söndag 28 april 2024

Motsatt håll

 Vet inte hur många gånger jag gått någon av de lättvandrade lederna som utgår från Hofsnäs Herrgård och restaurang.  Har gått med maken, med vänner, har gått ensam. MEN alltid åt samma håll. Medsols! Nästan alltid så har vi kombinerat vandringen med att äta lunch på restaurangen. Kan påminna mig ett tillfälle, då jag gick mellanrundan ensam och avslutade med att fika.

Variation är inte dumt. Idag föreslog jag en tidig promenad, avslutad med fika. Jag har så många gånger suktat efter godsakerna som brukar finnas uppradade i kyldisken. Men efter en rejäl lunch, så orkar man inte en stor bakelse ... eller kanske är det så att man inte har "samvete" till ett sådant frosseri....

På vågen till Hofsnäs kom jag på: -Vi kan väl gå åt andra hållet idag. Motsols! Helt OK, tyckte maken.


Det var lite småkallt då vi påbörjade fem-kilometersleden. Hade tunn täckjacka på, och drog upp dragkedjan nästan upp till hakan. 
Tänkte att om vi gick åt motsatt håll, så skulle vi komma till vitsippshagarna på slutet av rundan. 


Nu visade det sig att det fanns nästan lika mycket vita sippor på  östsidan av det smala näset, som på  västsidan. 


Torpanäset är smalt, så de tre lederna faller in i varann. En kort slinga på en km, mellanslingan på 2,5 km och den "långa" rundan på fem km. Extremt lättgånget. Inga stenar eller rötter att snubbla på, inga branta backar. Lederna går längs sjön, Åsunden. Vattnet är nära, nästan hela vägen.


Kabbelekan stod i blom. Liksom svalört, harsyra och vårlök.


Kolla där! Där femkilometersslingan vände tillbaka, där fanns det en hel del blåsippor kvar.  

Medtagna, efter att ha blommat en månad och efter många frostnätter. Men ändå, jag blev glad... och samtidigt lite sorgsen, att få se min favoritblomma.  Blommorna hade tappat färg, de hade ett antal skavanker och var klart i nedgångsfas. 


Kunde inte låta bli att jämföra med en tant på sjuttio. Tycker nog att jag kan känna igen mig i sippan som har lite skavanker, men som ännu ser ganska pigg ut. Men hur länge....?


Kunde också identifiera mig med denna grupp av blommor... samma känsla...


Hej då och tack för i år, ni vackra blå. Nu är det vitsippornas tid, under ett par veckor.


Det kändes väldigt "nytt" att gå den välbekanta leden från motsatt håll. Andra perspektiv.

Tänkte på att man borde se saker från olika håll, lite oftare än vad man gör.  Både i verklighet och i tankar. Man får absolut syn på andra och nya detaljer. Inget är så självklart, som det tycks från en enda synsida...


Snart tillbaka vid utgångspunnkten. Stannade till och tog en bild, med stenhuset  där på andra sidan sjön. Torpa Stenhus öppnar nästa helg.  Kan bli en tur dit i år också, speciellt om barnbarnskillarna vill uppleva alla "hemska" rum som finns i slottet igen.
Läste i Borås Tidning att ägaren bygger upp ett nytt bostadshus, efter ritning från 1600-talet. 700 kvadratmeter stort. Dock inte i trä, som ursprungshuset var byggt i, utan i mer bestående och underhålllsfria material. 
Ägaren är årsbarn med mej! Härligt med folk som har framtidstro! ( Och sannolikt en uppsjö av pengar...)


Porsen blommar. Vattenståndet är fortfarande högt.  Vinden har lagt sig, och Åsunden är spegelblank,



Och maken tycker väl att jag stannar lite för ofta, för att fota. Men bra träning för mej, jag får går lite snabbt för att komma i fatt....



Herrgårdsrestaurangen har slagit  upp sina portar för dagen. 
Idag är det frosseri som gäller. Vad ska jag välja?


Det blev en marängbakelse med lemon curd. Utsökt! Mums! Maken valde kanelbulle och toscakaka med rabarbersylt i botten.   
Fortfarande lite kyligt! Hade blivit varm under promenaden och knäppt upp jackan. Nu åkte dragkedjan upp igen, under det att vi njöt av god fika och vacker sjöutsikt.

Körde vägen över ICA i Tranemo. Behövde kompletteringshandla . Det tar en kvart-tjugo minuter att köra mellan Hofsnäs och Tranemo. Under den tiden anlände våren. Nitton grader visade termometern. Tio grader mer än då vi körde till Hofsnäs strax för klockan tio. 

Rotade fram knälånga byxor och kortärmad T-shirt då vi kom hem och begav mig ut i trädgårdslandet. Lunch hade vi kvar sedan i går, så det var bara att värma, då vi kände för det. Noterade att nässlorna var i lagom storlek för att skördas, då vi promenerade på Torpsnäset. Så det blev en tur till mitt eget nässelställe, efter trädgårdsarbetet.
Nässelsoppan är just avsmakad. Supergott, tillsammans med ägg från Värnamodotterns utehönor. Och nyttigt.  

En härlig vårdag blev det! Kan inte säga det nog många gånger; är tacksam för att ha så mycket energi kvar, trots ålder och småskavanker. 


23 kommentarer:

  1. Man är helt klart lite av en vanemänniska för vi går i princip alltid våra promenader medsols. Någon gång har vi gjort tvärtom och då känns det nästan som en ny promenad så varför inte.

    Vilken tur att Herrgårdsrestaurangen hade öppet för det utbudet var det inget fel på. Så mycket gott och ibland är det helt enkelt läge för att frossa. Själv satsar jag gärna på en chokladboll men din bakelse lät verkligen god.

    Önskar en god kväll nu!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är ju ingen älskare av chokladboll. Men på Hofsnäs finns något för alla. Även maten är av hög klass.Kram

      Radera
  2. Min man brukade alltid säga att medsols respektive motsols promenader är två helt olika vandringar. Och det har du bevisat idag. Så många blommor som du dessutom kan namnen på du fick med. Här har jag hittills bara sett scillor och idag tulpaner faktiskt.
    Caféet gillar jag skarpt, då de också verkar sälja rejäla mackor för sådana som jag som inte gillar sött.
    19 grader - WOW! Stort GRATTIS. Sju grader i skuggan här och 10 i skuggan söder om stan. Det ska bli spännande att se om värmen kommer upp hit imorgon, vilket den ska göra enligt SMHI.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klok man! Mackorna såg också goda ut. Bakelsen var inte speciellt söt. Mest gräddig

      Radera
  3. Så vackra vyer under er vandring. Visst blir det annorlunda när man ändrar färdriktning. Hade gärna gått med er och njutit av omgivningen. Tur att jag får se det på bild ändå.
    Här är det fortfarande långärmat och långbyxor på. Mössa och vantar skadar inte heller. Men om nu väderrapporterna inte luras alltför mycket så blir det tvåsiffriga temperaturer på tisdag eller onsdag. Jag tackar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ni får snart er vår. Kanske mer vår i Umeå än i Östersund?

      Radera
  4. Härliga vårblommor på er väg, så skönt att vi går mot varmare tider. Mysigt att kunna sitta ute och fika!
    Ha det bra!

    SvaraRadera
  5. Instämmer helt och fullt med slutklämmen, tacksamheten över att fortfarande kunna "hänga med".

    Ler. Tänker; typiskt - jag som (nästan) alltid går motsols. ;)
    Det där utbudet som de har i disken på Hofsnäs, allt ser så läskande ut - vad ska man ta.

    När jag gick upp idag så regnade det, inte visste jag då att det skulle bli en sådan fin promenaddag.
    Sänder ett tack för dagen ut i universum och för att jag inte vrickade mig eller halkade idag på leden. Det brukar jag alltid göra när jag har klarat av lite eländigare terräng.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förstår det! Stavar är bra på den rundan.Kram

      Radera
  6. Det är verkligen som att gå en helt annan runda när man byter håll. Det kan nästan vara lite svårt att veta hur man ska gå och var man är.
    Härliga vårbilder! Idag har det varit en fantastiskt fin dag. Ser att att kunna bli ännu bättre de närmaste dagarna.
    Vi får passa på att njuta!
    God natt och sov gott 😴 Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sovit gott. Snart bär det iväg mot Halmstad. Äntligen dags att öppna gamla stugan

      Radera
  7. Håller med dig i - "Tänkte på att man borde se saker från olika håll, lite oftare än vad man gör. Både i verklighet och i tankar." Tänker ofta på det vid våra bilturer, även hur ljuset faller gör mycket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut! VAr i Halmstad i dag. Stranden ser olika ut från olika håll... Och vattnet förändras ständigt.

      Radera
  8. Världen ser helt annorlunda ut när man travar åt motsatt håll 🙂 maken och jag delar ofta 💕
    Härliga vårbilder!

    SvaraRadera
  9. Så smart att gå motsatt håll! Vi är ju ofta vanemänniskor men när man fotograferar så upptäcker man helt andra motiv när man går åt motsatt håll. Din bild på porsen och den spegelblanka Åsunden är superfin! Och på tal om super ... din bakelse ser supergod ut. Och snart är det dags att kolla in mina nässelställen kände jag nu. Vårens nässelsoppa njuter jag alltid lite extra av. Din lät väldigt god med ägg från Värnamodotterns utehönor.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ännu vackrare i verkligheten. Jag fotar bara med mobil nuförtiden... ja, åtminstone om jag är på vandring/promenad. Kram

      Radera
  10. Asch då ... det var jag som blev anonym :)

    SvaraRadera
  11. Tack för att jag fick följa med på den ljuvliga vårblomspromenaden. Så där mycket vitsippor hade vi i Fredriksberg uppe i skogen, där fanns inga vägar att gå på utan man trampade allt på ett helt gäng för att komma framåt, men dom kanske reste sig igen...
    Det lät fantastiskt med det 700 kvm stora nybygget! Hoppas hans arvingar är med på tåget och inte tycker han slösar pengarna på något de inte vill ärva. Jag försöker alltid variera promenaderna, man får helt klart andra perspektiv då. Jag kan erkänna att jag känner ett jättesug efter våren när jag ser dina fina bilder. Men min tid kommer också, nu när värmen kommer blir det explosion i naturen. Ha en skön Valborgshelg, I Finland säger vi Glada Vappen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Din tid kommer. Hos oss, ja i vår by, där är det betydligt färre vitsippor än förr. Vet inte vad det kan bero på. Så det gäller att passa på att åka och frossa i sippor, där de finns i överflöd. Glada Vappen på dej!

      Radera
  12. Vilket kak-kalas ni hamnade på efter er härliga promenad! Kram Lisa

    SvaraRadera
  13. Nu förstår jag ingenting, har jag missatden här med, du är ju en favorit, men jag kollar in då och då, det finns ingen ny!
    Motsols går vi ibland, den går snabbare tycker jag, så känner jag mig lat, så blir det motsols . Gå längs med vatten älskar jag, extra mysigt! Fina vårblommor, sippan med skavanker var speciell, mycket vacker! Man lär sig här också, porsen hade aldrig ens hört talas om! Har vi nån sån , får kolla efter. Fina bilder, gillar bilden när maken går före, samma här stannar och fotar ,-)) Den bilden visar hur vackert ni bor, vilka träd, jag älskar träd. Och en träbänk, charmigt! Bänkar har vi så gott som inga alls! Ja du där var det mycket som såg gott ut. Bra val lemon curd så gott!
    Fin rundtur . Ha det fint KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas