde förstås inte motstå... i år blev det vita pärlor. Passar en gammal tant alldeles utmärkt!


En krans till dörren,  det är det också tradition att köpa. Hade redan inhandlat en krans av gran och järnek, när vi kom till  grantomtarna.  Om inte kransen redan varit inköpt, så hade det med största sannolikhet blivit lite nydesignat på dörren.


 Johanna köpte denna stående tomte, och eftersom jag såg hur tomtarna var tillverkade, så kanske man kunde fixa en egen nästa år.
Det var en strykande åtgång på grantomtarna iallafall, antagligen det enda saluståndet som sålde slut innan marknaden stängde vid sextiden.


 Lite kallt om fötterna blev det, och inte så mycket mer inköpt.... men ändå lika roligt och mysigt varje år att återvända till Apladalen i juletider.


Lucia passerade oss, sjungande med späda röster, när vi var på väg att åka hemåt.
Lucia, det är den andra traditionen, som jag håller fast vid. I går så framträdde min fem-sexa i Bygdegården i Grimsås. Oj, vad bra de sjöng... men det visste jag ju att de skulle göra. Ett aber bara, jag ser ju inte de fina ljusbärarna och tomtarna då jag sitter med ryggen mot dem, vid pianot. Försökte vända mig mot dem vid ett tillfälle, men naturligtvis spelade jag fel samtidigt..... Fick glutta lite i pausen mellan sångerna, och ska försöka göra detsamma under de  fem framträdandena på torsdag.

Jag gillar tveklöst adventstiden. Den är en klart upplysande, vacker och glädjerik tid i det mörka kalla. När adventtiden är slut...ja, då går det mot ljusare tider.
Ha en bra luciavecka alla!

2 kommentarer:

  1. Det blev ingen resa till Apladalen idag. Vi tog igen oss efter gårdagens julkonserter. Sen bjöd vi några vänner på kaffe i eftermiddag. Nu är det kväll. Dagen gick fort. Imorgon är det en ny arbetsvecka, fast den kommer nog kännas kort eftersom jag ska vara ledig på onsdag. Ha en bra vecka! Gå och nynna på luciasångerna så sprider du julglädjen.

    SvaraRadera
  2. Vilka bilder du tagit, rena julkorten! Så fina... Jo, jultraditioner är svårt att bli av med, men de är nedtonade, väldigt nedtonade mot "förr i tiden" hos mig. Skönt, nu njuter jag av julen...

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas