söndag 21 juni 2020

Midsommar


Midommartårtan fick stykande åtgång.
En snabbtårta som är riktigt enkel. Från Jennys matblogg
Marängbottnar, varav den understa övertäcktes med 100 g choklad smält i några matskedar grädde.
Vispgrädde blandat med hallon, som mellanlägg och "överlägg". Garnerad med jordgubbar och hackad mjölkchoklad.
En tårta för både barn och vuxna.


En  midsommar i sällskap med dem jag helst vill fira midsommar med, blev det. Ja, förutom Karin och hennes lilla familj. De saknades. Hoppas att vi alla kan ses i gamla stugan, någon gång under sommaren. Hade hoppats på en resa till Malmö i helgen, men förkylningssymptom i covid-tid gör att den får anstå. Fast... nästa lördag,... då struntar jag i lite förkylningsrisk- för nu vill jag träffa Ava.... och hennes mamma och pappa, förstås.

Midsommarlunchen, den är enkel att duka fram. sill och potatis, gräddfil och sallad.
Samt den bästa falukorven som finns att köpa, den från Vaggeryd, till de båda yngsta.


Då dottern inte äter kött, så testade vi en ny fisk-grillrätt till kvällsmat. Mycket god! Potatis ( nästan färdigkokt), laxbitar, fetaost, tomater, gurka, salladslök, basilika och olivolja i foliepaket. Blev klart på 15 minuter, och gillades även av 1,5  - åringen och hans två år äldre bror.


Stugområdets lekplats ligger bara drygt hundra meter från stugan. Den besöktes några gånger. 
Numera informeras det om att det inte är en säker lekplats, så att man ska iaktta försiktighet. Är glad att man inte monterar ner den, trots att den inte uppfyller alla krav. Små barn måste man ju kolla upp hela tiden ändå.... 


... och nog är det så att det finns roliga, lite gammaldags saker på den här lekplatsen.
En eloge till dem som sköter om den och den stora fotbollsplanen, så att det gemensamma området alltid ser inbjudande ut.

I år saknades förstås midsommarstången. Kan förstå att  ingen ville resa den, då det ändå inte skulle kunna bli någon dans kring den.


Flodhästen ser trygg ut, trots den gapande käften...


Karusellen får man se upp med, och se till att snabbt stanna om något barn vill kliva av, när den är igång.



Den lilla stugan är så  rolig. I år så kan lillebror "handla" i storebrors "kiosk".


Eller också kan båda vara "expediter":


Rutschkanan funkar även för en orädd liten kille.
Så jag anser nog bara att det är karusellen som är lite farlig....


Bad blev det för de flesta av oss. Både med och utan regnkappa.
Midsommaraftonen var riktigt fin, med sol genom moln. Bästa vädret, tycker jag, då solen inte steker så starkt.
På midsommardagen kom det en del regn, och regnjacka behövdes.   Även om den kanske gjorde mindre nytta, då det våta angrep underifrån. Men är man på jakt efter vad havet erbjuder, med den nyfådda håven, så  kan det gärna bli lite vått om ändan.



Konrad fann sin första "skatt", en geocache som fanns i nära anslutning till stranden. När vi pratade om skatt, så trodde han att det skulle vara guld eller mynt. Så han tyckte att det var lite konstigt att en plastburk kunde anses som skatt --- men som tur är så är man flexibel i tanken då man är tre och ett halvt, så han kunde absolut godta den konstiga skatten.


Konrad tyckte inte alls att det var dags för oss att åka åt var sitt håll, då vi skiljdes åt på sena eftermiddagen.  Det känns verkligen bra att känna sig så uppskattad som man gör som mormor och morfar. Att få vara viktig för dem som man tycker bäst om i hela världen.

- Hej då, morfar säger Karl-Petter.  Vi ses förhoppningsvis på onsdag igen för då står Borås djurpark på agendan. Ska förboka biljetter idag, tänkte jag. Det är så man får göra i covid-tider. Bra, tycker jag,  och känner att djurparken har så stor yta, att det är lätt att hålla hästlängds avstånd.


Söndagspromenaden gick i egen regi, med Greta i hörlurarna, under tidig förmiddagstid. Konstaterade att mossnycklarna börjat blomma och att fetknoppen, den gula, prydde sin plats på stenmuren mitt i byn. Och längs vägkanterna kunde man se de vackra nyponblommorna vända sig mot den molnskymda solen.

Unga Greta var en utmärkt sommarpratare. Hennes ord var väl valda. Och allvarstyngda. Speciellt när man tänker på barna, de som är det allra viktigaste vi har.


Nattviolerna blir fler för varje år, och nu har de precis börjat slå ut.

Midsommarnaturen är så vacker, och den här blomnörden hoppas verkligen att vägföreningen inte tänker slå vägkanterna än på ett tag, utan väntar tills både blomning och fröspridning är klar.

18 kommentarer:

  1. Vilka fina bilder från er helg med nära och kära <3 Det är verkligen mysigt att träffa barn och barnbarn. När det gäller lekplatser så är det nog svårt att få några garantier. Är olyckan framme kan allt hända så det handlar ju om tillsynen. Barn kan man helt enkelt inte lämna ensamma hur säker en lekplats än är.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis. Sen kanske den här gamla lekplatsen har fler fällor än de nyare. Men som sagt, jag ser bara karusellen som riktigt riskfylld. Lätt att få en fotskada om man hoppar av i farten.

      Radera
  2. Vilken härlig midsommar ni fick, god mat och umgänge med de bästa, det kan knappast bli bättre, jo om alla hade kunnat vara med förstås. Förstår att du längtar... Fantastiska blomsterbilder också. Jag missade Greta igår men har börjat lyssna nu idag på resten av sommarpratarna.
    Ha en fortsatt fin söndag, Anna-Lena <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Går ju bra att ladda ner Greta och lyssna.
      Tycker att 13tiden inte är någon bra lyssnartid för mig, så jag efterhandslyssnar på dem jag tycker låter intressanta. Eller blir tipsad om.Ha det fint!

      Radera
  3. Så roligt att se hur de behåller en gammal hederlig lekplats. Med de roliga sakerna! Synd och skam att de bara plockats bort nästan överallt.
    Att vara med barnbarn är alltid mysigt! Ni verkar ha haft en toppenhelg av dina fina bilder att döma!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut toppendagar. Gillar vår lilla lekplats, även om karusellen är lite lurig. Gungorna tycks killarna ha vuxit ifrån redan...

      Radera
  4. lekplatser kan vara roliga, jag gjorde snabbtårtor av smaksatt kesella, ingen visp, ingenting...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vaniljkesella? Smart!Och mycket jordgubbar!

      Radera
  5. jordgubbskesella, eller nåt, finna flera, underbar bild på badare i regnkappa :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det blev en bra bild. Har nog ätit jordgubbskesella någongång. Dock ej textat som tårtgarnering. Tack för tips!

      Radera
  6. Vilken fin midsommar du har haft. Att träffa de små ger alltid en glädje. God mat, vacker natur och sommarprat. Jag har inte lyssnat på Greta än, men jag ska. Hon är en mycket klok människa som fler borde lyssna på och ta lärdaom av.
    Jag vägrade jordgubbar i år. 80 kronor för en lite låda, det blev för mycket för mig. Efterrätt med rabarber istället-

    SvaraRadera
  7. Köpte jordgubbar idag igen. 20 kronor litern. De såg väldigt svenska ut, men de kom från Tyskland. Fanns inga svenska jordgubbar på stora ICA i Tranemo. Känns ju lite så där med importerade jordgubbar, men de såg fina ut så jag kunde inte motstå.
    De svenska jordgubbarna kommer nog nu, när värme och solsken ska komma åter. Faktum är att det har varit gott med några dagar på en temperatur runt 20 grader. Men jordgubbarna vill nog ha mer, åtminstone om de ska bli söta och goda.

    SvaraRadera
  8. Härliga bilder och härlig familj, förstår att du "ni" saknar de i Malmö, hoppas du kan resa om en vecka, sött namn Ava ,-) Nästan som mitt!
    Tårtan ser jättegod ut. Maten likaså. Varmt och skönt hade vi.
    Lekplatsen ser ut som en äldre modell, de har andra säkerhetsföreskrifter nu. Men som du säger, små barn kollar man ju upp ,-))
    Killarna är ju jättesöta ,-) Kul att ha någon att leka med.
    Regnjacka och bad det skulle man kanske prova på ,-)
    Lilla gubben, inte kul när ni reser, håller med kul att ni betyder så mycket.
    jättesöta bilder ,-)
    Kul med djurpark ,-)
    Fina sommarblomster och söta nyponrosor ,-)
    Ha det jättefint och hoppas det blir en resa söderut ,-)
    KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din långa fina kommentar. Tänker att du heter nästan som Ava, vad kan det vara? Tror inte att du heter Ada. Eva!!! Det låter bra för dej!
      Ja, den där bilden med regnjacka och bad, den blev ju mycket bättre än man kunde tro. Borde förstöras till en affisch nästan. Kram!

      Radera
  9. En riktigt bra midsommar ... ser både gott och trevligt ut! Vilken trevlig lekplats det ser ut att vara ... och dina fina barnbarn ser ut att trivas där :) Härliga bilder!
    Här fanns till för några år sedan en fantastisk hage med massor av nattvioler ... tyvärr ett minne blott, sedan betesdjuren försvann ... och hagen förbuskats. Nu har dessutom skogsmaskinerna kört sönder hela hagen på väg till och ifrån hygget de gjort - också en del av den gamla fina hagen. Såå ledsamt!
    Ha en fin vecka!
    Kram

    SvaraRadera
  10. Trodde att nattvioler var vanliga överallt. Här växer den längs vägrenarna mest. Och i stor omfattning.
    Skogsmaskiner har däremot förstört våra linneabestånd. Gör mig riktigt förbannad...borde ingå i skogsbruksvett att se till att skydda ovanliga växter. Ha det fint! Kram!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas