söndag 15 mars 2020

Smaksak


Vilken härlig dag det var igår! Först långpromenad i detta gudomliga väder, sedan kaffe på altanen, där solen snabbt smälte bort snön och sedan en promenad till.
Idag är det som vanligt igen, mulet och lite regn.
Söndagens långpromenad är också gjord, det är gott att röra sig i alla väder.

Klart man funderar på coronan när man är ute på ensamma promenader.  Blir så irriterad då jag hör om folk som ger sig ut på resor mitt i pandemin. Blir arg då jag hör om folk som sitter på offentliga fortskaffningsmedel och hostar och nyser rakt ut.
Jag väljer att tro, att om alla tar sitt ansvar och rör sig ute i samhället så lite som möjligt under ett par tre veckor, så kommer vi snart att ha ett fungerande samhälle igen.  Men det  finns en del som inte tar sitt ansvar....tyvärr.

Sen blir jag  trött på media som rapporterar: Nu har vi fått vårt första, vårt andra dödsfall i coronaviruset. En man  i sjuttioårsåldern som redan var sjuk och en kvinna på 85 som hade flera underliggande sjukdomar.!
Det säger ju ingenting om virusets farlighet, dessa båda hade med stor sannolikhet avlidit även av en "vanlig" influensa. Jag vill veta hur många tidigare friska människor under 80 år som avlidit, det är så man kan avgöra  om det här viruset är  extra farligt eller inte.
Jag skulle också vilja veta mer om hur det står till i varje kommun.  Vilka kommuner som är mest drabbade... Det kanske inte finns någon som är smittad i vår lilla kommun. Om jag visste att det  vore så, så kunde jag vara  mindre orolig då jag handlar i mataffären.


Egentligen hade jag ju inte tänkt skriva något om virus idag.
 Jag hade tänkt skriva om musik.... och  kanske lite om böcker och konst.
Rubriken är ju satt till smaksak.

Förra lördagen var det  melodifestivalsfinal. I fullsatta Friends arena. ( Heltokigt att dra ihop så mycket folk, anser jag)
På sociala medier och irl, så finns det många som ondgör sig  över musiken som framförs i melodifestivalssammanhang.
-Allt är så dåligt.
-Nej, det skulle jag aldrig lyssna/titta på! 
-Det är ju så dåligt, så det går inte att se på.
-Så många dåliga låtar på en gång!


Varvid jag ställer frågan: - Vad är dålig musik?  Vem har rätt att avgöra vad som är dålig musik eller ej?
Jag anser att det där med musik, det är en smaksak. En sak som är upp till var och en att tycka vad man vill om, utan att någon annan behöver raljera över det.
Sen tycker jag att musiksmaken ändras över tid, att man under perioder av sitt liv gillar olika slags musik. Jag har nog kunnat gilla vissa låtar inom alla genrer, det ät mer låten än en viss genre som slår an. Det enda som jag har svårt för, det är rap. Speciellt som jag inte kan urskilja orden som snabbt rabblas fram.


Visst fanns det flera fina låtar i årets melodifestival. Tycker jag. Robin Bengtssons enkla melodi har  fastnat ordentligt i medvetandet. Jag  fastnar lätt för det enkla.
Samtidigt som "Bohemian Rhapsody" är en av mina absoluta favoritlåtar. Och den är allt annat än enkel.
Nej, det är nog bara så att vissa toner slår an mer än andra.
Vad det gäller melodifestivalsfinallåtar, så kunde jag hitta något som jag tycker var tilltalande i  alla utom rap-låten.

Men som sagt, det är en smaksak. Någon kanske tycker att allt var dåligt.
Att följa strömmen, för att vara lite cool besserwisser, det är i sig lite tragiskt. Att inte våga tycka själv, det är riktigt illa.


Vad är god litteratur? För mig är det en bok som jag fastnar i, en som jag fortsätter att läsa.
Högtravande böcker orkar jag inte med.
Jag vill ha en bok, där jag lätt kan få bilder av miljö och kanske även av person. Böcker där jag kanske kan identifiera mig med någon, känna att jag är del av de händelser som beskrivs.
Science fiction ligger för långt från min identifikations-sfär.  Skräckböcker likaså.
Och som sagt, högtravande böcker, de kommer jag inte igenom.

Val av litteratur, det är en smaksak det också. Ingen ska komma och  knäppa en på näsan för att man läser "fel" böcker. Om man läser eller lyssnar, det är ju också en smaksak. Jag som person har svårt att koncentrera mig på att lyssna. Vill se orden, vill kunna skumläsa vissa delar, till och med hoppa över....


Har varit på Tate galleri ett par gånger. Och förfasat mig över Miro´s  tavlor.
Kan inte fatta att stora dukar som bara innehåller några fyrkanter och prickar kan ha något som helst värde.
Men som med all form av kultur, även konst är en smaksak.
Lars Tunbjörk ( från Borås) var en erkänd fotograf. Han tog vardagsbilder. Jag har aldrig sett storheten i hans foton..."alla kan väl ta sådana bilder.. ? "

Antagligen inte.
Bilder som slår an på mg, det är ganska nakna bilder. Mycket rymd, och få saker i blickfånget

FAST ... jag gillar faktiskt bilden ovan, tagen på dagens promenad.


Vad som är bra och dåligt, det är en smaksak. Ingen ska bestämma det, inte ens gamla stofiler i en akademi.

Tänker tillbaka på en studiedag på nittiotalet ( nu kom jag ihåg en studiedag till ) då vi fick välja från ett stort "smörgåsbord"  vad vi ville förkovra oss i / bli förlästa kring. Jag valde att gå på föreläsning av en känd akademinledamot.  Han berättade om akademins arbete och sedan blev det frågestund.  En naturlig fråga blev: - Varför har aldrig Astrid Lindgren fått nobelpriset i litteratur?
Jag kommer inte ihåg svaret exakt, men det gick iallafall ut på  tt en barnboksförfattare aldrig skulle kunna på priset. En barnboksförfattare kunde aldrig använda det språk som akademin krävde.
Skitsnack!
Överförmyndigande!
Fisförnämlighet!

Nu kan vi strunta i fisförnämligheter och läsa de böcker vi vill, titta på bilder vi tycker om och lyssna på den musik som slår an de rätta tonerna.

Vilket vi absolut behöver i den annorlunda tid som just nu råder.  Har befunnit mig i två olika världar, med hjälp av två olika slags böcker , de två senaste dagarna. Får bli en ny bok och en ny värld  i eftermiddag,
På radion spelas Queens "Radio Gaga".  Favoritmusik!

12 kommentarer:

  1. Tack för ett fint inlägg, för jag håller med i stort sett allt du skriver! Det skriver jag inte för att ställa mig in hos dig, nej för att det är alldeles sant! Det är så himla mycket i livet som är en smaksak och ingen, INGEN ska tala om för mig vad jag ska fota, lyssna på eller läsa.... Just nu läser jag "Sagan om Isfolket" det råkade jag skriva på Facebook och fick genast ett pm från en av mina vänner: HUR KAN DU LÄSA SÅNT??? Jag blev lite ledsen, även om hon är bibliotekarie så finns det ingen anledning att ifrågasätta mitt läsande. Så tack för ditt inlägg <3
    PS Jag hörde också "Radio Gaga" idag :) Så hoppas jag att du får en söndag afton och kväll <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis. Blir så förbaskad av de som tror att de vet bättre än andra. Fast hon har nog blivit tillsagd av någon annan att tycka så. Läste ett antal Isfolketsböcker för många år sedan. Antar att det finns hundratals i serien nu. Boken som jag senast läste var "Sommaren med Ava". Den utspelas någonstans i norra Sverige. Skulle kunna vara hos dej. Romantik och intriger. Lite som jag kommer ihåg Isfolketsböckerna. Skulle inte fått godkänt av bibliotekarien. Ha det gott!

      Radera
  2. Jag håller också med dig. Smak är något väldigt personligt sen kvittar det om det gäller film, musik, kläder eller vad som helst. Jag har min smak och den tänker jag inte ändra på bara för att inte någon annan gillar den. Sen struntar jag också högaktningsfullt i om någon gillar något som jag absolut inte kan med. Det är ju inte mitt problem. Varför bryr sig en del människor så mycket om andra ...när det gäller sådana saker... att bry sig om och vara omtänksam är en helt annan sak. Ha det bra.

    SvaraRadera
  3. Just så. Och varför blir så många så påverkade av andras tyckanden, så påverkade att de inte tycker något eget? Ha det gott!

    SvaraRadera
  4. Håller också med ... Tycke och smak är personligt och tur är väl det, för fy så trist om alla tyckte lika.
    Härliga bilder från din promenad ...
    Önskar dig en bra start på veckan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja du, usch så enahanda det skulle bli. Tycker att det är så skönt med folk som dessutom vågar tycka. Tack och ha en bra vecka!

      Radera
  5. Det är verkligen vist ordnat att inte alla tycker lika, det blir så mycket mer varierat på det sättet och intressantare många gånger.
    Då det gäller böcker så verkar du och jag har ungefär samma smak
    Jag tycker om dina vackra naturbilder, älskar foton tagna ute i naturen. Vinterbilder, så vackra, med snö, men det kan vara vilken årstid som helst som kan bedåra mig och göra mig lyrisk.
    Angående viruset så får vi försöka använda vårt sunda förnuft, men visst vore det bra om man fick den informationen som du eftersöker.
    Ha det fint och var rädd om dig.
    Kram!

    SvaraRadera
  6. Ja, snöbilder blir fina. Speciellt om himlen är blå. Det är väl det e då positiva med snö, iaf så här års . Idag är all snö borta. Kram!

    SvaraRadera
  7. När det gäller musik så är det som med så mycket annat att vi kan inte alla ha smak. Men det är faktiskt upp till var och en att tycka vad man vill. Visst kan jag gnälla över melodifestivalen men jag har inte synpunkter på att viss musik skulle vara finare och bättre än annat. Det är inte min stil.

    Ja, tänk om alla människor använde sitt sunda förnuft men icke sa Nicke. Senast i dag dundrade en rejält förkyld mamma in på vårt arbetsrum för att hämta böcker till sonen. Direkt olämpligt men alla vuxna tänker tyvärr inte.

    Ha det så bra som det bara går!

    SvaraRadera
  8. Ja, det är ju det som blir så galet; folk som inte tänker på någon annan än sig själv. Undrar hur det går, kommer vi att stänga. På vår lilla skola var ca 20 % av eleverna hemma idag.

    SvaraRadera
  9. Jag tycker mycket om dina bilder, vacker natur, blir lite drömsk av att få låtsas att jag vandrar där.
    Du har så rätt i dina funderingar om musik, böcker och konst. Jag kan bara hålla med, tycker likadant.
    Om virusets framfart vet vi egentligen föga. Det verkar som om det är lite hemlighetsmakeri av någon anledning som jag inte begriper. Vet bara att här i Stockholmstrakten är det mest utbrett, men var? Kan inte göra så mycket än att undvika folksamlingar.
    Ha en trevlig fredagskväll.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis. Här hos oss så känns det inte så hotande. Fast man är ändå försiktig. Ta hand om dej! Kram!

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas