fredag 27 mars 2020

Utflykt

Idag åker vi på utflykt.


Började den lediga fredagen med en tur till Hestra, grannsamhället.
Där finns den mindre butiken,  den som jag väljer att handla i just nu.
Där finns paketutlämning, näthandel passar också utmärkt i dessa tider.
Och där finns bästa lilla välsorterade blomsteraffären. Handlade tio nejlikor samt lite grönt till dem, tio penséer och tre minipåskliljor för 270 kr. Slå det priset den som kan!


Åkte hem, fikade och fixade sås till den pastasallad som C-E rört ihop, under det att jag var i Hestra.
Dags för bilutflykt, med  några promenader och geocacher inplanerade.
Första promenaden gick från slutet av en skogsväg, ca 500 meter genom skog och ordentliga backar upp på en granplantering. Har fanns en geocache att leta upp. Den publicerades 2010. För tio år sedan fanns det en vidunderlig utsikt över Tolken, från denna Åhs. Iallafall enligt cachebeskrivningen. Idag kunde man med nöd och näppe skönja Äspered  mellan granplantor och björksly.


Utsikten över sjön, den fick vi ta på nära håll, då vi passerade på väg till nästa resmål.
Vid sen förmiddagstid, fanns det fortfarande is på sjön, där solen inte kommit åt. Ingen is som tålde att pimpla ifrån dock, det var ett antal år sedan som vi hade sådana isar.


Utflyktens huvudmål, det var Raska-Minas stuga. Fick ett tips genom en bloggbekants virtuella besök där. Parkerade bilen vid avtagsvägen, dryga en och en halv kilometer från stugan.  Promenad ingick ju i planen för dagen.

Har varit i denna stuga en gång tidigare, för många herrans år sedan. Det var när jag gick på högstadiet och var med i SMU-juniorerna hemma i Rångedala. Kommer ihåg att vi promenerade en bra bit även då, tror att det mest var på stigar. Hittade tyvärr inte stig-vägen denna gång, mobilen ville inte visa var stigarna lämnade landsvägen. Nåja, vi fick en fin promenad ändå, denna  gång på grusväg.


Det känns så positivt att Tvärreds hembygdsförening, som äger stugan, låter den vara öppen dygnet om, året runt. Bara att stiga in i den lilla stugan, och försöka förnimma historiens vingslag.

Raska -Mina ( Vilhelmina) bodde i stugan från 1861 - 1943. Det var hennes pappa som uppförde det lilla torpet. Mina bodde ensam under många år. Hon tog hand om de tamdjur som betade i området under sommaren. Vintertid så lämnade hon ofta sin stuga, gick runt på gårdarna i trakten och förväntade sig nattlogi - och mat förstås. Ingen vågade köra iväg henne, för var det någon som vägrade ta emot henne, så basunerade hon ut hur hon behandlats, över hela socknen. Epitetet snål och ogästvänlig, det ville förstås ingen ha.
Sina sista fyra år fick Mina bo på ett ålderdomshem. Hon avled 1947.


Stugan lär ha varit i uselt skick, när Tvärreds hembygdsförening fick ta hand om den.
Upprustningen har de gjort superbra. Ett riktigt bra utflyktsmål - och bil kan man köra ända fram om man så vill.


I stenmursgrunden, under fönstret- där fanns en geocache - en ganska stor låda gömd bakom en sten.


Ett vingslag som  kommer ända från bronsålder, finns ca 150 meter från Raska-minas stuga. De här små skålgroparna är gjorda för att älvorna skulle kunna mala sin säd där. Troligen användes de som offerskålar till gudarna, kanske fylldes de med blod, kanske med säd. Ingen vet... men älvkvarnstenar, skålgropar, förekommer på många platser i södra delen av Sverige.
Häftigt är det, tycker jag, att någon överhuvudtaget upptäcker dem och gör dem synliga för gemene man.


Nerför backarna bar det , in i bilen och vägen tillbaka mot Dannike.
Vi stannade till och letade upp en geocache i anslutning till ett naturreservat. Dit får vi åka tillbaka i försommartider, för då lär det vara massor av ovanliga - och vanliga - blommor här.


Den sista längre lite längre promenaden, den gick verkligen på platt mark. Genom mager skogsmark, där vissnade ljungtuvor och lingonris växte utmed den smala stigen, och ut i det blöta, alldeles nära en mosse.
1942 bröt man torv här på mossen. I samband med torvbrytningen, fann man en öppen kista med ett kvinnoskelett i. Ett skelett utan huvud, men med håret kvar. Kvarlevorna daterades till 1600-talet.  I kistan en pung med tobak, pipa och några andra förnödenheter. Kvinnan var bakbunden.
Man tror att det var en kvinna i 25 årsåldern , och av högre stånd, som blivit begravd vid mosskanten.  Varför, det vet man förstås inte.

Cachen var från 2007. En gammal cache. Själv började jag med geocaching 2009. Och hela företeelsen, den började år 2000, då USA öppnade upp för användning av deras spionsatelliter.


Ett stopp, en cache och ett foto blev det vid välbekanta Torpa stenhus. Hit återkommer jag/vi minst en gång per år, för det mesta betydligt oftare. Men utomhusteatern, Torpaspelen- det är ett "måste" för mig. Så har det varit i stort sett varje sommar sedan nittiotalet. Hoppas verkligen att det blir en föreställning, även detta år.



Visst är det vackert här, där Åsunden möter Torpasjön.  Om några veckor kommer det att lysa vitt av sippor i hagarna runt omkring.


Hofsnäs herrgård, en av gårdarna runt sjön, öppnar sin helgservering i morgon. Synd att det inte var öppet redan idag, för då hade vi gått in och beställt en kopp kaffe att avnjuta på den stora terrassen.


Nu blev det en kort promenad ner till sjön i stället. Skit också att vi inte hade kaffe mer - det hade ju passat så bra här i solskenet.



Sista stoppet gjordes i blåsippshagarna i Månstad.
Här finns det hagar som nästan lika  blåsippsrika, som min barndoms hagar i Finnekumla, Rångedala.
Absolut favoritblomma, det är blåsippan.


En härlig utflyktsdag i strålande solsken och tio plusgrader,  blev det. Vårsömnig och lite trött i benen, det känner jag mig efter 14000 steg och 10 km av kortare eller längre promenadsträckor.

19 kommentarer:

  1. Tack fina du för den trippen, så himla glad att jag fick följa med och att jag får se dina underbara bilder! Jag bara älskar blåsipporna <3 Men tänk, varken Raska-Mina eller Dannikekvinnan hade jag hört talas om! Så synd, jag menar det hade ju varit ett fantastiskt resmål att kunna ta med mamma som bodde i Hökerum, eftersom man kunde köra ända fram till stugan.
    Torpa stenhus däremot har jag besökt flera gånger, ett mycket spännande ställe!
    Tack än en gång Anna-Lena för trippen och informationen om allt! <3

    SvaraRadera
  2. Torpa Stenhus, det är väl vår kommuns mest kända byggnad. Har också rustats upp av ägaren under de senaste åren.
    Roligt att du uppskattade turen.Synd att du missade Raska-Minas när du bodde i trakten. Den stugan är väl värd ett besök. Ha en fin helg!

    SvaraRadera
  3. Tack för en härlig vårutflykt! Så trevliga platser och så vacker natur!
    Underbara bilder!
    Ha en fin helg!

    SvaraRadera
  4. Det var många steg och många kilometrar som du gick. Nyttigt och trevligt. Så kunde jag göra förr, men nu klarar jag inte så många steg så därför blir jag dubbelt så glad över att få följa med dig och se alla vackra bilder och få bra information.
    Detta var en promenad i min smak. Stugan, skogen, vattnen, herrgård och alla vackra växter. Tack!
    Önskar dig en trevlig helg.
    Kram!

    SvaraRadera
  5. Tänker så ibland, man får vara glad så länge man orkar. Får man förmånen att vara med några år till, så kommer långa vandringar att vara ett minne blott. Sköt om dej! Kram!

    SvaraRadera
  6. Vilken trevlig utflykt vi fick hänga med på tack vare dig! Så fint att det lilla torpet står kvar och att det är öppet för allmänheten alltid. Min första tanke var att det skulle bli vandaliserat eller ett tillhåll men glädjande nog förstår jag att det inte är så.

    Så mycket blommor du fick för pengarna, det kunde man inte klaga på!

    God lördagskväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och blommorna har nu överlevt sin första fortsatt. Fler lär det bli! Nu är ju de här växterna både härdiga och härdade.
      Stugan ligger halvmilen från närmaste tre olika byar. För långt för små "busar att ta sig. Eller oxå finns det inget "småhus i dom byarna. God kväll!

      Radera
    2. Småbus...inte småhus... jäkla telefon, gillar inte sättet som den tror att den kan bestämma!

      Radera
  7. Vilket härligt långt inlägg från utflykten - Tack!

    Kul att jag kunde inspirera till ett återbesök vid Raska-Minas stuga.
    Det var likadant för mig - gissar på att det var minst 30-35 år sedan som jag var där senast.
    Tror att det var i finare skick nu, för jag har för mig att det såg lite annorlunda ut då.

    Torpa och Hofsnäs är ett måste varje år för oss också.

    Ha det gott!
    Barbro/walkaboutsweden

    SvaraRadera
  8. Ja, än en gång, tack för tips. Hade inte kommit på tanken om det inte varit för ditt inlägg.
    Mycket folk vid Hofsnäs igår..det är många som ger sig ut på landet för att promenera i dessa tider. God kväll! Anna-Lena

    SvaraRadera
  9. Vilken härlig utflykt!
    Raska-Mina var det kul att läsa om ,-) Det var bäst att ha en säng i beredskap alltså ,-)
    Intressant att höra att stugan är öppen året om vilken tid som helst. Det skulle aldrig fungera där jag bor tyvärr, den skulle förstöras direkt!
    Jättefina bilder.
    Så fina blåsippor, har inte sett några än, men tussilago.
    Ha en fin Söndag. Primrose ,-)

    SvaraRadera
  10. Fördel med att stugan ligger så ensligt. Där får den vara i fred. Eller också har området däromkring inga "småbusar". Ja, man blir glad när man hittar en öppen dörr. Ha en god söndag!

    SvaraRadera
  11. Mysigt med utflykt. Och fint väder dessutom! Det behövs lite ljusglimtar i den annars så dystra omvärld som pågår just nu. Vart ska det sluta? Jag längtar också efter lite ledigt, det har varit några intensiva arbetsveckor nu det sista. Man arbetar med de elever som är i skolan. Man tar fram arbetsmaterial åt de elever som är hemma pga sjukdom. Man försöker samla ihop allt som inte kunde göras hemma och lämna ut den dag som eleverna är tillbaka igen. Man pusslar ihop tillvaron för att lösa den personalfrånvaro som finns. Samtidigt som vi förbereder oss för en ev skolstängning. Det kommer dock bli en konstig ledighet, det kommer inte kännas som det påsklov som vi brukar ha. Det blir en ledighet hemma utan någon utflykt/resmål. Jag hoppas på fint väder, då kan jag sitta ute och läsa böcker i alla fall. Om det blir sämre väder får jag väl hitta på något syprojekt inne. Ha det så bra! Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Än så länge funkar skolan i alla fall. Vi får väl se efter påsk. När man är gammal som jag, så får man vara lite extra försiktig. Så promenadutflykter passar bra. Och så fortsätter vi att ttäffakillarna i Ulås. Hoppas att vi kan fortsätta med det. Och att världen blir normal igen....men det lär nog ta sin tid. Kram!

      Radera
  12. Fint att stugan har blivit omhändertagen, härligt att våren tittar fram.

    SvaraRadera
  13. Vilken härlig utflykt jag fick komma med på här. Så bra att stugan tas om hand. Det är så kul att besöka sådana ställen och få veta lite om de som bott där och hur livet var då. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp. I dessa tider så är det extra bra att besöka sådana platser.Kram!

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas