fredag 12 juni 2020

Avslut


Min hjärna är i bryderi utifall det handlar om ett avslut eller ej.
Avslut är det för eleverna. Avslut för året för alla, avslut för tiden i Grimsås för sexorna. Nästa termin, så bär det av till centralorten, Tranemo.

Avslut för lärarterminen, det är det inte riktigt än. På måndag ska vi analysera och värdera, stöta och blöta, risa och rosa. Årets kvalitet vad det gäller vår lilla skola ska bedömas av oss själva utifrån diverse dokument, och diverse frågeställningar.

På tisdag är jag ledig, på onsdag skulle jag bli ensam på skolan om jag åkte dit, det är kompledighets- möjlighet, och alla har väl lite timmar att kompa ut. Mina är slut, men jag har jobbat så mycket utöver mina 65%, att jag inte har det minsta dåligt samvete att kompa ut från det arbetet.
När midsommaren infaller, så är det läsårsavslut även för den pedagogiska personalen.


Sen är det fråga om det är avslut för mig eller ej. Lite knivigt, må jag säga.
På måndag är jag inbjuden till min egen avslutningsfest. I mitten av veckan ska jag skriva på ett nytt anställningskontrakt.
Uppsägningen är ju inskickad sedan månader tillbaka. En egen kopia på uppsägningen har jag fått...  Fast uppsägningen gäller från den 9 aug, dagen före höstterminsstarten.
Så det är ju frågan om det är då som mitt avslut blir.
Med ny uppstart på torsdagen den 20 aug.
Eller är avslutet inte förrän avslutet kommer på riktigt, då jag lämnar skolans värld för gott..... när jag nu ska förmå mig till att göra det.
Få se hur det känns att jobba en dag i veckan. SvA och musik står på mitt schema. Kanske kommande år blir avslutsåret...


Sen begriper jag inte varför det ska vara en så stor grej för mig att bli pensionär, det blir ju alla, om man får förmånen att leva så länge. F.ö. så har jag ju redan varit pensionär i ett och ett halvt år, om man anser att 65-årsdagen innebär att man är pensionär.
Från september kommer jag att ta ut 100 % "folkpension". Är det då jag blir pensionär på riktigt?  En pensionär som jobbar en dag i veckan. Låter ganska logiskt!
När, nu får jag sluta älta....och vara GLAD för att vara en pigg ( blivande?) pensionär !


Frökenpresenter i all ära, men jag blir glad av dem. Blommor är bästa presenten.... eller, förstås, det allra bästa det är en personlig hälsning från någon elev.  Kortet från Somaye var så fantastiskt fint!
Jag frågade om det är något som är typiskt från Afghanistan, det här med att skriva kort och fylla med blommor och blomblad.
- Jag gillar att ge presenter bara, sa den fantastiska tjejen. Hon har bott i Sverige 5 - 6 år bara, och når lika bra skolresultat som de duktigaste svenska eleverna. Hennes dröm är att bli läkare. Det kommer hon att lyckas med.


Konstaterar att jag varit med om 45 sommaravslutningar. Fast jag lurar mig själv, då jag påstår det. Under de två gånger som jag var barnledig, så missade jag två avslutningar. så 43 måste det vara...
För första gången på alla år, så fick jag vara med om en utomhusavslutning. Solen sken, det blåste lite för mycket, så notpappren ville inte hålla sig på sin plats i pärmen. Som tur var så kunde  kulturskolans blåsinstrumentlärare hjälpa mig att hålla i noterna.

Så det var som vanligt, fast utomhus. Sång, ett par instrumentalister, betygsutdelning till sexorna, rosor till de samma och ett väldigt kort tal av rektorn... för han hade också skickat ett digitalt tal, som vi tittade på i klassrummen när vi samlades före avslutningsceremonin.
Och som avslut "Den blomstertid nu kommer".

Funderar på om inte det skulle vara en fin tradition att ha avslutning i kyrkan vid jul, men att ha den utomhus vid skolan på sommaren. Och hoppas på att det inte regnar.

För skolgårdsavslut i sommarväder, det var allt ett riktigt bra läsårsavslut.

17 kommentarer:

  1. Avslutning, sommarlov det kommer så många känslor ,-)
    Allt har ett avslut, men alla har inte sommarlov ,-) Sommarlov ett härligt ord.
    Att lämna sina klasskamrater för ett sommarlov är kul. Men att lämna sina klasskamrater för alltid.
    Min man har ju varit lärare i många år precis som du. Jag känner att du inte riktigt kan ta att dina år i skolan är slut. Men så fina ord från elever,-) Så mycket värda, jag tror att har man förmånen att jobba med barn är det svårare att sluta, för barn ger SÅ mycket!
    Du kommer att trivas som pensionär det är jag övertygad om. Men som du känner tror jag en dag i vecka en tid i skolan skulle vara kanon! Hade jag haft elever...så skulle jag haft svårt att lämna dom. Önskar dig all Lycka Till! Och "En blomstertid nu kommer" känns i hjärtat,otroligt vacker!
    KRAM Primrose

    SvaraRadera
  2. Jo, det Är Så jag känner. Jag återkomma till skolan en dag i veckan. Blir jättebra! Kram!

    SvaraRadera
  3. När jag gick i skolan hade vi alltid avslutning ute. Jag har aldrig haft nån avslutning i kyrkan. Bara yngsta av barnen som haft det. De äldre hade också ute.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Olika traditioner. Vid jul, så är kyrkan en fin lokal. Den vill jag inte vara utan.Men utomhus på sommaren är ett bra alternativ.

      Radera
  4. Först vill jag gratulera dig till de fina blommorna men framförallt till den otroligt fina hälsningen du fick, känn dig hedrad och glad över att du är så omtyckt <3
    Sen förstår jag din ambivalens vad gäller pensionen men tror att dina timmar från hösten kommer att bli bra och roligt! Kram på're

    SvaraRadera
  5. Hoppas och tror att torsdagen ska bli en dag att se fram emot. Kram!

    SvaraRadera
  6. Jag hade endast avslutning i kyrkan sista året, om jag minns rätt. Kunde inte förstå vad vi hade där att göra... förstår det inte idag heller. Vad har kyrkan med skolan att göra? Det sägs det är en gammal tradition, men icke. Det är en "ny" tradition! Sjuksköterskeexamen hade vi i kyrkan! Varförö kan man undra... det finns så många andra platser man kan vara på. I skolan, eller varför inte i en hembygdsgård eller annan vacker plats.

    Att gå i pension är knepigt - innan man släpper taget! Jag släppte taget pö om pö, men det svårt i alla fall. Men när det väl var gjort har jag inte ångrat mig en enda gång! Det är ett väldigt behagligt liv, att få all tid själv, bestämma när jag vill göra saker. Aldrig behöva handla under rusningstid. Handlar sällan lördagar och söndagar.... ja, det finns mycket underbart kvar. Arbeta inte så länge så din kropp inte orkar uppleva det positiva med pensionärslivet, är mitt råd!

    SvaraRadera
  7. Tror att det är olika traditioner. Min första läsårsavslutning, det var en gammaldags examen i skolsalen. Sen kom en ny läroplan, och då måste grannar ha utgått. Liksom betyg i småskolan.
    Under alla år efter det, på låg och mellanstadiet, under min skoltid, så var det avslutning i kyrkan. På den tiden var skola och kyrka mera sammanlänkade. Kristendom ingick i läroplanen, inte religionskunskap. Förändringen till religionskunskap, kom med nästa läroplan. Däremot så har förbudet mot religiös akt i samband med skolans verksamhet, kommit i näst sista läroplanen, på nittiotalet. Så efter det kan man ifrågasätta kyrkan.
    På högstadiet och gymnasiet, så fanns det stora samlingssalar/aular i skolorna. Då var det en självklar plats för skolavslutningar.
    I låg och mellanstadieskolor, i vårt rektorsområde, så finns inga stora salar. Kyrkan är ett utmärkt alternativ. Dessutom har kyrkor högtalaranläggningar och bra akustik för musikframträdanden. Vi förlägger alltid skolans Lucia till kyrkan, av den anledningen.Dessutom kan föräldrar och andra intresserade komma och ta del av framträdandet.

    Nej, jag ska ta det lugnt med jobb.En dag i veckan, det kommer jag att fixa om jag går vara frisk.Tycker själv att det är tokigt att jag inte riktigt kan släppa taget. Men faktum är, varje skoldag av de tre veckodagar som jag jobbat i år, så tänker jag: Detta är det bästa jag vet... ja, om man undantar barnbarnen då. Hemskt att vara förälskad i sitt jobb efter 45 år...
    Ha en fin helg, Mia!

    SvaraRadera
  8. Inte lätt detta ... svårt att sluta helt med något man gillar. Så fina blommor - och vilket fin t kort du fått!
    Mina barnbarn har alltid haft sommaravslutningar utomhus ... i slottsparken vid Löfstad slott, strax utanför Norrköping ... väldigt trevligt, men tyvärr inställt i år.
    Ha en fin helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så härligt att ha nära till en fin park. Måste vara en speciell sommarkänsla i det.Det viktiga är ju att ha en större lokal, ute eller inne, så att det kan bli gemenskapskänsla. Ha det fint du oxå!

      Radera
  9. Hmm... Försvann min kommentar? Nåja. Det är verkligen många avslutningar som du har varit med om. Vi brukar vara utomhus och föräldrar välkomnas men i år var alla inne i respektive klassrum. Kyrkan är vi aldrig i förutom på lucia för då är det tradition.

    Det blir väl alldeles perfekt att jobba en dag i veckan och vara ledig övrig tid. Det är en glädje och förmån att ha ett arbete sm man trivs så bra med.

    Ha en fin lördag!

    SvaraRadera
  10. Är det Blogger som strular? Tack för att du tar dej tid och skriver ny kommentar.
    Lucia i kyrkan, det är verkligen fint. Undrar om man i vår skola tänker fortsätta skolgårdstradition på sommaren? Tyckte ju att det var fint, MEN det blir bättre ljud i en inomhuslokal...Speciellt när det är mycket vind som viner.

    SvaraRadera
  11. Det låter väl perfekt att jobba en dag i veckan. Då har du ändå kvar kontakten med jobbet men är ledig största delen. Bra att känna på hur du trivs med att ha det så. Ha det bra.

    SvaraRadera
  12. Blev glad då jag fick förfrågan. Jag är allt en seg vidhängare!

    SvaraRadera
  13. Det är ju, för de flesta, en märklig och annorlunda känsla att gå i pension. Många gör det med glatt hjärta men inte alla.
    Livet bjuder på så mycket så jag tror inte att du kommer att få det långtråkigt och trist, kanske sakna gemenskapen med arbetskamrater.
    Därför är det ju perfekt att jobba en dag i veckan, trappa ner lite smått, helt suveränt tycker jag det låter som.
    Roligt att höra att du trivs så bra i skolan, då passar du i det yrket.
    Härligt vackra bilder och tjusiga blommor.
    Ha det fint och sköt om dig.
    Kram!

    SvaraRadera
  14. Tack för kloka och uppmuntrande ord. Kram!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas