lördag 7 mars 2020

Märkligt


Om ett drygt halvår, så ska det återigen bli val till ett av världens mäktigaste ämbeten.
Den tredje november är det dags att välja president i USA.
Hur valsystemet fungerar, det har jag en gång fått lära mig, men har till stor del glömt bort. Men visst är det märkligt att man väljer vilka som ska få välja president och att dessa specifika väljare har olika stor makt, utifrån vilken stat man tillhör.


Än märkligare är den ålder som presidentkandidaterna har.
Trumpen hinner fylla 74 år innan det är val, och hans utmanare, Joe Biden och Bernie Sanders,  uppvisar den respektabla åldern på 78 respektive 79 år.

Själv är jag fortfarande 66 den 3 november, och har jag förmånen att få vara med så långt, så har jag gått i pension. Jovisst, jag har "rätten" att som offentliganställd jobba ytterligare två år, men jag känner att dels så är det så mycket i skolans värld som jag reagerar starkt emot och dels så kommer det - faktiskt- att finnas övertalighet av lärare i vår kommun, så det är dags att tacka för sig.

Hur tänker de som är betydligt äldre än jag, och som vid den åldern står beredda att ta över ett presidentskap? Visst är ålder och erfarenhet underskattat, men när man kommit upp i sjuttioårsåldern, då kanske man borde ägna sin tid till att bli någon form av konsult, om man känner att man krafterna kvar.

Jag tycker det är så märkligt att de röstberättigade i ett land, överhuvudtaget supportar någon i den åldern.



Sen tycker jag också att det är märkligt att man i Sverige har valt "flicksnärtor" till partiledare.
Den ena "flicksnärtan" tycker jag har vuxit in i sin roll, medan den andra har flippat ur totalt.
För visst är det märkligt, att den som leder ett parti med kristet förtecken, allierar sig med den som står för värderingar, som ligger  helt i motsats till det kristna budskapet.


Rätt ålder, för att bli vald till ledare för ett politiskt parti, en inflytelserik post, ett land - vad skulled et kunna vara?

Jag har ju en klar idé om det. Någonstans mellan 40 och 60 år. Plus  minus några år. Naturligtvis beror det på vem man är och vilken ledande post man ska ha.
Olof Palme var 42 år då han tillträdde som partiledare, Ingvar Carlsson var 52 då han plötsligt fick ta över partiledarrollen, Fredrik Reinfeldt var 38 då han blev partiledare, 41 år gammal blev hans  statsminister.
Tre exempel - enligt mig - på väldigt goda ledare.
Kanske inte ledarskap har enbart med ålder att göra, men  jag tycker ändå att man behöver komma upp i 40-årsåldern för att ha den erfarenhet som man som ledare behöver.


En av våra partiledare reste iväg till Turkiet för att hindra flyktingar att komma till Sverige. Ett synnerligen märkligt sätt att bete sig på. "Sverige är fullt" hävdar han. Helt fel, här finns massor av space- bara det att vi, om vi ska ta emot nya flyktingar måste ta hand om dem på ett människovärdigt sätt.
Hur i hela friden kan man bete sig som Jimmy Åkesson, och hur i hela friden kan en fjärdedel av alla röstberättigade människor i Sverige säga sig vilja ha honom som vår ledare?

Åldern - enligt mitt sätt att se -har han visserligen inne, men  det är väl också allt.


Tänker mig en framtid i Sverige, där hans parti får flest röster av  alla, och där han sedan allierar sig med henne som säger sig ha kristna värderingar, men tycks fara med osanning om det. Undrar om de moderata väljarna är beredda att hoppa på de tåget - tänker att det finns en maktlysten falang i toppen- men att många moderater har högre ambitioner än att slå sig ihop med en samling lågutbildade, mindre vetande människor - de som jag inbillar mig är de som stöder  SD.


Jag säger inte att det är så - men jag tror att det är så - att SD samlar dem som inte vet bättre.
Men visst är det skrämmande, att en sådan människofientlig/främlingsfientlig svensk regering skulle kunna komma till stånd om några år....För mig känns det som rena skräckscenariot.


För egen del så anser jag att det här med migrationen inte är riktigt enkelt.
Vi har ju misslyckats så kapitalt, oberoende vilket demokratiskt parti som haft regeringsmakten, under så många år.
Jag tänker på alla de segregerade områden som finns i de flesta städer. Områden där vi inte lyckats ge de unga tillräcklig utbildning, ej heller deras föräldrar de möjligheter till arbeten, som de borde ha.

Det blir mycket frustration, det blir våld och kriminalitet, för man hittar inget bättre sätt att hantera tillvaron på.
Kontentan av det hela är att de "som inte vet bättre" drar alla invandrare över en kam. Samt försöker hindra fler att komma hit.
Visst finns det "skit" i invandrargrupper också, men de allra flesta vill bara få lugn och ro och bo i ett land där de slipper att vara rädda.



För egen del, så har jag en favoritgrupp, vad det gäller nya svenskar. Det är de som kommer från Afghanistan. De elever som jag mött under senare år, och som bara för en kort tid sedan kom från det landet, har varit helt otroliga. Otroliga i sitt bemötande, otroliga i sin vilja att lära, otroliga i sin vilja att bli en del av det svenska samhället - och samtidigt hitta ett sätt att behålla traditionerna från hemlandet.
Jag blir så heligt förbannad, då jag läser om och hör om hur välfungerande familjer och ensamkommande, vägras uppehållstillstånd i Sverige, fast de bott här så länge så att de känner sig mer som svenskar än som afghaner. Gäller förstås även asylsökande från andra länder...
Jag tycker att det är så märkligt att  myndigheter i vårt land, kan ta beslut som helt förstör livet, för den som verkligen skulle kunna bli en tillgång för oss, som medmänniska, som arbetskraft.


Ja, det är mycket som är märkligt i världen - så även att den ständigt lögnaktige och plumpe Trumpen, får sitta kvar som president. Men det gäller väl att omge sig med rätt personen, då man kommit i en sådan position.
Och som sagt, så märkligt att så många människor som bor i vårt välmående land, inte kan dela våra tillgångar med dem som ingenting har.
Det är mycket som jag inte förstår - det är tydligt! Det vore intressant om någon kunde hjälpa mig till att komma till insikt.

Bilderna är - som så ofta - tagna på dagens promenad. Visst är det märkligt att tidig mars-natur har så mycket vackerhet i sig. Stengubbarna- de symboliserar USAs presidentkandidater.



10 kommentarer:

  1. Ålder och erfarenhet ska inte underskattas men samtidigt så tycker jag inte att en ledare ska vara alltför gammal. Närmar man sig åttio så är det kanske läge att gå i pension och i stället släppa fram yngre förmågor. Se bara på påvarna. De brukar vara lastgamla när de väljs vilket jag tycker är märkligt. Det har funnits några undantag men de är inte många.

    Där gjorde en partiledare bort sig och det ordentligt. Ett pinsamt agerande helt enkelt.

    God lördagskväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänkte på påvarna också, men de känns mer som en enslig symbol, än en ledare som kan leda ett land rakt in i fördärvet.
      Ja, en sådan pinsamhet... undrar om Åkesson nu blir ifrågasatt som partiledare. Kanske han klarar sig med coronavirusets medialuppmärksamhetshjälp. God kväll på dej!

      Radera
  2. Ett intressant inlägg och jag måste säga att jag håller med dig i allt. Du är en klok kvinna! Att de bara vill ha äldre män där borta i det stora landet i väster, det är tydligt ... och kvinnor göre sig ej besvär!
    Åkesson och hans parti skrämmer mig verkligen liksom hon, den kvinnliga partiledaren som säger sig ha kristna värderingar!
    Jag skäms ofta över hur de som bestämmer i vårt land behandlar de människor som kommer hit!
    Härliga naturbilder!
    Ha en fin dag!

    SvaraRadera
  3. Hittade ju finast här oxå. Alldeles bakom huset. Tack för att du påminde att de små pinnarna har sin blomningstid nu.
    Tänker på vad som skulle ha hänt om Hillary kommit till makten, och ständigt farit med lögner samt varit allmänt plump i sina uttalanden. Hon hade blivit avsatt på direkten, tror jag. Ha en fin söndag!

    SvaraRadera
  4. Jag håller med dig i stort sett allt det du skriver, men jag ska bara kommentera en sak. Och det är att jag tycker att KD ska byta partinamn. För att heta kristdemokraterna så borde de ha och leva upp till kristna värderingar. Kristendomen har ju ett kärleksbudskap, vilket jag anser att kd saknar.
    /en annan anna-lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. God iakttagelse. För visst borde de det. Utan att vara mer kristen än de flesta, så anses jag att det är ren hädelse att partiet har ett kristet namn.

      Radera
  5. Kära du, vilket underbart inlägg! Jag kan bara hålla med om precis ALLT du skriver men jag kan inte hjälpa dig att reda ut alla dessa märkliga ting...Det här med presidentkandidaternas ålder har jag också undrat över, det verkar helt galet! Sen att SD och KD verkar ha samma åsikter är för mig helt otroligt, jag får inte ihop det alls och det gör mig mycket bekymrad och fundersam över hur vi ska få det i framtiden....
    Men just idag hoppas jag att du får en fin dag <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi är nog många som är bekymrade. Och en del som inte förstår hur det skulle bli om deras val blir folkets väl! Ha en fortsatt fin söndag!

      Radera
  6. Är helt enig med dig att "gamla gubbar" borde hålla sig från höga politikerposter. Det finns väl en anledning till att vi ska pensionera oss vid en viss ålder...både kropp och hjärna är inte som i unga dagar och på en del höga ledare var nog inte hjärnan riktigt frisk tidigare heller. Kristdemokraterna borde skippa s:et i namnet, de är mer ett krisparti, tycker jag. Det är för mig en gåta hur någon kan rösta på SD. Det är inte så många år sedan som Hitler gick på i samma stil. Har en del så kort minne, tro? De som inte var med då borde väl i varje fall vara läskunniga och hämta information den vägen.

    SvaraRadera
  7. Tror att det finns alldeles för många okunniga människor.Tyvärr får vi skolfolk ta på oss en hel del ansvar för att vi inte gjort tillräckligt för att få barn att förstå. Sen är det ju oxå då att föräldrar har största påverkan. Ha en fin söndag!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas