måndag 9 mars 2020

Studiedag



Idag har vi haft studiedag. eller kompetensutvecklingsdag, som det så vackert heter.
Den sista för min del, vad det gäller att vara med i en storsamling, där skolmänniskor från hela vår kommun träffas. Tror jag iallafall.

Så det blir lite nostalgi att tänka tillbaka på alla studiedagar, kompetensutvecklingsdagar som man absolut inte minns.
Det är ett fåtal dagar som jag kommer ihåg:

Mannen som i början av 80-talet föreläste och sa att det var 25 % chans att världen skulle stå kvar till millenieskiftet. Uppmuntrande information för den som nyss fått sitt första barn! Tur att 25 % chans räcker ibland...

De gången man hade egna val och fick

  • kompetensutveckling i skrivande av berättande texter- oj, vad mycket jag har använt det under årens lopp.
  • kompetensutveckling i astronomi - har också använt den kunskapen mycket
  • kompetensutveckling i musik - jag hade just gått igenom världens fyrtioårskris, och det hade hon också, den supersnygga tjejen som  gav idéer till mängder av roliga musikarbeten. Blev extra bra, då jag behövde någon "lyckad" att identifiera mig med, just då.
"Förr i tiden", så kunde man söka intressanta sommarkurser och man gavs senare också tillfälle till veckolånga lärarkurser genom EU.

Även här var det superbra kompetensutvckling genom t.ex. "Tidningen i skolan" i Stockholm, eller dramakursen på grekiska Hydra.

Men... med facit i hand, så är det ändå inte mycket man kommer ihåg av alla årens kompetensutveckling.  Nästan bara sådant man själv haft möjlighet att få välja, utifrån behov och intresse.

De allra flesta dagarna, och alltfler under senare  tid, har ägnats åt sådant som hör skolvardagen till. Mycket prat blir det,  men det allra mesta rinner ut i sanden....


Idag handlade det om varför killarna når betydligt sämre skolresultat och betyg, än vad tjejerna gör.
Vilket i sin  tur gör att många killar, blir utslagna redan i unga år.

För våra elever, som har en ganska trygg tillvaro här på  landet, så brukar det ordna sig ganska bra ändå. Det finns jobb att få, man behöver inte vara toppbetygselev.
Vi är ganska medvetna om vad orsakerna till killarnas lägre resultat beror på. Det är saker som att det inte är coolt att plugga,  att papporna tycker att det ordnar sig  utan att killarna får bra betyg och så finns det de som helt enkelt inte har intellektuella resurser att nå upp till det som dagens läroplan kräver .

Det var en bra dag, dagens studiedag,  bra diskussioner... sen får de som fortsätter att jobba i skolans värld se om det med gemensamma krafter, går att ändra på den inställning till pluggande som en hel del pojkar har.

För min del, så kan jag känna mig lite laid back, och tänka... jaja, jag har gjort både bra saker och sämre saker för att uppmuntra killar att nå lika långt som tjejer. Ganska skönt att slippa bry sig så länge till... faktiskt!

7 kommentarer:

  1. Det är mycket av kurser och vidare utbildningar som jag har gått på men som jag inte kommer ihåg mycket av. Det går inte att lagra allt i vår hjärna tydligen. Så det blir det som man har intresse för som finns kvar, det andra plånas ut efter årens gång.
    Det har visst alltid varit så överlag, att pojkar många gånger har mindre intresse för skolarbetet än flickor har.
    Hoppas att du får en finfin dag.
    Kram till dig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Periodvis så gör man stor sak av olika "problem". Ni är det pojkarna som är på tapeten...Känns ganska gott att veta att man snart ska lämna skolvärlden....fast det har tagit sin tid att komma dit.

      Radera
  2. Vissa studiedagar har gjort intryck men det är tyvärr inte många. På vår skola är det inte så tydlig skillnad mellan killar och tjejer betygsmässigt vilket kommunen uppskattar. Det måste ju vara politiskt korrekt ;-) Det är viktigt att tänka på att alla kanske inte vill läsa vidare efter gymnasiet och det finns faktiskt arbete att få. Jag har hör att när det gäller betygen så springer killarna om tjejerna på gymnasiet men om det stämmer har jag inget belägg för.

    SvaraRadera
  3. Vilken kommun? Är det berömda Vällinge? Tror annars att det är mycket vanligt, det där med att tjejernas betyg är högre . I vår ldndsortskommun, Tranemo, så är skillnaden väldigt stor och klyftan växer. Tror att mycket handlar om att ha "rätt" föräldrar och "rätt" umgänge.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är Vellinge. Det är ju ganska många barn som har högutbildade föräldrar i vår kommun så det är säkert en av förklaringarna.

      Radera
  4. Skönt tycker jag, att du inte behöver bekymra dig så mycket längre, du har gjort allt du kan och mer därtill.
    Mina studiedagar ser jag som färskvara, dvs jag minns dom inte längre :D
    Ha det så gott nu <3

    SvaraRadera
  5. Ja, mina lär nog oxå falla in i glömskan mörker när skolvärlden inte längre är min värld. Ha det gott själv!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas