måndag 1 april 2024

Selfie om blommor

 Veckans Selfie från Klimakteriehäxan handlar om blommor. Ett väldigt tacksamt ämne för den som är en riktig blom-nörd.

1. Den snittblomman köper jag: Nejlikor är absoluta favoriter. De är så hållbara. Men det blir mycket tulpaner under vintern också. Har alltid snittblommor på köksbordet. Eller egenplockade blommor,

De här nejlikorna köpte jag för två och en halv vecka sedan. Då var det i ett knippe om tio. Idag decimerades buketten från sex till fyra blommor.



2. Den vilda blomman plockar jag: Plockar det som erbjuds. Några tussilago har redan gjort sitt. Snart kommer vitsipporna. Och liljekonvaljerna. Gillar prästkragar allra bäst. de står sig länge och passar tillsammans med såväl vilda blommor som blommor från perennrabatterna. 



3. Den blomman satsar jag på i balkonglådan/rabatten: Har idag sått de första blommorna som ska ut i krukor  i juni. Petunior. Och... nytt för i år... husarknapp. Tagetes och lobelia driver jag  upp i växthuset. Sår om några veckor. Frön till astrar finns också hemma. Samt till en massa andra blommor i "grönsaks och ettårs-blomlandet". De sås inte förrän i mitten av maj. 


4. Den blomman minns jag speciellt för att ... Julrosen. Fick den av vännen Karla för många år sedan. Planterade ut den när det blev sommar. Den har överlevt. minst femton år. Gett massor av blommor. Alldeles speciellt att ha en blommande växt mitt i vintern. Karla har varit bort i fyra år snart. Rådjuren har gått hårt åt plantan i vinter. Nu finns det bara ett par blommor på den,  Undrar om den kan återhämta sig under sommaren?


5. Det ogräset gillar jag: Frågan är; Vad är ett ogräs? Något som växer, där man inte vill ha det. Det som kallas ogräs, kan vara vackert på andra ställen.

 Kirskålen i vårt perennland, den är källan till stor irritation. Redan nu har de nya bladen kommit upp. Men blomman, den är nog bland det mest utsökta som finns. Tyvärr hittar jag ingen bild på den, bland mina osorterade bilder. 

 Fält, gula med maskrosblom är vackert. Mycket vackert. Försommar. 

Den förhatliga invasiva lupinen, den tycker jag också är väldigt fin. Passar bra att ha i en vas på ett bord utomhus...



6. Den blomman känner jag extra för: Blåsippan. Absolut favorit. Bär på så mycket minnen från barndom och hembygd.  Vårens budbärare. Började "leta" efter den så fort snön gick bort, då när jag var barn. Gör detsamma vid sjuttio års ålder. 

Just nu är det högsäsong för blåsippor. Denna skönhet fotade jag igår.


Tack för ännu en kul Selfie, Aina!

Och tack till alla humlor och bin som ser till att vi får både blommor och all den mat, som olika växter producerar.


Årets första humla försåg sig med lite nektar i krokusen, för en stund sedan. Tycker synd om alla växter... och insekter... och fåglar,,, för nu lär det tydligen vara ett ordentligt snöväder på gång. Ganska väntat... och helt normalt med aprilväder....

21 kommentarer:

  1. julros blev jag bekant med ganska sent, nu har jag blommande julrosor i egen trädgård 🙂 plantor av en vän. Lupin är fin, man ska klippa bort fröna.

    SvaraRadera
  2. Nejlikor är verkligen tacksamma blommor som står länge. Ändå blir det sällan av att jag köper dem. Just nu pryder en stor bukett påskliljor köksbordet och det tycker jag är fint. Även om Lupiner är illa sedda så är det vackra tycker jag.

    Önskar en god kväll nu!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gissar att ni kommit hem. Och kan njuta av påskliljor en stund till. Detsamma

      Radera
  3. Liljekonvalj, blåklocka, smällglim, strandtrift. Så mycket annat plockar jag inte in.
    Glad måndag! Eval8

    SvaraRadera
  4. Du kan dina blommor. Så duktig du är där. Några av dina blommor fick jag googla. Blommor, växter och djur är inte min grej.
    Vi är helt överens om lupiner, en av de vackraste blommor som finns. Som jag skrev i mitt inlägg idag - lupiner får gärna vara invasiva, bara de invaderar en kruka på min balkong;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Plocka in dem på balkongen. Jättefina! Passar inte inomhus. Är ju då stora...

      Radera
  5. Jag såg ditt svar fast det låg på fel inlägg. Kirskål har jag i min trädgård med, precis fullt och det gillar jag inte. Sen tror jag du missförstått mig, jag köper in snittblommor men väl en våreld och även blommor att ha i trädgården. Jag odlar också i pallkragar men lyckas inte med allt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kirskål är ett elände, men blommorna är otroligt vackra

      Radera
  6. Jag var lupintomteägare i Geta, Vi hade mängder av de sköna "ljusen". Enklaste sättet att hålla dem i skick utan att de spred sig var att klippa bort fröställningarna innan de sprättade ut sina frön. Jag gillar nog alla blommor..här bor jag i paradiset men det här paradiset saknar vårblommorna från Norden, så jag njuter desto mera av inlägg som ditt .
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, du bor i paradiset. Men nog är Norden ett blomsterparadis på sitt sätt under sommarhalvåret

      Radera
  7. Dina svar skulle kunna vara mina rakt av, möjligen med ett litet undantag för nejlikor, som jag nästan aldrig köper, och tagetes ... Maskrosor och lupiner, härligt, snart är det dags!
    https://klimakteriehaxan.blogspot.com/2006/09/varfr-tycker-jag-inte-om-tagetes.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Får läsa om tagetsen. Tycker att den är så bra, eftersom den är lätt att odla fram här hemma

      Radera
  8. Haha, nu har jag läst. Och fattar fortfarande inte vad de gjort dej för ont.😄

    SvaraRadera
  9. Nejlikor är vackra och står länge, men jag är inte jätteförtjust i dem ändå.
    Kirskålen är ett elände, men som du påpekar, dess blommor är fantastiska! Ser ut som en mycket skir knypplad spets.
    Lupinen är ett annat elände ... ett vackert elände, men inte bara att den konkurrerar ut våra inhemska arter utan att den orsakar problem för många insekter att hitta mat. Så här står det på Naturskyddsföreningens sida: "Eftersom blomsterlupin konkurrerar ut annan flora så missgynnas
    många insektsarter indirekt av växten. Pollinatörer som inte är
    anpassade för att kunna öppna lupinens blommor har helt enkelt
    svårt att hitta blommor att besöka och eftersom blomningen snabbt
    är över hos blomsterlupinen återstår det inte mycket som blombesökande insekter kan leva på senare under säsongen".
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, från där med öupiner har jag inte läst innan. Då förstår jag att dem inte är önskad. Vi harvinga stora bestånd i närheten. Tur det.
      Tack för info

      Radera
  10. Sådär som på din bild ska en lupinsamling se ut, massor av olika färgsättningar. Tyvärr tar den mörklila över vilket jag tydligt märkte när jag bodde på landet med lupiner som närmaste granne. Plötsligt fanns inte de vita och rosa längre, sen läste jag om att den mörklila var boven! Vilka vackra tagetesar du visar, de har jag alltid i balkonglådorna. Ibland försöker jag variera mig men ingen annan blomma trivs hos mig lika bra! Nejlikorna på din bild, har aldrig sett de färgvarianterna! För mig har den varit något av en begravningsblomma, så jag har ratat den mycket. Visst är man fånig när man fått för sig något! Kram från pörtet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men så är ju. Man har idéer. Jag köper inga vita snittblommor...om de inte ingår i en bukett med andra färger. Vita blommor är begravningsblommor i min idevärld. Kram

      Radera
  11. Det piggar upp än med lite snittblommor på bordet. Jag köper gärna rosor här i vår affär, de brukar stå minst 2 veckor. Idag har vi snökaos hos oss, det är ju lite onödigt.
    Ha en fin dag! Kram Lisa

    SvaraRadera
  12. Har svårt med rosor. De vissnar så snabbt för mej. Vitt och vitrigt idag. Bara att räkna med, det är ju april.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas